Connect with us
Enterijer

Dizajn kupatila je uzbudljiv, ali i iscrpljujući proces

Dizajn savršenog kupatilskog prostora je uzbudljiv ali i veoma izazovan i iscrpljujući proces, bilo da se radi o renoviranju ili o projektovanju i gradnji od samog početka. 

Iako je kupatilo prostorija sa toaletom, kadom, umivaonikom i tušem, neophodna u svakom domu, to je i mesto gde tražimo svojih 5 minuta. Savremeni način života, daje kupatilskom prostoru novu dimenziju – SPA prostor u kome možete odahnuti, posvetiti se sebi i relaksirati se. U njemu zaustavljamo vreme: pogledamo se u ogledalo i razmislimo ko smo, šta smo do sada uradili i kuda vode nove odluke. To je mesto za utehu, za mir, za uživanje. To je mesto gde se prvi put, nespretno kupa beba, mesto gde deca, uz veselo cikanje, prskaju sitnim kapljicama tuša svuda naokolo, gde crtaju svoje maštarije na zamagljenim staklima…

Kupatilo nije deo našeg materijalnog sveta – ono je deo naših lepih uspomena, ono je važan deo našeg života. Zato treba pažljivo da ga isplaniramo.

Šta bi trebalo razmotriti?

kupatilo

Vrlo je bitno da imate u vidu kako se kupatilo koristi

Pre svega veličinu i oblik prostorije kojom raspolažete i koju treba da prilagodite svim ukućanima računajući na njihovu starost, visinu, eventualne specifične potrebe, a potom i na aktivnosti koje se obavljaju u tom prostoru. Na primer, postavite sebi pitanje: da li bi ste kadu koristili sami ili sa nekim drugim u isto vreme? Da li se tuširate sami? Ako je odgovor ne, možda vam trebaju 2 baterije u tuš kabini ili 2 lavaboa u kupatilu za zajedničko spremanje za posao. Vrlo je bitno da imate u vidu kako se kupatilo koristi (navike, rutine, rituali – dnevne ili nedeljne itd…). U zavisnosti od toga kako i koliko provodite vremena u kupatilu, materijali i oprema će biti drugačija. Ukoliko volite da se opuštate u kadi, sa svećama i umirujućom muzikom, obradujte sebe udobnim ambijentom sa prigušenim osvetljenjem koji će doprineti vašem uživanju. Ako kupatilo koristi višečlana porodica sa malom decom, obratite pažnju na kupatilski nameštaj za odlaganje i smestite sredstva za čišćenje van domašaja dece. Prostor upotpunite dodatnim mobilijarom koji će olakšati detetu upotrebu svih sanitarija i opreme. Ukoliko kupatilo koriste starije osobe, trebalo bi umesto kade odabrati tuš kabinu koja olakšava pristup tušu. Tuš prostor bi trebalo da ima rukohvate za pridržavanje, stolicu, protivklizni pod itd… Kada dizajnirate svoje novo kupatilo, razmislite koliko godina nameravate da koristite taj prostor, i da li će ono moći da odgovori na vaše potrebe kako starite.

Kroz ovaj proces definisanja, otkrićete šta je sve potrebno da ima vaše kupatilo, pa ćete lakše odabrati materijale i opremu u odnosu na karakteristike prostorije, vaših sklonosti i navika, pa ćete, u odnosu na budžet, moći da stvorite ambijent prilagođen vašim potrebama i ukusu.

Najbolje je da u početku zamislite svoje kupatilo iz snova.

Funkcionalno kupatilo je i najudobnije kupatilo

Iako ćete od nečega verovatno morati da odustanete, imaćete odmah širu sliku željene prostorije. Zatim, uporedite sve elemente koji su vam potrebni, sa onim što možete da priuštite. Dodatni elementi koje ne možete da priuštite, trebalo bi da ostanu na listi, ako se ipak odlučite da projekat uradite u više faza. Svakako, započnite rešavanjem esencijalnih stvari: raspored prostorije, instalacije, dispoziciju sanitarija i opreme. 

ENMON d.o.o.
A. Bulevar Oslobođenja 205, 11000 Beograd
T. +381 11 785 6060
F. +381 11 785 6020
E. office@enmongroup.com
W. www.enmongroup.com