Connect with us
Budu─çnost

Park od 26 hektara preko ─Źuvenog stadiona Kamp Nou

Predlog, nazvan Nou Parc, koji je osmislio arhitektonski studio ON-A ima za cilj da pretvori stadion FK Barselona Kamp Nou u park od 26 hektara.

Studio za arhitekturu ON-A otvara raspravu o moguc╠üoj renaturaciji urbanih podru─Źja kako bi se prilagodili potrebama buduc╠ünosti nakon pandemije korona virusa. Stadion Kamp Nou i okolni objekti bic╠üe obuhvac╠üeni novom topografijom koja bi omoguc╠üila stvaranje velikog parka usred Barselone.

camp nou

Stadion FK Barselone pretvoren u park od 26 hektara

Renaturacija gradova i dobijanje kvalitetnog prostora za gra─Ĺane vi┼íe nije samo zanimljiva ideja, vec╠ü je neophodna“, rekao je Jordi Fernandez, jedan od dva partnera osniva─Źa ON-A Arhitekture.

Sa sedi┼ítem u Barseloni, ovaj studio specijalizovao se za renaturaciju i biogradnju, osmi┼íljavajuc╠üi u svom 15-godi┼ínjem iskustvu razli─Źite na─Źine prilago─Ĺavanja zelenih povr┼íina u urbanim kontekstima.

„Prema SZO, gradovi bi trebalo da imaju najmanje 9m2 zelene povr┼íine po stanovniku. Trenutno Barselona ima ne┼íto vi┼íe od 6m2.“

barselona

Gradovi bi trebalo da imaju najmanje 9m2 zelene površine po stanovniku

Nou Parc je projekat koji bi bio idealan primer kako bi gradovi mogli biti obnovljeni bez gubitka prostora za izgradnju. U Barseloni je malo dostupnih prostora na kojima je to moguc╠üe, uklju─Źujuc╠üi i stadion Kamp Nou.

U ovom slu─Źaju, predlog je da se reformi┼íe jedna od najzna─Źajnijih lokacija u gradu, Kamp Nou, uzdignuc╠üe topografije i stvaranje pokriva─Źa zelene ┼íume koja bi omoguc╠üila odr┼żavanje objekata vezanih za stadion i drugu opremu ispod povr┼íine novog parka.

Kamp Nou

Nova topografija bi skrivala usluge povezane sa stadionom

Nova topografija bi skrivala usluge povezane sa stadionom (parking, kancelarije, prostori za slobodno vreme, restauracija, muzej, višenamenski paviljon i ulazi) i stadion bi funkcionisao nezavisno od parka.

Trenutno ovo ogra─Ĺeno podru─Źje sa malo zelenila (zgrada 32%, sportske povr┼íine 10%, zelene povr┼íine 8%, povr┼íine tvrdog kolovoza 50%) stvara efekat ÔÇ×ostrvaÔÇť, odvajajuc╠üi kvart Les Corts od podru─Źja univerziteta. Ovaj ogromni prostor redovno se koristi, osim za sportske doga─Ĺaje ili organizovane posete privatnim objektima. Susedi ─Źesto do┼żivljavaju kolaps uzrokovan velikim sportskim doga─Ĺajima, pa se vidi da je menad┼żment neefikasan.

stadion kamp nou

Stadion bi funkcionisao nezavisno od parka

Ovajav projekat bio bi sjajna prilika za grad Barselona, koji bi imao koristi od novog zelenog prostora i prostora za slobodno vreme koji bi mogao da proizvede 15.000kg kiseonika dnevno i apsorbuje 25.000kg C02 / dan.

kamp nou stadion park

Zamišljeno je da tehnologija bude integrisana u glavni plan u procesu renaturacije

Zami┼íljeno je da tehnologija bude integrisana u glavni plan u procesu renaturacije, zahvaljujuc╠üi njemu ON-A mo┼że da kontroli┼íe i predvi─Ĺa probleme poput snabdevanja vodom i odr┼żavanja zelenih povr┼íina.

U tom smislu, ON-A usko sara─Ĺuje u saradnji sa kompanijom Verdtical specijalizovanom za razvoj sistema i tehnologije za stvaranje urbanih ekosistema. Pomoc╠üu napredne tehnologije mo┼żete instalirati zelene krovove, vertikalne vrtove i pru┼żati tehni─Źka re┼íenja za stvaranje ┼íumskih gradova, sa elementima koji upravljaju inteligentnim sistemima u IOT-u.

barselona park

ON-A usko sara─Ĺuje u saradnji sa kompanijom Verdtical specijalizovanom za razvoj sistema i tehnologije za stvaranje urbanih ekosistema

Organska okru┼żenje je pod kontrolom senzora i predvi─Ĺanje protokola u ve┼íta─Źkoj inteligenciji. Senzori prikupljaju informacije o zdravstvenom stanju zelenih povr┼íina i deluju kao profilakti─Źki ─Źuvari.

Svesni smo da gradovi moraju biti ponovo naturalizovani, i to zeleno daje nesumnjive prednosti za zdravlje, koristi zdravlju, ali pitanje nije samo zeleno, rasprava se vrti i oko plave boje: vode. Ne mo┼żemo biti zeleni ako to podrazumeva preteranu upotrebu resursa„, dodao je Jordi.“Tehnologija za kontrolu potro┼ínje vode ima dug put i omoguc╠üava nam inovacije i optimizaciju zelenih povr┼íina u urbanim prostorima.

U slu─Źaju predloga Nou Parc, ON-A zami┼ílja moguc╠üu upotrebu tehnologije ugra─Ĺene u dva jezera koja bi skupljala ki┼ínicu, zahvaljujuc╠üi topografskom nagibu, koji bi zauzvrat mogao biti ponovo kori┼íc╠üen za navodnjavanje parka.

Projekat Nou Parc

Projekat Nou Parc – ulazni deo

Stadion Kamp Nou trenutno razvijaju Nikken Sekkei i lokalna arhitektonska firma Joan Pascual – Ramon Ausio Arkuitectes. O─Źekuje se da c╠üe zavr┼íetak biti 2024. godine.

Foto: ON-A