Connect with us
Budućnost

Novi Sad – Biodiverzitetski grad

Objavljeno

:

„Novi Sad – biodiverzitetski grad” („Novi Sad – BiodiverCity”) je partnerski projekat Gradske biblioteke u Novom Sadu, organizacije „Public Libraries 2030” iz Brisela (Belgija), Nacionalne asocijacije zelenih krovova Srbije iz Novog Sada i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” iz Beograda.

  • Zašto gradovi danas predstavljaju ključne činioce u promeni globalne slike naše planete?
  • Koja je uloga urbanog biodiverziteta?
  • Da li možemo zajedno da kreiramo novu kulturu življenja u gradovima?
  • Ko nam na tom putu može pomoći?

Projekat BiodiverCities se tokom 2021. i 2022. godine odvija u deset gradova Evrope. Leiden, Palma, Valongo, Stavanger, Vilnius, Sofia, Maribor, Novi Sad, Palermo i Regalbuto su gradovi u kojima se aktivnosti aktivno sprovode, dok su Oslo, Varese i Lisabon prateći gradovi.

Aktivnosti projekta se od grada do grada razlikuju, a ono što jeste zajedničko je činjenica da se sve aktivnosti sprovode sa ciljem da se kroz direktno povezivanje sa stanovnicima grada definišu ključna pitanja u kontekstu životnog okruženja i kvaliteta života u gradu.

„Novi Sad – biodiverzitetski grad” („Novi Sad – BiodiverCity”) je partnerski projekat Gradske biblioteke u Novom Sadu, organizacije „Public Libraries 2030” iz Brisela (Belgija), Nacionalne asocijacije zelenih krovova Srbije iz Novog Sada i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” iz Beograda. Među održivim ciljevima „Agende 2030” Ujedinjenih nacija, čiju su izradu inicijale upravo biblioteke, istaknuta su dva: očuvanje biodiverziteta i razvoj održivih gradova. Gradska biblioteka u Novom Sadu jedna je od 16 evropskih biblioteka učesnica u ovom globalnom poduhvatu i jedina koja potiče iz zemlje koja nije članica Evropske unije. Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

Danica Laćarac

Aktivnosti na projektu „Novi Sad – biodiverzitetski grad” obuhvataju javne tribine i debate, sa stručnim predavačima sa novosadskog univerziteta iz oblasti zaštite društvene sredine i urbanog planiranja, radionice sa arhitektama i stručnjacima za biljne i životinjske vrste, radi njihovog prepoznavanja, zaštite i boljeg upoznavanja, kao i promociju digitalizovane i građe u fizičkom obliku naše „Pčelarske biblioteke”, jedinstvene u regionu.

Učesnici projekta bili su u prilici da se informišu i govore na teme iz oblasti ekologije, koje su od značaja za sveopšti kvalitet života i zdravlja, kao i da učestvuju u razvoju urbane prirode svoga okruženja. Svoju kreativnost i svoja omiljena mesta u prirodi učesnici su mogli da prikažu kroz literarni, foto i video konkurs.
Cilj projekta je da motivišemo građane da se lično uključe u projekat od opšteg značaja, i trajao je od 15. maja do 30. septembra.

U okviru projekta sprovedene su sledeće aktivnosti:

  • Tribina o zdravlju
  • Tribina o pčelama
  • Mapiranje
  • Radionica Prepoznaj drvo i pticu
  • Kreativni konkurs

1.Tribina o zdravlju

Priroda u gradu ima višeznačnu funkciju. Jedna od prioritetnih oblasti koja se u gradovima širom sveta analizira svakako je direktan uticaj prirode na zdravlje ljudi, kao i svih drugih vrsta koje naseljavaju naše gradove. Na tribini „Urbani biodiverzitet – kontekst zdravlja“ govorili su doc. Dr Snežana Ukropina, specijalista socijalne medicine i načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine, prof. dr Stevan Savić, redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i član Istraživačkog i nastavnog centra za klimatologiju i hidrologiju i dr Siniša Trkulja, savetnik u Sektoru za prostorno planiranje i urbanizam Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Kroz razgovor–tribinu sa ekspertima iz ove oblasti želeli smo da čujemo iskustva Novosađana i otvorimo platformu za dalju komunikaciju na ovu izuzetno važnu temu.

foto: Gradska biblioteka u Novom Sadu

2. Tribina o pčelama

Kroz uticaj čoveka na sve druge segmente prirode uviđa se, nažalost, najčešće destruktivan pristup. Pitanje uloge prirode u gradu je upravo pitanje naše sposobnosti da razumemo potencijal koji prirodna rešenja nude, kao i da, zatim, ta rešenja na adekvatan način (p)održavamo. Upravo kroz temu pčela moguće je sagledati nepovoljnosti dosadašnjeg pristupa, kao i otvoriti mogućnost za njegovu promenu.

U okviru projekta Novi Sad – biodiverzitetski grad“ organizovana je i tribina #Urbani biodiverzitet – kontekst pčele“ gde su posetioci bili u prilici da učestvuju u panel-diskusiji na ovu izuzetno važnu temu, kao i da se upoznaju sa našim legatom – fondom o pčeli – Pčelarskom bibliotekom.

Na tribini su učestvovali dipl. Biolog zaštite životne sredine Jovana Bila Dubaić, Centar za biologiju pčela Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Biljana Vrbaški, JP „Urbanizam“, Zavod za urbanizam, Novi Sad i Danijela Andrić, JKP „Zelenilo“, Novi Sad.

foto: Gradska biblioteka u Novom Sadu

3. Mapiranje

Radionice mapiranja slobodnih, neizgrađenih prostora, koji okružuju građane u okviru 5 odabranih distrikata, imaju za cilj identifikaciju mesta koja već igraju značajnu ulogu u svakodnevnom životu stanovnika našeg grada. Mapiranjem, tačnim pozicioniranjem ovih prostora na planu grada i identifikacijom trenutnog kvaliteta, kao i potencijala ovih mesta u budućnosti, stiče se jasnija slika o njihovoj upotrebnoj vrednosti.

Na prvoj radionici identifikovali smo prostore koje stanovnici Novog Sada koriste u centru grada. Bilo da žive u ovoj zoni ili često posećuju određena mesta, građani su pozvani da podele o kojim lokacijama je reč, šta je ono što ta mesta čini vrednim, a šta im nedostaje.
Cilj radionice bio je identifikacija mesta, otvorenih/zelenih/neizgrađenih prostora, od značaja za stanovnike Novog Sada i kreiranje nove mape koja će kao rezultat projekta biti predstavljena Gradu i JP „Urbanizam“ s idejom da se upravo ovi prostori sačuvaju, a zatim u narednom koraku planiranja i unaprede.

4. radionica PREPOZNAJ DRVO I PTICU

Urbani biodiverzitet, čistoća vazduha i vode značajne su teme za Novosađane, pokazalo je istraživanje publike u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu. Veoma visok broj učesnika u istraživanju pokazao je želju da učestvuje u projektu, te smo u cilju edukacije i aktivnog učešća građana svih uzrasta u upoznavanju i očuvanju životne sredine organizovali radionice pod nazivom „Prepoznaj drvo” i „Prepoznaj pticu”.

Radionice „Prepoznaj drvo“ i „Prepoznaj pticu“ su deo aktivnosti na projektu „Novi Sad – biodiverzitetski grad” (Novi Sad – BiodiverCity), koji Gradska biblioteka u Novom Sadu realizuje u partnerstvu sa Asocijacijom „Public Libraries 2030” iz Brisela, Nacionalnom asocijacijom zelenih krovova Srbije iz Novog Sada i Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković” iz Beograda, pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

Cilj radionica „Prepoznaj drvo“ i „Prepoznaj pticu“ bio je da upoznamo naše najčešće sugrađane među drvećem, naučimo da ih raspoznajemo i otvorimo vrata građanima da dalje sami istražuju, uče i šire znanje. Obe radionice vodio je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Živi grad podrazumeva jednu izuzetno široku celinu, urbani ekosistem, čiji su nosioci mnoge biljne i životinjske vrste, jednako kao i čovek. Tek upoznavanjem elemenata sistema u kome živimo možemo stvoriti uslove za pozitivan doprinos celini.

5. KREATIVNI KONKURS

U okviru projekta „Novi Sad – biodiverzitetski grad” (Novi Sad – BiodiverCity), u partnerstvu sa organizacijom „Public Libraries 2030” iz Brisela, Nacionalnom asocijacijom zelenih krovova Srbije iz Novog Sada i Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković” iz Beograda, organizovan je konkurs „Moje parče prirode“. Učesnici konkursa su mogli da predstave u literarnoj, foto i/ili video formi svoje omiljeno prirodno mesto u gradu, ili van njega, životinju, biljni svet iz okruženja, odnosno specifični oblik ispoljavanja biodiverziteta.

Nacionalna asocijacija Zelenih krovova Srbije logo

Bulevar Oslobođenja 66b, 21000 Novi Sad
Tel: +381 (0)21 654 63 39
Tel: +381 (0)63 521 818
info@nazk.org
www.nazk.org

Izvor: časopis „KGH“ 1/2021, https://bit.ly/2PxliIU

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno