Connect with us

Energetska efikasnost

Na putu ka čistijem vazduhu – Kargo brodovi sa pogonom na vodonik

Objavljeno

:

Novi predlog ima za cilj da odvede vodonične ćelije sa kopna u okean, koristeći masivne sisteme gorivnih ćelija za napajanje brodova.

Švajcarska firma ABB je sa kompanijom Hidrogene de France (HDF) potpisala memorandum o razumevanju radi razvoja „megavatnog“ izvora električne energije za velika plovila. Pomorski sistem zasnivaće se na stacionarnoj elektrani koju su razvili ABB i Ballard Pover Sistems, proizvođač membrana za protonske razmene koja se koristi u mnogim gorivnim ćelijama. HDF će se baviti proizvodnjom u novom pogonu u Bordou, u Francuskoj.

Kako navodi ABB, upotreba obnovljivih izvora za proizvodnju vodonika rezultirala bi čistim lancem snabdevanja. Gorivne ćelije, koje su efikasnije i imaju niže emisije za drumska vozila, a mogu značajno smanjiti emisiju ako se primene i na brodove. Analiza je pokazala da jedan veliki teretni brod može proizvesti isto toliko zagađenja vazduha kao 50 miliona automobila. Transport je odgovoran za 2,5% globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte, napomenuo je ABB.

ABB hidrogen ćelije

Cilj je da se do 2050. smanji nivo emisije za 50% u odnosu na nivo iz 2008. godine

Međunarodna pomorska organizacija, agencija Ujedinjenih nacija koja reguliše brodarstvo, postavila je cilj da do 2050. smanji nivo emisije za 50% u odnosu na nivo iz 2008. godine.

Slična je priča i s krstarećim brodovima, koji ne samo da sagorevaju ogromne količine dizel goriva, već su i otkrili da koriste prljavije dizel gorivo sa visokim procentom sumpora dok su na moru.

Za sada  još uvek nije pokrenuta proizvodnja krstarećih brodova sa nultom emisijom, ali alternativni izvori energije su isprobani na putničkim brodovima manjeg obima.

Prvi trajekt sa sistemom baterija počeo je da se koristi u Norveškoj 2015. godine, a operater trajekta iz San Franciska najavio je planove za trajekt sa gorivim ćelijama iste godine. Trajekt sa gorivim ćelijama još je u izgradnji, dok se veći trajekt sa sistemom baterija sada „igra“ norveškim vodama.

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno