Connect with us
Energetska efikasnost

Kako zadržati toplotu dok ne zamenite stolariju?

Želite da vam u kući bude toplije, ali pojačavanje grejanja je dodatni trošak za kućni budžet? Toplota se najčešće gubi kroz vrata ili prozore, pa ih izolujete gumenom ili silikonskom trakom ili plastičnom folijom sa mehurićima. Naravno, jasno vam je da to nije trajno rešenje i da biste već od proleća trebali da razmišljate o zameni stolarije.

Izbegavajte držanje prozora i balkonskih vrata "na kipu"

Izbegavajte držanje prozora i balkonskih vrata „na kipu“

Izbegavajte držanje prozora i balkonskih vrata „na kipu“, a umesto toga provetrite stan nekoliko puta dnevno po pet minuta pa zatvorite prozore ili vrata. Dosta energije se troÅ¡i zagrevanjem hladnog prostora, pa održavajte temperaturu tokom dana na 20, a noću na 15 stepeni.

Spuštanjem spoljašnjih i unutrašnjih roletni toplota će se duže zadržavati, a radijatore nemojte da zaklanjate zavesama ili nameštajem. Na pločice ili parket stavite tepih koji je odlična izolacija.

Održavajte temperaturu tokom dana na 20, a noću na 15 stepeni

Održavajte temperaturu tokom dana na 20, a noću na 15 stepeni

Ako u kući imate dimnjak koje ne koristite, bilo bi dobro da ga zatvorite (ostavite otvore za provetravanje) jer je on kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan vazduh, pa se gubi oko 25 % energije potrebne za zagrijavanje prostora.

Izvor: www.nezavisne.com