Connect with us
Energetska efikasnost

Prednosti ┼żivota u┬ániskoenergetskoj ku─çi

Pasivne ku─çe su energetski efikasne, ekolo┼íke i zdrave ku─çe, koje pru┼żaju komfornu temperaturu unutar objekta tokom cele godine uz kori┼í─çenje samo 10% energije ina─Źe potrebne za grejanje i hla─Ĺenje standardne ku─çe.

Kada govorimo o prednosti pasivne ku─çe u odnosu na standardnu, pre svega mislimo na veliku u┼ítedu u energiji. Energetska efikasnost je na─Źin kori┼í─çenja i o─Źuvanja energije gde, po definiciji, ona predstavlja delovanje koje proizvodi vi┼íe usluga uz istu koli─Źinu utro┼íene energije ili proizvodi iste usluge uz manju koli─Źinu utro┼íene energije. Me─Ĺutim, to mo┼żda i nije najve─ça vrednost pasivne ku─çe.

Energetski efikasni objekti nastali su pre svega iz potrebe smanjenja potro┼ínje energije i o─Źuvanja prirodnih resursa, kako bi se smanjio negativan uticaj objekata na ┼żivotnu sredinu i smanjila emisija CO2 koji oni stvaraju. Podsetimo, da su zgrade odgovorne za stvaranje 40% svetske emisije ugljen-dioksida u atmosferu. Iako je ideal smanjenja negativnog ─Źovekovog uticaja na ┼żivotnu sredinu izuzetno human, u praksi, ljudi se odlu─Źuju za gradnju energetski efikasnosnog objekta iz li─Źnih koristi i zadovoljstva koje im ┼żivot u takvim objektima pru┼ża.

Svi novi objekti na prostoru Republike Srbije moraju zadovoljiti minimalni standard u pogledu energetske efikasnosti, me─Ĺutim ako odemo korak dalje i upotrebimo efikasniju izolaciju, prozore i vrata, konstrukcijska re┼íenja koja spre─Źavaju pojavu termi─Źkih mostova na termi─Źkom omota─Źu objekta i pametno promi┼íljen dizajn objekta, koji na najbolji mogu─çi na─Źin koristi prednosti lokacije – dobi─çemo ÔÇ×Niskoenergetski objekatÔÇť.

On mo┼że stvoriti u┼ítede oko 50% u odnosu na standardni objekat. Ako ┼żelimo da odemo i korak dalje na takav objekat ugradi─çemo sistem mehani─Źke ventilacije sa rekuperacijom i stvoriti ÔÇ×Pasivnu ku─çuÔÇť koja mo┼że u┼ítedeti i oko 75-90% potro┼ínje energije u odnosu na standardnu ku─çu.

Me─Ĺutim, tu nije kraj na┼íim mogu─çnostima i upotreba sistema energetski efikasnog grejanja i hla─Ĺenja sa kombinovanjem obnovljivih izvora energije mo┼że nas dovesti do ÔÇ×Gotovo-nulaÔÇť energetskih objekata, kada nije uop┼íte potrebna dodatna energija za funkcionisanje objekta, ve─ç on proizvodi sam svoju potrebnu energiju i tako postaje samoodr┼żiv.

// Sa stanovi┼ítva jednog prose─Źnog korisnika koji ima ┼żelju za pobolj┼íanjem svog ┼żivotnog prostora na ┼íto ekonomi─Źniji i pristupa─Źniji na─Źin, mo┼żemo re─çi da se najisplativija kategorija nalazi u standardu Pasivne ku─çe i niskoenergetskih objekata.

Ovde je investiciona vrednost dodatnih sistema, kvalitetnijih gra─Ĺevinskih materijala i opreme u odnosu na standard u razumnim granicama, periodi otplate su mali i omogu─çavaju korisniku da ┼íto pre oseti u┼ítede koje ovi objekti stvaraju.

Prozori za niskoenergetske ku─çe su 70% efikasniji u o─Źuvanju toplote

Prozori za niskoenergetske ku─çe su 70% efikasniji u o─Źuvanju toplote

RAČUNI ZA GREJANJE  SU 75-90% MANJI

Niskoenergetska kuća je dizajnirana tako da omogući veoma velike uštede u korišćenju energije.

// Prozori za ove ku─çe su 70% efikasniji u o─Źuvanju toplote unutar objekta u odnosu na obi─Źne prozore sa dvostrukim staklima. Visoko kvalitetna izolacija koja je projektovana tako da spre─Źi pojavu toplotnih mostova u ku─çi ┼ítedi 90% energije u odnosu na tradicionalnu gradnju.

Tako─Ĺe, ovakva izolacija bolje ┼ítiti konstrukciju i produ┼żava vek trajanja objekta, pa time spre─Źava dodatne tro┼íkove na njenoj sanaciji tokom vremena.

Ako se postavljanje izolacije i odabir vrste izolacije uradi pravilno onda u veoma dugom periodu ne─çe biti potrebna ponovna zamena ove izolacije – posle 20 godina ─çe mo┼żda biti potrebno kre─Źenje fasade, kao ┼íto bi bilo potrebno i za zgradu bez izolacije.

Prema istra┼żivanjima koje je Institut pasivne ku─çe sproveo u Nema─Źkoj, pokazalo se da je debljina izolacije propisana njihovim standardom upravo ona koja posmatrano za ─Źitav period eksploatacije objekta predstavlja najekonomi─Źnije re┼íenje.*┬╣

Za konstrukcije zidova koje imaju vrednosti koeficijenta prolaza toplote U = 0,22 W/(m┬▓K) do U = 0,10 W/(m┬▓K) napovoljniji je odnos ukupnih tro┼íkova (postavljanje i odr┼żavanje umanjeno za postignute u┼ítede), ┼íto odgovara debljini termoizolacije od 15 – 35 cm. Optimum je postignut za konstrukcije zida ─Źija je vrednost U = 0,145 W/(m┬▓K).*┬▓ Ovo je zapravo debljina izolacije potrebna za postizanje niskoenergetskog i pasivnog objekta.

*┬╣ Passipedia – The Passive House Resource, http://www.passipedia.org/planning/thermal_protection/ integrated_thermal_protection#detailed_information_on_passive_house_ insulation (septembar 2014)
*┬▓ Kah, O; Feist, W; Pfluger, R; Schnieders, J; Kaufmann, B; Schulz T; Bastian, Z: Endbericht: Bewertung energetischer Anforderungen im Lichte steigender Energiepreise f├╝r die EnEV und die KfW-F├Ârderung, Darmstadt: Passivhaus Institut [online], 2008.

// Pošto se Pasivna kuća ventiliše pomoću sistema ventilacije sa rekuperacijom, ventilacioni gubici mogu biti redukovani do 90%.

Nema potrebe za ubacivanjem hladnog zimskog vazduha otvaranjem prozora i vetrenjem, vazduh je unutar Pasivne ku─çe uvek ─Źist i to na energetski efikasan na─Źin. To zna─Źi da je veoma malo dodatne energije za grejanje objekta potrebno da se obezbedi komforna temperatura unutar ku─çe.

Optimalna debljina termoizolacije u odnosu na ukupne tro┼íkove posmatrano za ─Źitav period eksplatacije objekta

Optimalna debljina termoizolacije u odnosu na ukupne tro┼íkove posmatrano za ─Źitav period eksplatacije objekta

Ka┼że se da je potrebno toliko malo energije za grejanje u ovim objektima da ih je mogu─çe grejati samo sa par upaljenih sve─ça. S obzirom na veoma burna de┼íavanja na globalnom nivou, naro─Źito u pogledu situacije sa naftom i energentima, mogu─çnost ovakve nezavisnosti od distributivne mre┼że i energetskog sistema omogu─çava veliki spokoj u ┼żivotu ─Źoveka.

SISTEM MO┼ŻE BITI AUTOMATIZOVAN I LAK ZA KORI┼á─ćENJE

Sistemi klimatizacije u Pasivnoj ku─çi su automatski i prilago─Ĺavaju se trenutnim potrebama ku─çe u odnosu na spolja┼ínju temperaturu i klimatske prilike. Korisnici ne moraju da brinu o kvalitetu vazduha i provetravanju prostorija, kao ni o prevelikim ra─Źunima, jer je sistem napravljen tako da pru┼ża maksimalne u┼ítede i komfor. Povremeno odr┼żavanje, u smislu zamene filtera za ventilaciju, je jedino ┼íto je potrebno.

// Tako─Ĺe, automatizacija sistema, mogu─çnost upravljanja klimatizacijom objekta putem mobilnog telefona i sistemi pametne ku─çe, postaju sve popularniji danas, kada smo navikli da skoro sve stvari kontroli┼íemo preko mobilnih telefona.

Da bi ovakvi sistemi imali smisla i bili isplativi, potrebno ih je postaviti kao nadogradnju na kvalitetno isprojektovan i gra─Ĺen objekat u standardu niskoenergetske ku─çe.

Standard pasivne ku─çe, zaptivenost prozora

Standard pasivne ku─çe

Sistem ventilacije sa rekuperacijom ne─çe imati smisla ako su prozori lo┼íeg kvaliteta i postavljeni tako da kroz njih duva promaja. Sli─Źno je i sa ostalim sistemima, energetski efikasno grejanje ─çe posti─çi najbolji rezultat tek kada je objekat dobro izolovan i kompaktno isprojektovan, u tom slu─Źaju sistemi automatizacije mogu posti─çi izvanredne u┼ítede i pobolj┼íanje kvaliteta unutra┼ínjeg komfora.

INVESTICIJA U BUDU─ćNOST

Poslednjih godina u Srbiji svedoci smo da se na tr┼żi┼íte nekretnina probijaju investitori i gra─Ĺevinske kompanije koje svojim kupcima ┼żele da ponude i ne┼íto vi┼íe od pukog krova nad glavom i koji po─Źinju da podi┼żu standarde, nude─çi ekskluzivno stanovanje u novim gradskim ─Źetvrtima. Mo┼żemo primetiti da se praksa menja br┼że nego ┼íto se menjaju sami propisi za gradnju. Niko ne mo┼że sa sigurno┼í─çu predvideti kako ─çe se gra─Ĺevinska struka razvijati i kako ─çe se propisi za gradnju menjati.

Pre osam godina propisi za energetsku efikasnost u Srbiji su tek stupili na snagu. Veoma je mogu─çe da ─çe se u cilju smanjenja klimatskih promena ovi propisi tokom vremena poo┼ítravati, prate─çi i zahteve samog tr┼żi┼íta koje se razvija i napreduje.

Standardi pasivne ku─çe

Standardi pasivne ku─çe

// Standard pasivne ku─çe je osmi┼íljen tako da je postignuta energetska efikasnost najvi┼íe kategorije prema trenutnim zakonima, tako da ukoliko se propis bude poo┼ítravao, pasivna ku─ça ─çe i dalje ispunjavati standarde i biti konkurentna na tr┼żi┼ítu, ┼íto odr┼żava vrednost nekretnine na visokom nivou u slu─Źaju eventualne budu─çe prodaje.

Treba imati uvek na umu da se kuća gradi za budućnost, za narednih 50 i više godina, a ne samo za sadašnji trenutak.

EKOLOŠKA SVESNOST I DOPRINOS ZAJEDNICI

Iako je fokus ve─çine korisnika usmeren na direktne benefite u smislu u┼ítede i komfora ┼żivota u niskoenergetskoj ku─çi, ne smemo zaboraviti ni jedan vi┼íi nivo satisfakcije koju mo┼żemo ostvariti znaju─çi da svojim delovanjem uti─Źemo pozitivno na okolinu u kojoj ┼żivimo.

Standard pasivne ku─çe podrazumeva da je potro┼ínja energije za grejanje ispod 15 kWh/m2 godi┼ínje, dok ukupna potro┼ínja energije ne prelazi 120 kWh/m2 godi┼ínje u ┼íta ulazi energija za grejanje, hla─Ĺenje, ventilaciju, elektri─Źnu energiju za aparate u ku─çi, osvetljenje, pranje ve┼ía, kuvanje itd.

// U Srbiji se i dalje prilikom izrade elaborata energetske efikasnosti, neophodnog za dobijanje gra─Ĺevinske dozvole, prora─Źunava samo potrebna energija za grejanje objekta u zimskom periodu, koja ne sme prema┼íiti 65 kWh/m2 godi┼ínje za porodi─Źne ku─çe.

Pasivne kuće su energetski efikasne, ekološke i zdrave kuće

Pasivne kuće su energetski efikasne, ekološke i zdrave kuće

De┼íava se ─Źesto, da leta budu mnogo toplija nego ┼íto su zime hladne, ┼íto mo┼żemo konstatovati i za zimu za nama, tako da je zapravo potro┼ínja energije za hla─Ĺenje leti ve─ça od energije potrebne za grejanje zimi. Stavljanje fokusa na ukupnu energiju pre nego na energiju na grejanje, ima mnogo ve─çi uticaj i daje mnogo realniji podatak o stvarnoj potro┼ínji u objektu. S obzirom da pasivna, niskoenergetska ku─ça posti┼że najve─çu u┼ítedu samim dizajnom i konstrukcijom objekta, gde je veoma mala koli─Źina dodatne energije potrebna, smanjuje se ukupna potro┼ínja energije i u letnjem i u zimskom periodu i ostvaruje manji negativan uticaj na spolja┼ínju sredinu sa ─Źak 90% smanjenja emisije CO2.

Ako se desi da se propisi u Srbiji promene u skorijem periodu, niskoenergetska ku─ça ostaje konkurentna na tr┼żi┼ítu i ispunjava kriterijume ─Źak i najzahtevnijih korisnika. Mla─Ĺe generacije postaju svesnije svog uticaja na ┼żivotnu sredinu, pa mo┼żemo re─çi da pasivna ku─ça predstavlja koncept stanovanja za budu─çnost, gde je korisnikov negativan uticaj na klimatske promene sveden na minimum.

Autor teksta: Sonja Krastav─Źevi─ç dipl.in┼ż.arh, EN EF studio