Connect with us
Novosti

Kako da se kvalitetno grejemo ove zime?

Zimu ne mo┼żemo da do─Źekamo bez odgovaraju─çe obu─çe i ode─çe i dobrog grejanja. O tome prvo mislimo sa naznakom hladnih dana. Ukoliko u ku─çi nije dobro grejanje, zima se odu┼żi, dani deluju hladniji no ┼íto jesu. U hladnom domu nema zimske porodi─Źne idile. Nekada su grejanja na ─Źvrsto gorivo, bez obzira da li su centralna ili eta┼żna, bila izbor ve─çine domova u Srbiji. Ove zime se jo┼í uvek vi┼íe od polovine doma─çinstava greje na drva, ugalj i pelet.

Grejanje na gas je najisplativiji sistem za grejanje, veliki nedostatak je ┼íto gas nije dostupan svim doma─çinstvima u Srbiji. Ne┼íto manje od polovine na┼íih doma─çinstava se odlu─Źuje za neku od opcija grejanja na struju, zato raste prodaja norve┼íkih radijatora i inverter klima. Koje god grejanje da je izbor, na drva, gas ili struju, bi─çe isplativo i odr┼żivo, a dom topao, jedino ako i sistem cevi i radijatora dobro funkcioni┼íe.

Raste prodaja norve┼íkih radijatora ÔÇô dokaz dobrog kvaliteta grejanja

Poslednjih zima raste prodaja norve┼íkih radijatora, ne bez razloga, sve je vi┼íe korisnika i sve vi┼íe potvrda da su sinonim odli─Źnog kvaliteta grejanja. Norve┼íki radijatori su savremena verzija grejanja koje su jo┼í u drevna vremena patentirali Grci i Rimljani. Re─Ź je o grejanju baziranom na zagrevanju vazduha i njegovom strujanju kanalima kroz ku─çu.

Norve┼íki radijatori funkcioni┼íu na tom drevnom principu strujanja toplog vazduha, bez upotrebe ventilatora. Re─Ź je o prirodnoj cirkulaciji kojom se ne su┼íi vazduh u prostoriji, to je jedna od zna─Źajnih prednosti i kvaliteta ovakvog grejanja. U njima se prvo konvertuje vazduh, hladan se pretvara u topli, a onda preko specijalno konstruisanog greja─Źa, koji zauzima veliku povr┼íinu radijatora i ima odli─Źnu provodljivost, radijator direktno greje prostoriju, bez prethodnog akumuliranja i dodatnog tro┼íenja energije.

Precizni termostati za regulaciju toplote ┼ítede energiju, a daju temperaturu koja je po meri uku─çana, ni previ┼íe toplo, ni previ┼íe hladno. Savremeni na─Źini grejanja upu─çuju na regulaciju temperature kao opciju kvalitetnog grejanja i zna─Źajne u┼ítede energenata. Zbog sve ┼íire pri─Źe o u┼ítedi energenata raste prodaja norve┼íkih radijatora, prema┼íili su prodaju obi─Źnih i uljanih. Prodavaniji su i od inverter klima koje su dobar izbor za blage zime. Kada su temperature u debelom minusu, inverter klima mo┼że da obezbedi grejanje manjih stambenih povr┼íina, garsonjera i jednosobnih stanova, za ve─çe mora neko bolje re┼íenje, grejanje svake prostorije norve┼íkim radijatorima.

Moderne pe─çi na drva sa sekundarnim sagorevanjem

Doma─çinstva u selima, u manjim gradovima, pa i obodnim naseljima velikih gradova ne odustaju od tradicionalnog grejanja na drva. Grejanje na drva u su┼ítini jeste tradicionalno, novina je u tome da su pe─çi osavremenje novim principima grejanja poput sekundarnog sagorevanja kojima se znatno podi┼że energetska efikasnost i elimini┼íu ┼ítetne materije koje se u obi─Źnim pe─çima osloba─Ĺaju kroz dim.

Da li ovo zna─Źi da moderne pe─çi prilikom sagorevanja ne osloba─Ĺaju dim?

One osloba─Ĺaju dim, ali on ne izlazi kroz dimnjak ve─ç se posebnim cevovodom vra─ça u komoru za sagorevanje, tu sagoreva i osloba─Ĺa dodatnu toplotu koja se zadr┼żava u prostoriji, ne odlazi kroz dimnjak. Moderne pe─çi sa sekundarnim sagorevanjem osloba─Ĺaju tri puta ve─çu toplotu od nekada┼ínjeg smederevca. Ukoliko ove zime planirate ozbiljnije i kvalitetnije da se grejete na drva, onda su preporuka ove pe─çi.

Solarni paneli kao podrška grejanju

Sve ve─çi je akcenat na ekolo┼íkoj odr┼żivosti koja u slu─Źaju grejanja podrazumeva eksploataciju obnovljivih izvora energije. Kori┼í─çenje sun─Źeve energije je zimi ograni─Źeno, ali ipak dovoljno da se preko solarnih panela koristi njegova energija, uglavnom za dogrevanje i kao podr┼íka ve─ç postoje─çem sistemu za grejanje. Oni mogu i do 40% da u┼ítede osnovne energente. U doma─çinstvima koja se greju na struju znatno uti─Źu na smanjenje ra─Źuna. Energija iz mre┼że se koristi za grejanje, a energija iz panela za sve ostale potrebe.

Ra─Źun za struju ne prelazi u crvenu tarifu pa je znatno manji u zimskim mesecima. U periodu od aprila do oktobra solarni paneli stvaraju energiju koja je dovoljna za dnevnu potro┼ínju energije, ┼íto zna─Źi minimalan utro┼íak energije iz mre┼że i minimalni ra─Źuni. Najkvalitetnije grejanje je u ku─çama gde nisu stari sistemi za grejanje, gde grejna tela imaju regulatore grejanja koji ┼ítede energiju, a solarnim panelima se obezbe─Ĺuje dopuna energiji iz mre┼że. Za takvu ku─çu s razlogom mo┼że da se ka┼że da je ku─ça pametne potro┼ínje.

Savremeni sistemi za grejanje su preduslov kvalitetnog grejanja

Uz savremene sisteme za grejanje ima─çete ┼żeljenu temperaturu uz u┼ítedu energije. Oni imaju mogu─çnost da se preko termostata podese na ┼żeljenu temperaturu. Regulator temperature, sobni termostat, ┼íalje informaciju kotlu da je postignuta ┼żeljena temperatura u sobi, on smanjuje onda intenzitet zagrevanja i tako ┼ítedi energiju od 15% pa do 40% na mese─Źnom nivou. Ukoliko se na┼íteluje dnevna i no─çna temperatura, da no─çna bude za koji stepen ni┼ża, onda je u┼íteda jo┼í ve─ça. Ni u svim sobama ne treba da bude jednaka temperatura, ugradnja termo glava na radijatore obezbe─Ĺuje da u svakoj sobi temperatura bude posebno regulisana.

Zima je ve─ç po─Źela, ukoliko je sistem za grejanje star, mora─çete da sa─Źekate kraj sezone pa da ga zamenite novim. Termo glave mo┼żete da montirate u bilo kom trenutku i da zna─Źajno popravite kvalitet grejanja.