Connect with us
Budućnost

Isprobali smo NGBS pametnu kuću budućnosti

Pametna kuća može da se sastoji od toga, da kupimo jednu pametnu utičnicu, koju možemo da isključimo i uključimo preko aplikacije. Ali, može da se sastoji i od toga, da kada stignemo kući, automatski uključi svetla, podesi grejanje, ako noću ustanemo iz kreveta, onda nas prati noćno svetlo preko kuće. Velika je razlika između njih.

O NGBS-u iz Mađarske i o njihovom sistemu pametne kuće zvanom Chameleon sam čuo pre nekoliko godina i već me je tad zanimao kako sve to radi, međutim njihovi proizvodi i usluge još nisu bile kod nas dutupne. Ali se sad to promenuo.

Oni ne prave pametnu kuću, nego pametnu kuću budućnosti, zapravo pripreme vas i vašu kuću na budućnost. Tako izrade pametnu kuću da se to može proširiti u svakom trenutku. Kroz sve to nas vodi stručnjak, na srpskom jeziku, kome se možemo obratiti bilo kad sa svim našim pitanjima. Ovog vikenda sam bio u njihovom demo stanu, koji može da se pogleda i da se iproba.

Demo stan NGBS pametne kuće budućnosti

To što mi je prvo zaplao za oči, da nema ružnih radijatora, ni klima uređaja na zidovima. S obzirom na ovogodišnje toplo leto, prijatno sam se iznenadio kada sam došao u stan. Ništa se ne oseća od spoljne temperature, a ne duva ni klima uređaj, ne pravi promaju. Jedino zbog čega se pomera vazduh je ventilacija i to sa rekuperacijom temperature, koja radi neprekidno ceo dan i celu noć. Tokom mog boravka sam sve vreme imao svež vazduh, kao da sam napolje u prirodi, ali sam bio u lepo rashlađenom stanu, zahvaljujući površinskom hlađenju (i grejanju), koji radi savršeno i reaguje brzo. Kad sam promenio temperaturu na termostatu, za samo nekoliko minuta sam ostetio promenu. Ovaj sistem radi savršeno, kao što mi jedan priljatej često kaže: „Grejanje i hlađenje je samo onda dobro, ako ni ne primetiš da postoji.“. A tu su cevi od grejanja i hlađenja u betonskom plafonu, a toplotna pumpa u kotlarnici. Jedini deo se vidi, jesu termostati. Njih ima u svakoj prostoriji, zbog čega je i moguća kontrola temperature pojedinačno po sobama.

Tokom noći se u potpunosti oslanjamo na senzore, na takozvanu automatizaciju

Zaista pametan stan je personalizovan. Ima ne samo prekidače, već i senzore. Kombinacija ovih uređaja nam daje osnove za automatizaciju. Najvažniji element ovih uređaja je centralna jedinica, poput Chameleona. Ukratko, ovaj uređaj je mozak čitavog sistema, on je taj koji govori ko, kada, kako i u kom obliku da komunicira i radi stvari.

Ovaj demo stan je neverovatan, skoro potpuno prilagođene automatizacije i upravljanje uređajima. Te dve stvari nisu iste, jer ne volimo uvek da pritisnemo dugme ili pokrenemo aplikaciju. Na primer, pritiskom na dugme, možemo pokrenuti noćni režim, u kojem stan prelazi u večernju „smenu“, zaključava ulazna vrata (ako smo mi to zaboravili), isključuje nepotrebna svetla, postavlja LED osvetljenja na minimum procenat i naravno spušta roletne.

Tokom noći se u potpunosti oslanjamo na senzore, na takozvanu automatizaciju. Na primer, ako se probudimo noću i stavimo noge na pod, LED ispod kreveta će se upaliti, tada će nas noćna svetla pratiti sve do sudopere. Ili, ako se probudimo, recimo, u 8 sati ujutro, podiže samo one roletne na koje sija sunce, da nam ugodno ispuni jutro, a kad uključimo aparat za kafu, jutarnja rutina počinje i drugim uređajima.
Ovde nema čekanja, sistem reaguje u desetini sekundi, brzo i tačno. Zahvaljujući kablovskom rešenju, nema mesta greškama, svi uređaji su odmah dostupni i čak se mogu koristiti i ako nema interneta.

Imamo bezbroj mogućnosti za automatizaciju našeg doma pomoću sistema Chameleon, koje možemo dobiti samo od iskusnih i / ili predanih kolega koji se bavi pametnim kućama, za koju je ova kompanija i spremna.

Ne samo da možemo da koristimo besprekorno dobro osmišljenu NGBS aplikaciju u stanu, već su i sve HomeKit dodatne opreme dostupne i na iPad-u, koji se lako može optimizovati pomoću GPS-a tako da se, kada izađete iz kuće, isključi ili isključi se na neki drugi način. Takođe dobijamo podršku i za Amazon Alexa i Google Home.

NGBS pametna kuća budućnosti

Više kolega se svakodnevno bavi sistemom i komunicira sa programerima. Ako se u jedan od stanova doda nova „funkcija“, ona se odmah dodaje opcijama i može se aktivirati i u drugim stanovima. U mnogim slučajevima trebamo samo pritisnuti dugme, jer su u postojećem sistemu senzori i prekidači već obezbeđeni. Sve što trebate je da uradite je aktivacija nove funkcije.

Mi zapravo ne kupujemo pametnu centralu, pametni sistem, već budućnost, kuću koju NGBS razvija iz nedelje u nedelju. Stalno nam dajući sve više funkcija, pomoću kojih svoju kuću, svoju porodicu možemo učiniti još sigurnijom, a uz to možemo i uštedeti novac.

NGBS logo

TOT PROMET d.o.o.
Partizanska 79, 21220 Bečej
M. +381 63 511 968
office@ngbsh.rs
www.ngbsh.rs