Connect with us
Gra─Ĺevina

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Gra─Ĺevina i privredni rast, Srbija napredovala na „Doing Biznis“ listi , Makedonci prvi u regionu

Gra─Ĺevina kao sektor je protekle sedmice imala ─Źime da se pohvali, pa smo tako saznali da je ista direktno odgovorna za privredni rast na┼íe zemlje, a i Srbija se, zahvaljuju─çi gra─Ĺevinskim dozvolama, popela na napredovala na Doing business listi Svetske banke za 2020. godinu.

Gra─Ĺevina jednako privredni rast

Ministar finansija Srbije Sini┼ía Mali istakao je na zajedni─Źkoj konferenciji za novinare, da je MMF zadovoljan napretkom reformi i postignutim rezultatima u Srbiji i da je ostao pri projekciji privrednog rasta od tri i po odsto za ovu godinu. – Dodatni impuls rastu BDP-a da─çe gra─Ĺevinarstvo, na ┼íta ukazuju i podaci o izdatim gra─Ĺevinskim dozvolama i podaci o ugovorenim poslovima, na osnovu ─Źega se o─Źekuje rast ovog sektora i iznad 20 odsto u poslednja dva kvartala – rekao je tom prilikom Sini┼ía Mali. Mali je pri─Źao i o bud┼żetu i rekao da ─çe predlog istog biti iznet ovih dana.

– Bi─çe to razvojni bud┼żet – najavio je resorni ministar. – Ve─ç imamo spisak projekata koje ─çemo nastaviti da radimo. Obezbe─Ĺena su sredstva za Moravski koridor, za deonicu Pojate – Preljina, za izgradnju auto-puta Beograd – Sarajevo, za izgradnju deonice Ruma – ┼áabac – Loznica, zatim za deonicu Obrenovac – Ljig, Sur─Źin – Obrenovac, Novi Beograd – Sur─Źin, za beogradsku obilaznicu, odnosno zavr┼íetak deonice od Ostru┼żnice do Bubanj potoka, brzu saobra─çajnicu Novi Sad – Ruma i dalje velike investicije u ┼żeleznice – rekao je Mali.

Po novom zakonu neke takse su objedinjene

Srbija napredovala na „DOING BUSINESS“ listi

Srbija je napredovala za ─Źetiri mesta na Doing business listi Svetske banke za 2020. godinu i trenutno zauzima 44. poziciju me─Ĺu 190 rangiranih zemalja.

U kategoriji pokretanja poslovanja Srbija se nalazi na 73. poziciji, a u kategoriji dobijanja gra─Ĺevinskih dozvola napredovali smo za dva mesta, pa sada zauzimamo visoku 9. poziciju. U oblasti registrovanja imovine Srbija je zauzela 58. mesto, a ┼íto se ti─Źe dobijanja kredita nalazimo se na 67. mestu. Kada je re─Ź o pla─çanju poreza zauzimamo 85. poziciju, a u prekograni─Źnom trgovanju smo pozicionirani na vrlo dobrom 23. mestu.

Prema izve┼ítaju objavljenom na zvani─Źnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada me─Ĺu 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018/19. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili vi┼íe od 10 ocenjivanih oblasti unaprediv┼íi uslove lako─çe poslovanja.

Isti─Źe se da je Srbija olak┼íala dobijanje gra─Ĺevinskih dozvola uvo─Ĺenjem novog onlajn portala i smanjivanjem administrativnih taksi i da je pobolj┼íala pouzdanost napajanja elektri─Źnom energijom obnavljanjem trafostanica, instaliranjem sistema daljinskog upravljanja i pobolj┼íanjem odr┼żavanja mre┼że. U izve┼ítaju se pored toga navodi da je na┼ía zemlja oja─Źala za┼ítitu manjinskih investitora zahtevaju─çi sprovo─Ĺenje eksterne revizije, momentalno obelodanjivanje transakcija povezanih lica, objavljivanje vlasni─Źkih i kontrolnih struktura, kao i zahtevaju─çi ve─çu korporativnu transparentnost.

Srbija je, kako se dodaje, olak┼íala pla─çanje poreza uvo─Ĺenjem internih rokova za povra─çaj poreza na dodatu vrednost. U dokumentu se konstatuje jo┼í i da je re┼íavanje problema insolventnosti Srbija pobolj┼íala zahtevom da poverioci imenuju svog predstavnika zadu┼żenog za insolventnost, obezbe─Ĺuju─çi im time pravo na informacije o finansijskom stanju du┼żnika.

U regionu najbolji Makedonci

┼áto se ti─Źe situacije na globalnom nivou prvi na ovogodi┼ínjoj „Doing Biznis“ listi po uslovima poslovanja je Novi Zeland, slede Singapur i Hong Kong. Na ─Źetvrtom mestu na svetu, a prva u Evropi je Danska, ┼íestu poziciju zauzele su SAD, Gruzija je na sedmom, Velika Britanija na osmom mestu.

Od zemalja iz na┼íeg regiona, najbolje je plasirana Severna Makedonija na 17. mestu (pro┼íle godine bila je 10.). Sledi Slovenija koja je napredovala sa 40. na 37. poziciju, Crna Gora je zadr┼żala 50. mesto, dok je Hrvatska sko─Źila sa pro┼ílogodi┼ínje 58. pozicije na 51. mesto. Bosna i Hercegovina je pala za jedno mesto, sada je na 90. mestu.