Connect with us
Energetska efikasnost

U┼íteda energije i energetska efikasnost – dokle smo stigli?

Svakoga dana ljudi upotrebljavaju energiju za prevoz, kuvanje, grejanje, hla─Ĺenje, proizvodnju, osvetljenje, kao i za zabavu i brojne druge svrhe. Me─Ĺutim, na─Źini na koji se sva ta energija koristi bitno uti─Źe na na┼íu okolinu i ┼żivot. Stoga je veoma va┼żno ne samo da li ┼ítedimo energiju (da li isklju─Źujemo aparate onda kada ih ne koristimo), ve─ç i da li je koristimo na najefikasniji na─Źin (da li spadaju kori┼í─çeni aparati i tehnologija u kategoriju ┼ítedljivih proizvoda).

Uzev┼íi ovo u obzir mo┼żemo razlikovati dve kategorije: u┼ítedu energije i energetsku efikasnost.

U┼íteda energije podrazumeva sve ono ┼íto preduzimamo da ne bismo rasipali energiju ÔÇô to su jednostavni koraci koji svi mogu da usvoje kao na─Źin pona┼íanja, od ga┼íenja svetla nakon izlaska iz prostorije do recikliranja plasti─Źne ili aluminijumske ambala┼że.

S druge strane, energetska efikasnost je pojam koji se odnosi na upotrebu tehnologije za ─Źiji rad je potrebno manje energije ÔÇô kao dobar primer mogu da poslu┼że ┼ítedljive led sijalice koje tro┼íe manje energije umesto klasi─Źnih sijalica pri tom daju─çi istu koli─Źinu svetlosti.

Za┼íto je va┼żna energetska efikasnost?

Iako gubici energije ne mogu biti svedeni na nulu, oni se mogu smanjiti na razne na─Źine kori┼í─çenjem raznih tehnika, a pa┼żljivim ili efikasnim pristupom energija mo┼że da se tro┼íi u optimalnim koli─Źinama za neki proces ili aktivnost. Kad se ona koristi na neodgovaraju─çi na─Źin, ┼íto zna─Źi da postoji razlika izme─Ĺu dovedene koli─Źine energije i potrebne koli─Źine energije, to dovodi do rasipanja a time i do finansijskog gubitka.

Neefikasno kori┼í─çenje energije mahom je rezultat lo┼íeg projektovanja, neadekvatne radne karakteristike procesa, lo┼íeg odr┼żavanja, praznog hoda ili rada opreme kada to nije potrebno (uklju─Źena svetla, vo─Ĺenje procesa na nepotrebno visokom temperaturama i sli─Źno).

Dodatne koristi uvo─Ĺenja mera za energetsku efikasnost obuhvataju:

ÔÇô manja energetska zavisnost,

ÔÇô smanjenje zaga─Ĺenosti,

ÔÇô direktno uticanje na pobolj┼íanje ┼żivotnih uslova.

Koliko smo odmakli u uvo─Ĺenju mera energetske efikanosti?

Mogli bismo da odgovorimo na ovo pitanje procenom da nas ─Źeka dug put. Evo za┼ítoÔÇŽ

* Potro┼ínja energije u Srbiji dvostruko je ve─ça u odnosu na prose─Źnu potro┼ínju u 35 zemalja OECD-a,

* U na┼íoj zemlji ─Źak 60 odsto finalne energije tro┼íi sektor zgradarstva,

* Vlasnici stanova i ku─ça u Srbiji mahom posmatraju predlo┼żene mere za energetsku efikasnost samo kao dodatni namet,

* Samo 10 odsto doma─çih investitora prepoznaje energetsku efikasnost kao komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju.

S obzirom na to da se energija najvi┼íe rasipa u industrijskim pogonima i u sektoru zgradarstva, to zna─Źi da se tu mo┼że ostvariti i najve─çi u─Źinak pri primeni neophodnih mera za energetsku efikasnost.

Imaju─çi u vidu da Srbija ima obavezu da do 2020. godine ostvari u┼ítedu finalne energije od 9 odsto u odnosu na potro┼ínju iz 2008. godine formiran je Nacionalni akcioni plan za unapre─Ĺenje energetske efikasnosti, a Beograd uskoro dobija i sopstveni Fond za unapre─Ĺenje energetske efikasnosti kojim ─çe biti pokrenut projekat masovnog pobolj┼íanja efikasnosti potro┼ínje energije u javnim i privatnim zgradama u prestonici. U┼íteda utro┼íene energije koja bi se mogla posti─çi uvo─Ĺenjem planiranih mera mogla bi da iznosi od 15 odsto do 25 odsto po doma─çinstvu tako da se zadr┼żi postoje─çi standard.

Izvor: www.energetskiportal.rs