Connect with us
Budućnost

Park od 26 hektara preko čuvenog stadiona Kamp Nou

Stadion Kamp Nou

Predlog, nazvan Nou Parc, koji je osmislio arhitektonski studio ON-A ima za cilj da pretvori stadion FK Barselona Kamp Nou u park od 26 hektara.

Studio za arhitekturu ON-A otvara raspravu o mogućoj renaturaciji urbanih područja kako bi se prilagodili potrebama budućnosti nakon pandemije korona virusa. Stadion Kamp Nou i okolni objekti biće obuhvaćeni novom topografijom koja bi omogućila stvaranje velikog parka usred Barselone.

camp nou

Stadion FK Barselone pretvoren u park od 26 hektara

Renaturacija gradova i dobijanje kvalitetnog prostora za građane više nije samo zanimljiva ideja, već je neophodna“, rekao je Jordi Fernandez, jedan od dva partnera osnivača ON-A Arhitekture.

Sa sedištem u Barseloni, ovaj studio specijalizovao se za renaturaciju i biogradnju, osmišljavajući u svom 15-godišnjem iskustvu različite načine prilagođavanja zelenih površina u urbanim kontekstima.

„Prema SZO, gradovi bi trebalo da imaju najmanje 9m2 zelene površine po stanovniku. Trenutno Barselona ima nešto više od 6m2.“

barselona

Gradovi bi trebalo da imaju najmanje 9m2 zelene površine po stanovniku

Nou Parc je projekat koji bi bio idealan primer kako bi gradovi mogli biti obnovljeni bez gubitka prostora za izgradnju. U Barseloni je malo dostupnih prostora na kojima je to moguće, uključujući i stadion Kamp Nou.

U ovom slučaju, predlog je da se reformiše jedna od najznačajnijih lokacija u gradu, Kamp Nou, uzdignuće topografije i stvaranje pokrivača zelene šume koja bi omogućila održavanje objekata vezanih za stadion i drugu opremu ispod površine novog parka.

Kamp Nou

Nova topografija bi skrivala usluge povezane sa stadionom

Nova topografija bi skrivala usluge povezane sa stadionom (parking, kancelarije, prostori za slobodno vreme, restauracija, muzej, višenamenski paviljon i ulazi) i stadion bi funkcionisao nezavisno od parka.

Trenutno ovo ograđeno područje sa malo zelenila (zgrada 32%, sportske površine 10%, zelene površine 8%, površine tvrdog kolovoza 50%) stvara efekat „ostrva“, odvajajući kvart Les Corts od područja univerziteta. Ovaj ogromni prostor redovno se koristi, osim za sportske događaje ili organizovane posete privatnim objektima. Susedi često doživljavaju kolaps uzrokovan velikim sportskim događajima, pa se vidi da je menadžment neefikasan.

stadion kamp nou

Stadion bi funkcionisao nezavisno od parka

Ovajav projekat bio bi sjajna prilika za grad Barselona, koji bi imao koristi od novog zelenog prostora i prostora za slobodno vreme koji bi mogao da proizvede 15.000kg kiseonika dnevno i apsorbuje 25.000kg C02 / dan.

kamp nou stadion park

Zamišljeno je da tehnologija bude integrisana u glavni plan u procesu renaturacije

Zamišljeno je da tehnologija bude integrisana u glavni plan u procesu renaturacije, zahvaljujući njemu ON-A može da kontroliše i predviđa probleme poput snabdevanja vodom i održavanja zelenih površina.

U tom smislu, ON-A usko sarađuje u saradnji sa kompanijom Verdtical specijalizovanom za razvoj sistema i tehnologije za stvaranje urbanih ekosistema. Pomoću napredne tehnologije možete instalirati zelene krovove, vertikalne vrtove i pružati tehnička rešenja za stvaranje šumskih gradova, sa elementima koji upravljaju inteligentnim sistemima u IOT-u.

barselona park

ON-A usko sarađuje u saradnji sa kompanijom Verdtical specijalizovanom za razvoj sistema i tehnologije za stvaranje urbanih ekosistema

Organska okruženje je pod kontrolom senzora i predviđanje protokola u veštačkoj inteligenciji. Senzori prikupljaju informacije o zdravstvenom stanju zelenih površina i deluju kao profilaktički čuvari.

Svesni smo da gradovi moraju biti ponovo naturalizovani, i to zeleno daje nesumnjive prednosti za zdravlje, koristi zdravlju, ali pitanje nije samo zeleno, rasprava se vrti i oko plave boje: vode. Ne možemo biti zeleni ako to podrazumeva preteranu upotrebu resursa„, dodao je Jordi.“Tehnologija za kontrolu potrošnje vode ima dug put i omogućava nam inovacije i optimizaciju zelenih površina u urbanim prostorima.

U slučaju predloga Nou Parc, ON-A zamišlja moguću upotrebu tehnologije ugrađene u dva jezera koja bi skupljala kišnicu, zahvaljujući topografskom nagibu, koji bi zauzvrat mogao biti ponovo korišćen za navodnjavanje parka.

Projekat Nou Parc

Projekat Nou Parc – ulazni deo

Stadion Kamp Nou trenutno razvijaju Nikken Sekkei i lokalna arhitektonska firma Joan Pascual – Ramon Ausio Arkuitectes. Očekuje se da će završetak biti 2024. godine.

Foto: ON-A