Connect with us
Budu─çnost

Reverzibilna hidroelektrana u Bajinoj Bašti nema više gubitaka energije

ÔÇó Elektroprivreda Srbije pobolj┼íava raspolo┼żivost i pove─çava ukupnu energetsku efikasnost u svojoj Hidroelektrani Bajina Ba┼íta.
ÔÇó ABB frekventni pretvara─Ź Megadrive LCI (~21MW) sa pripadaju─çom opremom za potrebe pokretanja sinhornih agregata 2×300 MW u RHE Bajina Ba┼íta ─çe putem bolje efikasnoti i pogonske sprmenosti agregata doprineti pove─çanju proizvodnje elektri─Źne energije za dodatnih 5-6 GWh.

Obnovljivi izvori energije, cirkularna ekonomija i promovisanje zelenih tehnologija su va┼żni akteri u borbi za bolje sutra. Sve ─Źe┼í─çe smo u prilici da ─Źujemo kako se pobolj┼íanjem energetske efikasnosti ostvaruje zna─Źajna ekolo┼íka i ekonomska dobit.

Budu─çi da podrazumeva optimalnu potro┼ínju elektri─Źne energije radi postizanja maksimalnih u┼íteda, sprovo─Ĺenje mera energetske efikasnosti je polje puno izazova koje zahteva stru─Źnost i neprestano usavr┼íavanje kako bi se do┼ílo do najnaprednijih re┼íenja.

Upravo zato je kompanija ABB ove godine zapo─Źela kampanju pod nazivom Energy Efficiency Movement koja ─çe kroz razli─Źite aktivnosti trajati najmanje dve godine. Ova kampanja se u potpunosti poklapa sa Ekodizajn regulativom (EU 2019/1781) koja je u Evropskoj uniji stupila na snagu 01. jula 2021. i kojom se utvr─Ĺuju novi standardi efikasnosti za elektromotorne pogone.

Ideja kampanje Energy Efficiency Movement je da se kod ljudi stvori svest o zna─Źaju energetske efikasnosti, kako obja┼ínjava Milan Jevremovi─ç, direktor lokalne poslovne jedinice sektora Elektromotorni pogoni kompanije ABB, te da se zajedno sa vladama, kompanijama i univerzitetima ostvari saradnja radi postizanja zajedni─Źkog cilja, a to je smanjenje negativnih uticaja na ┼żivotnu okolinu uz upotrebu naprednih tehnologija u razli─Źitim industrijama.

Iako ─Źesto skriveni od o─Źiju javnosti, elektromotori i frekventni pretvara─Źi, koji optimizuju njihov rad, prisutni su u skoro svuda. Oni pokre─çu veliki broj tehnolo┼íkih procesa neophodnih za savremen na─Źin ┼żivota, od industrijskih pumpi, ventilatora, transportera u proizvodnim procesima, pogonskih sistema u transportu, do sistema za klimatizaciju, grejanje i ventilaciju u zgradama i poslovnim objektima.

Elektromotori globalno tro┼íe blizu 70 odsto ukupne elektri─Źne energije, te je ABB upravo tu video mogu─çnost za najve─çe u┼ítede. Iako su mnogi stari motori i dalje u upotrebi, oni su konstruisani prema zastarelim standardima efikasnosti, ┼íto ─Źesto prouzrokuje da cele linije u fabrikama rade na ni┼żem stepenu efikasnosti nego ┼íto bi trebalo. To dovodi do pove─çanih tro┼íkova tokom eksploatacije.

RHE Bajina Bašta, Srbija (foto: EPS)

RHE Bajina Bašta, Srbija (foto: EPS)

ÔÇ×Blizu 300 miliona elektromotora pokre─çu dana┼ínju industriju i ako bi se svaki od njih zamenio visoko efikasnim motorom, globalna potro┼ínja bi se smanjila za oko 10 odsto, ┼íto nam zaista govori da mi, kao dru┼ítvo, tu imamo velike potencijale. U 2020. godini, ABB-ovi elektromotorni pogoni visoke klase efikasnosti omogu─çili su u┼ítede od ukupno 198 TWh godi┼ínje na svetuÔÇť, isti─Źe Jevremovi─ç.

Obnovljivi izvori energije i reverzibilne hidroelektrane

Obnovljivi izvori energije poput solarnih i vetro elektrana doprinose energetskom sistemu i uti─Źu na smanjenje emisije ┼ítetnih gasova. Me─Ĺutim, konstantno raste potreba za stabilnim snabdevanjem elektri─Źnom energijom, naro─Źito u periodima kada je potra┼żnja intenzivirana. Stoga je neophodno da imamo adekvatno re┼íenje kako bismo nadomestili pove─çanu potra┼żnju.

Na sre─çu, re┼íenja ima. Re─Ź je o izuzetno va┼żnim reverzibilnim hidroelektranama (RHE). Naspram hidroelektrana sa kakvima smo ve─ç upoznati, RHE imaju ulogu da skladi┼íte vi┼íkove energije.

To posti┼żu tako ┼íto pumpaju vodu u akumulaciono jezero (pump storage) koriste─çi vi┼íak elektri─Źne energije, a kada se javi potreba za ve─çom proizvodnjom, voda iz jezera se pu┼íta nazad kako bi pokretala turbine za proizvodnju struje.

Kako obja┼ínjava Du┼ían Tri┼íi─ç, direktor za proizvodnju energije u ÔÇ×Drinsko-Limskim HEÔÇť, ogranku ÔÇ×Elektroprivrede SrbijeÔÇť, RHE ÔÇ×Bajina Ba┼ítaÔÇť je zna─Źajan objekat u sistemu EPS koji se koristi kako bi se nadomestili dnevni vrhovi potro┼ínje, kao i sezonski manjkovi proizvodnje u sistemu.

Govore─çi o specifikacijama RHE ÔÇ×Bajina Ba┼ítaÔÇť, Tri┼íi─ç obja┼ínjava da se ona sastoji od dva agregata od po 300 MW snage. Srednja godi┼ínja proizvodnja RHE je 620 GWh, pri ─Źemu je najve─ça godi┼ínja proizvodnja iznosila 707 GWh, a najmanja 527 GWh. Obi─Źno u toku dana budu dva starta agregata, u generatorskom re┼żimu rada u jutarnjem i popodnevnom piku i u toku no─çi po jedan pumpni re┼żim po agregatu. To zna─Źi 30-60 pokretanja u turbinskom radu i oko 30 u pumpnom radu po agregatu na mese─Źnom nivou, ka┼że Tri┼íi─ç.

Stati─Źki frekventni pretvara─Ź (SFP) za maksimalnu u┼ítedu elektri─Źne energije

Dok je izgradnja RHE bila jo┼í na po─Źetku, rodila se ideja o stati─Źkom frekventnom pretvara─Źu koji bi trebalo da slu┼żi u svrhu pokretanja agregata u motornom re┼żimu, kada elektrana radi kao pumpno postrojenje.

Na svom vi┼íedecenijskom putu RHE ÔÇ×Bajina Ba┼ítaÔÇť, ÔÇ×Elektroprivreda SrbijeÔÇť je imala pouzdanog partnera ÔÇô kompaniju ABB.

Osim ┼íto je tokom godina obezbedila razli─Źite tipove opreme za ove elektrane, kompanija ABB uklju─Źila se jo┼í u ranoj fazi projekta za ugradnju SFP-a i pomogla ÔÇ×Elektroprivredi SrbijeÔÇť da do─Ĺe do optimalnih re┼íenja kako bi RHE ÔÇ×Bajina Ba┼ítaÔÇť postala primer efikasnosti.

Kako obja┼ínjava Milan Jevremovi─ç, ugradnja stati─Źkog frekventnog pretvara─Źa poma┼że da RHE ÔÇ×Bajina Ba┼ítaÔÇť ima efikasniji rad kroz vi┼íe aspekata.

ÔÇ×Jedan je sam na─Źin pu┼ítanja u rad pumpnog agregata, ali ono ┼íto je bitnije u ovom slu─Źaju je da smo pomo─çu ovog projekta omogu─çili da hidroelektrana radi efikasnije zato ┼íto njeni agregati vi┼íe ne─çe biti anga┼żovani i isklju─Źivani za potrebe pokretanja pumpnih agregata u RHE, ve─ç ─çe mo─çi da kontinuirano rade i proizvode zelenu energiju. Na taj na─Źin ─çe se ┼ítedeti oko 5 GWh godi┼ínje u proizvodnji. Mi smo zapravo proizvodnju u─Źinili efikasnijom. Tako─Ĺe, jo┼í jedan ne manje bitan aspekat je ┼íto ─çe implementacijom ovog re┼íenja radni i eksploatacioni vek agregata koji se koriste kao pogonski agregati u toku sinhronog starta u proto─Źnoj hidroelektrani produ┼żiti za osam godina, a potreba za remontom ─çe biti manjaÔÇť, ka┼że Jevremovi─ç.

I Tri┼íi─ç je saglasan da je ugradnja stati─Źkog frekventnog pretvara─Źa pozitivan i ekonomski opravdan projekat jer je studija opravdanosti pokazala da je isplativ za sedam do osam godina, mada nije re─Ź samo o finansijskim, ve─ç i tehni─Źkim benefitima.

ÔÇťPrva stvar je produ┼żenje ┼żivotnog veka pogonskih agregata koji se koriste u toku sinhronog starta agregata u RHE u pumpnom re┼żimu rada. U HE ÔÇ×Bajina Ba┼ítaÔÇť postoje 4 agregata od 105 MW, od kojih se dva (H3 i H4) trenutno koriste i u svrhu pokretanja pumpi u RHE.ÔÇŁ

ÔÇ×Mi sada u sistemu koristimo jedan od ta dva agregata u hidroelektrani za potrebe sinhronog starta. Pre nego ┼íto se krene u sinhroni start, oba agregata moraju da se zaustave, pa jedan od njih da se izabere za potrebe sinhronog starta – to sve za posledicu ima da pogonski agregati imaju veliki broj startova godi┼ínje. Poznato je da svaki start ekvivalentan deset sati rada agregata u normalnom pogonu, pa se time smanjuje ┼żivotni vek opreme. Prema studiji opravdanosti, zbog takvog kori┼í─çenja ova dva agregata, ┼żivotni vek H3 i H4, se sa projektovanih 30 skra─çuje na 22 godine. Pored toga, u odre─Ĺenim periodima godine, kada smo imali pove─çan dotok vode i prelive na elektrani, imali smo odre─Ĺenu prelivenu, odnosno izgubljenu energiju, zato ┼íto su agregati morali biti zaustavljani zbog sinhronog starta. Kada se izra─Źuna ta izgubljena (prelivena) energija za period od 2001. do 2011. godine, koji je studija opravdanosti uzela u obzir, u posmatranih deset godina prose─Źan gubitak prelivene energije zbog sinhronog starta iznosio je 5 GWh godi┼ínje. Daljim analizama je otkriven jo┼í ve─çi potencijal – recimo 2018. godina je hidrolo┼íki bila veoma povoljna, imali smo dobru proizvodnju, ali su gubici zbog sinhronog starta iznosili 6,8 GWh. ┼áto zna─Źi da, kada uzmete cenu energije i kada sve to pretvorite u novac, ovaj projekat ─çe sigurno biti isplativÔÇŁ, obja┼ínjava Tri┼íi─ç i dodaje da, prema planu, probni rad SFP-a treba da po─Źne najkasnije do kraja januara 2022. godine.

Opisuju─çi sam po─Źetak razvoja projekta, on navodi kako je najpre bilo potrebno izraditi tehni─Źku dokumentaciju, radi ─Źega su prikupljane tehni─Źke informacije i preliminarne ponude od renomiranih proizvo─Ĺa─Źa, me─Ĺu kojima je i ABB.

Radenko Vasi─ç, glavni in┼żenjer za revitalizaciju i modernizaciju u ÔÇ×Drinsko-Limske HEÔÇť, tako─Ĺe isti─Źe da je bitna prednost ABB-a u odnosu na ostale proizvo─Ĺa─Źe svakako najbolja referentna lista, pri ─Źemu su prezentovane reference bile uporedive i po snazi agregata i snazi SFP-a, sa agregatima RHE.

Radenko Vasi─ç, glavni in┼żenjer za revitalizaciju i modernizaciju u ÔÇ×Drinsko-Limske HEÔÇť (foto: Rade Markovi─ç)

Radenko Vasi─ç, glavni in┼żenjer za revitalizaciju i modernizaciju u ÔÇ×Drinsko-Limske HEÔÇť (foto: Rade Markovi─ç)

ÔÇťDizajn SFP-a koji podrazumeva 12-to pulsni ispravlja─Ź na njegovom ulazu, a koji znatno redukuje pojavu vi┼íih harmonika i time smanjuje negativan uticaj istih na mre┼żu 35kV, kao i primena izlaznog step-up transformatora, koji ograni─Źava struje kratkog spoja, predstavljaju glavne karakteristike usvajanja tehni─Źkog re┼íenja ABB-a. HE ÔÇ×Bajina Ba┼ítaÔÇť ima sa kompanijom ABB, koja je nastala udru┼żivanjem kompanija ASEA i BBC, veoma uspe┼ínu saradnju u trajanju od blizu 60 godina, a to se pokazalo i na ovom projektu, kako u pogledu obezbe─Ĺivanja potrebnih tehni─Źkih informacija u pred tenderskoj fazi, tako i pri realizaciji ugovora za isporuku opreme SFP-aÔÇŁ, obja┼ínjava Vasi─ç.

U poslednjih nekoliko godina jedan od imperativa u poslovanju ÔÇ×Elektroprivrede SrbijeÔÇť je i unapre─Ĺenje energetske efikasnosti u proizvodnim postrojenjima najve─çe energetske kompanije u Srbiji. Energetska efikasnost prepoznata je ne samo kao obaveza, ve─ç i kao velika korist za EPS jer svaki megavat u┼ítede, bilo u novcu ili energiji, donosi dobrobit.

Kompanija ABB ─çe nastaviti da realizuje energetske ciljeve u saradnji sa vladama i nau─Źnim institucijama kako bi promovisali razvoj energetske efikasnosti i doprineli boljem ┼żivotnom okru┼żenju. ÔÇ×Kroz inovacije, kako proizvoda tako i re┼íenja, deljenjem znanja i iskustva, mi mo┼żemo da optimizujemo potro┼ínju, pobolj┼íamo efikasnost i pomognemo da industrije, infrastruktura i transport budu efikasniji, a dru┼ítvo ekolo┼íki svesnijeÔÇť, zaklju─Źuje Jevremovi─ç.

Pogledajte video koji govori o ovom uspešnom projektu.

 

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) je vode─ça svetska in┼żenjering kompanija koja pokre─çe transformaciju dru┼ítvenog i industrijskog razvoja, u cilju postizanja produktivnije i odr┼żivije budu─çnosti. Povezuju─çi softverska re┼íenja sa portfoliom elektroenergetike, robotike, automatizacije i elektromotornih pogona, ABB pomera granice tehnologije i njen uticaj podi┼że na vi┼íe nivoe. Na temeljima 130 godina duge tradicije, koja se zasniva na modelu izvrsnosti, iza uspeha ABB-a stoji 105 000 talentovanih ljudi u preko 100 zemalja sveta. www.abb.com┬á

Motion (Elektromotorni pogoni) pokre─çe svet – ┼ítede─çi energiju svakoga dana. Mi stvaramo inovacije i pomeramo granice tehnologije kako bismo omogu─çili ekolo┼íku budu─çnost kako za klijente tako i za industrije i dru┼ítvo. Sa na┼íim frekventnim pretvara─Źima, elektromotorima i servisnim uslugama, na┼íi klijenti i partneri ostvaruju bolju produktivnost, bezbednost i pouzdanost. Mi nudimo kombinaciju tehnologije i stru─Źnosti u ovoj oblasti kako bismo obezbedili optimalna re┼íenja za elektromotorne pogone u ┼íirokom spektru primena u svim segmentima industrije. Zahvaljuju─çi na┼íem prisustvu ┼íirom sveta, mi smo uvek u blizini kako bismo bili na usluzi na┼íim klijentima. Oslanjaju─çi se na 130 godina iskustva u radu sa elektromotornim pogonima, mi u─Źimo i usavr┼íavamo se svakoga dana.

www.abb.rs