Connect with us
Budućnost

Sve što ste želeli da znate o pametnim kućama

DOLAZI VREME KADA ĆE PAMETNA KUĆA POSTATI SAMO KUĆA, A TEHNOLOGIJA ĆE POSTATI OSNOVNA, A KAD SE TO DESI, ČEKA NAS LEPŠI ŽIVOT. ZATO JE VREDNO SAD UPOZNATI TEHNOLOGIJU.

Da bi nam život bio udobniji, bezbedniji i slobodniji, pravi pametni dom sistemski upravlja našim domom u pozadini, počev od osvetljenja, preko grejanja i hlađenja do alarma.

ŠTA ČINI PAMETNI DOM PAMETNIM PITALI SMO GOSPODINA ZOLTANA TOT ISPRED KOMPANIJE TOT PROMET d.o.o.

Zoltan Tot

Zoltan Tot, direktor kompanije „Tot Promet“

„U svetu pametnih satova, telefona, televizora, aparata za kafu, itd. možemo upasti u zamku, da mislimo da je inteligentni dom zbog toga pametan, što se sastoji od puno uređaja sa kojima možemo upravljati sa našeg telefona. Zapravo, pametni dom znači mnogo više: posmatra nas iz pozadine, uči iz naših navika i izvršava svakodnevne zadatke umesto nas, bez potrebe našeg uticaja. Kao nevidljiv partner, ko misli o našoj udobnosti u trenutku, kada nam zatreba i šta nam zatreba.

Zato smo počeli sa distribucijom i ugradnjom Smart Home sistema kompanije NGBSH kft. iz Mađarske, pod imenom „Chameleon“ koji nudi sve to, a i mnogo više. NGBS Smart Home sistem je otvoren sistem, sa mogućnošću povezivanja raznih svakodnevnih proizvoda, kao i proizvoda i sistema drugih proizvođača pametnih kuća. Omogućuje integraciju sa alarmnim i video nadzor sistemom, sistemom centralnog grejanja i hlađenja, zalivnim sitemima i još mnogo toga. NGBS Smart Home sistem moguće je povezati sa Smart Home sistemima kao što su Loxone, Fibaro, iNels, Amazon Alexa, Google Home, Apple Homekit, itd.“

ŠTA JE NGBS PAMETNA KUĆA?

Od čega sastoji pametna kuća?
Pametna kuća ima jedan centralni kontroler koji služi kao „mozak“ (hardver). Na isti se povezuju žično ili bežično svi elementi kuće (grejanje, roletne, brave…) koje želimo „opametiti“. Kontroler ima svoj program (softver) koji za razne situacije izvršava automatske rutine.
Na primer, ujutro podigne roletne, pokrene grejanje, uključi svetla ako je još mrak.

Most između raznih Smart Home sistema
NGBS Smart Home je jedna takva složena i sistemsko nezavisna usluga i proizvod koji u svakom koraku gleda potrebe korisnika. Izdvaja se od ostalih proizvođača na tržištu pametnih kuća, jer njena fleksibilnost omogućava da integriše sisteme istih u svoj vlastiti proces rada. Oni korisnici koji imaju NGBS sistem, mogu i posle više godina da se predomisle i po želji da modifikuju ili prošire određene elemente sistema. I zahvaljujući tome ovaj sistem nikad neće da zastari.

Imamo razne mogućnosti kada su u pitanju Smart Home sistemi i integracija. Pre svega, važno je upoznati platforme pametnih kuća od različitih proizvođača, a zatim mapirati koji uređaji mogu da rade međusobno. Vredi potražiti pomoć stručnjaka koji vam odmah može ponuditi rešenje pametnog doma u skladu sa vašim potrebama.

Žičani ili bežični sistem? Iako mnogi favorizuju bežične sisteme, koji su elegantni i po dizajnu, žičano rešenje je mnogo pouzdanije i na kraju krajeva tržište i stručnjaci preporučuju to.

Pametna kuca

4 STVARI KOJE ČINE NGBS SMART HOME DOBRIM IZBOROM

Uvek savremen – rešavamo promene
NGBS-u je bio cilj da napravi sistem koji je fleksibilan i ne postavlja ograničenja za korisnike. Čak i nakon 10 godina vlasnik pametne kuće može da odluči da promeni ili proširi postojeći sistem.

Stručna negaDeo usluge je da vam profesionalci pomognu u procesu “opamećivanja”
Projekt mendžeri čine sve da nadogradnja protekne u najboljem redu. Pre nego što se započinje proces, konsultanti procenjuju potrebe klijenta i zajedno rade na pronalaženju najboljeg mogućeg rešenja.

Aplikacija – Dom u džepu
Prema dosadašnjem iskustvu, mnogi biraju aplikaciju NGBS, iako bi mogli da se odluče za bilo koju aplikaciju integrisanih sistema. Korisnici mogu lako da naprave sopstvene automatizacije i prilagode dom prema svojim potrebama.

Otvoren sistem – bez granica
NGBS Smart Home je zaista jedan od najfleksibilnijih sistema pametnih kuća na tržištu. Gotovo sve funkcije svih proizvođača se mogu kombinovati sa njim, pružajući kompleksno i luksuzno iskustvo klijentima.

Nažalost ja živim ustambenoj zgradi…

pametna kuca

Kad vaš dom misli o vama

Ne brinite se ništa! Pored toga da se prave pametni stanovi i kuće, NGBS Smart Home sistem je u mogućnosti da stvori takav model stambene zgrade, gde stanari na svojoj površini pametnog doma mogu da pristupe i funkcijama na nivou stambene zgrade. Te funkcije ne bi bile dostupne korišćenjem drugih sistema pametnih kuća. Pored toga, stanovnici mogu lako da se integrišu sa drugim sistemima pametnih kuća, bez potrebe da se odriču karakteristika na nivou zgrade. Te funkcije su opcionalno dostupne za korisnike.

Primer

Video interfon na mobilnom telefonu – Neko zvoni na ulazu, stanar ili porodica dobija obaveštenje na telefonu, može da vidi ili čak i da razgovara sa posetiocem, iako je udaljen na više hiljada kilometara. Ako želi, može i da ga pusti u stan.
Optimizacija liftova – Lift se sam spusti u garažu ako na primer stanar koji živi na petom spratu uđe u garažu autom, da ne bi morao da čeka.
Prijem – Posle očitavanja registarskih tablica automatski se otvaraju vrata od garaže, nije potrebno očitavanje kartica ili spuštanje prozora, da bi ušli.
Informacije – Zajednički predstavnik može slati obaveštenja, poruke i sazvati sastanak skupštine stanara uz njegovu pomoć.

Ne verujemo u zatvorene sisteme, isto ne verujemo da jedan proizvođač može da da za sve najbolje rešenje. Mi verujemo u to da ako izaberemo od svakog proizvođača najbolje što je stvorio i na našoj platformi integrišemo u jedan sistem. Onda možemo dati korisniku takvu slobodu i funkcionalnost koju nijedan proizvođač zatvorenog sistema nikad neće moći obezbediti.

NGBS logo

TOT PROMET d.o.o.
Partizanska 79, 21220 Bečej
M. +381 63 511 968
office@ngbsh.rs
www.ngbsh.rs