Connect with us
Energetska efikasnost

Kako zadr┼żati toplotu dok ne zamenite stolariju?

┼Żelite da vam u ku─çi bude toplije, ali poja─Źavanje grejanja je dodatni tro┼íak za ku─çni bud┼żet? Toplota se naj─Źe┼í─çe gubi kroz vrata ili prozore, pa ih izolujete gumenom ili silikonskom trakom ili plasti─Źnom folijom sa mehuri─çima. Naravno, jasno vam je da to nije trajno re┼íenje i da biste ve─ç od prole─ça trebali da razmi┼íljate o zameni stolarije.

Izbegavajte dr┼żanje prozora i balkonskih vrata "na kipu"

Izbegavajte dr┼żanje prozora i balkonskih vrata „na kipu“

Izbegavajte dr┼żanje prozora i balkonskih vrata „na kipu“, a umesto toga provetrite stan nekoliko puta dnevno po pet minuta pa zatvorite prozore ili vrata. Dosta energije se tro┼íi zagrevanjem hladnog prostora, pa odr┼żavajte temperaturu tokom dana na 20, a no─çu na 15 stepeni.

Spu┼ítanjem spolja┼ínjih i unutra┼ínjih roletni toplota ─çe se du┼że zadr┼żavati, a radijatore nemojte da zaklanjate zavesama ili name┼ítajem. Na plo─Źice ili parket stavite tepih koji je odli─Źna izolacija.

Odr┼żavajte temperaturu tokom dana na 20, a no─çu na 15 stepeni

Odr┼żavajte temperaturu tokom dana na 20, a no─çu na 15 stepeni

Ako u ku─çi imate dimnjak koje ne koristite, bilo bi dobro da ga zatvorite (ostavite otvore za provetravanje) jer je on kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan vazduh, pa se gubi oko 25 % energije potrebne za zagrijavanje prostora.

Izvor: www.nezavisne.com