Connect with us
Energetska efikasnost

Na putu ka ─Źistijem vazduhu – Kargo brodovi sa pogonom na vodonik

Novi predlog ima za cilj da odvede vodoni─Źne c╠üelije sa kopna u okean, koristec╠üi masivne sisteme gorivnih c╠üelija za napajanje brodova.

┼ávajcarska firma ABB je sa kompanijom Hidrogene de France (HDF) potpisala memorandum o razumevanju radi razvoja ÔÇ×megavatnogÔÇť izvora elektri─Źne energije za velika plovila. Pomorski sistem zasnivac╠üe se na stacionarnoj elektrani koju su razvili ABB i Ballard Pover Sistems, proizvo─Ĺa─Ź membrana za protonske razmene koja se koristi u mnogim gorivnim c╠üelijama. HDF c╠üe se baviti proizvodnjom u novom pogonu u Bordou, u Francuskoj.

Kako navodi ABB, upotreba obnovljivih izvora za proizvodnju vodonika rezultirala bi ─Źistim lancem snabdevanja. Gorivne ─çelije, koje su efikasnije i imaju ni┼że emisije za drumska vozila, a mogu zna─Źajno smanjiti emisiju ako se primene i na brodove. Analiza je pokazala da jedan veliki teretni brod mo┼że proizvesti isto toliko zaga─Ĺenja vazduha kao 50 miliona automobila. Transport je odgovoran za 2,5% globalnih emisija gasova sa efektom staklene ba┼íte, napomenuo je ABB.

ABB hidrogen ─çelije

Cilj je da se do 2050. smanji nivo emisije za 50% u odnosu na nivo iz 2008. godine

Me─Ĺunarodna pomorska organizacija, agencija Ujedinjenih nacija koja reguli┼íe brodarstvo, postavila je cilj da do 2050. smanji nivo emisije za 50% u odnosu na nivo iz 2008. godine.

Sli─Źna je pri─Źa i s krstarec╠üim brodovima, koji ne samo da sagorevaju ogromne koli─Źine dizel goriva, vec╠ü su i otkrili da koriste prljavije dizel gorivo sa visokim procentom sumpora dok su na moru.

Za sada┬á jo┼í uvek nije pokrenuta proizvodnja krstare─çih brodova sa nultom emisijom, ali alternativni izvori energije su isprobani na putni─Źkim brodovima manjeg obima.

Prvi trajekt sa sistemom baterija po─Źeo je da se koristi u Norve┼íkoj 2015. godine, a operater trajekta iz San Franciska najavio je planove za trajekt sa gorivim c╠üelijama iste godine. Trajekt sa gorivim c╠üelijama jo┼í je u izgradnji, dok se vec╠üi trajekt sa sistemom┬ábaterija sada „igra“ norve┼íkim vodama.