Connect with us

Građevina

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: Građevina i privredni rast, Srbija napredovala na „Doing Biznis“ listi , Makedonci prvi u regionu

Objavljeno

:

Građevinarstvo, izbor izvođača radova

Građevina kao sektor je protekle sedmice imala čime da se pohvali, pa smo tako saznali da je ista direktno odgovorna za privredni rast naše zemlje, a i Srbija se, zahvaljujući građevinskim dozvolama, popela na napredovala na Doing business listi Svetske banke za 2020. godinu.

Građevina jednako privredni rast

Ministar finansija Srbije Siniša Mali istakao je na zajedničkoj konferenciji za novinare, da je MMF zadovoljan napretkom reformi i postignutim rezultatima u Srbiji i da je ostao pri projekciji privrednog rasta od tri i po odsto za ovu godinu. – Dodatni impuls rastu BDP-a daće građevinarstvo, na šta ukazuju i podaci o izdatim građevinskim dozvolama i podaci o ugovorenim poslovima, na osnovu čega se očekuje rast ovog sektora i iznad 20 odsto u poslednja dva kvartala – rekao je tom prilikom Siniša Mali. Mali je pričao i o budžetu i rekao da će predlog istog biti iznet ovih dana.

– Biće to razvojni budžet – najavio je resorni ministar. – Već imamo spisak projekata koje ćemo nastaviti da radimo. Obezbeđena su sredstva za Moravski koridor, za deonicu Pojate – Preljina, za izgradnju auto-puta Beograd – Sarajevo, za izgradnju deonice Ruma – Šabac – Loznica, zatim za deonicu Obrenovac – Ljig, Surčin – Obrenovac, Novi Beograd – Surčin, za beogradsku obilaznicu, odnosno završetak deonice od Ostružnice do Bubanj potoka, brzu saobraćajnicu Novi Sad – Ruma i dalje velike investicije u železnice – rekao je Mali.

Po novom zakonu neke takse su objedinjene

Srbija napredovala na „DOING BUSINESS“ listi

Srbija je napredovala za četiri mesta na Doing business listi Svetske banke za 2020. godinu i trenutno zauzima 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja.

U kategoriji pokretanja poslovanja Srbija se nalazi na 73. poziciji, a u kategoriji dobijanja građevinskih dozvola napredovali smo za dva mesta, pa sada zauzimamo visoku 9. poziciju. U oblasti registrovanja imovine Srbija je zauzela 58. mesto, a što se tiče dobijanja kredita nalazimo se na 67. mestu. Kada je reč o plaćanju poreza zauzimamo 85. poziciju, a u prekograničnom trgovanju smo pozicionirani na vrlo dobrom 23. mestu.

Prema izveštaju objavljenom na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti unapredivši uslove lakoće poslovanja.

Ističe se da je Srbija olakšala dobijanje građevinskih dozvola uvođenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi i da je poboljšala pouzdanost napajanja električnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i poboljšanjem održavanja mreže. U izveštaju se pored toga navodi da je naša zemlja ojačala zaštitu manjinskih investitora zahtevajući sprovođenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasničkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevajući veću korporativnu transparentnost.

Srbija je, kako se dodaje, olakšala plaćanje poreza uvođenjem internih rokova za povraćaj poreza na dodatu vrednost. U dokumentu se konstatuje još i da je rešavanje problema insolventnosti Srbija poboljšala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zaduženog za insolventnost, obezbeđujući im time pravo na informacije o finansijskom stanju dužnika.

U regionu najbolji Makedonci

Što se tiče situacije na globalnom nivou prvi na ovogodišnjoj „Doing Biznis“ listi po uslovima poslovanja je Novi Zeland, slede Singapur i Hong Kong. Na četvrtom mestu na svetu, a prva u Evropi je Danska, šestu poziciju zauzele su SAD, Gruzija je na sedmom, Velika Britanija na osmom mestu.

Od zemalja iz našeg regiona, najbolje je plasirana Severna Makedonija na 17. mestu (prošle godine bila je 10.). Sledi Slovenija koja je napredovala sa 40. na 37. poziciju, Crna Gora je zadržala 50. mesto, dok je Hrvatska skočila sa prošlogodišnje 58. pozicije na 51. mesto. Bosna i Hercegovina je pala za jedno mesto, sada je na 90. mestu.

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno