Connect with us
Arhitektura

Plutajuća kuća koja nudi svu udobnost standardne kuće

Da li ste se ikada zapitali šta je plutajuća kuća? Da li ste ikada zamislili stan koji se prilagođava promenama okruženja i trenutne lokacije?
DOC – Plutajuća kuća koja nudi svu udobnost standardne kuće i pruža mogućnost istraživanja neotkrivenog područja reke Dunav i oblasti Calarasi u Rumuniji.

Izazov

Lime Studio dizajnirao je DOC uzimajući u obzir dve glavne potrebe, stvaranje multifunkcionalne kuće smeštene na izuzetno neobičnom mestu. I ovo je rezultat! DOC je kompaktna kuća sa malim uticajem na životnu sredinu koja je… „postavljena“ na jedinstvenoj lokaciji: distributivni rečni kanal Borcea u Rumuniji.

plutajuća kuća

Foto: ALUMIL / DOC plutajuća kuća

Rešenje

Lokacija i želja novog tipa stana – plutajuće, multifunkcionalne, mobilne kuće – nametnuli su posebne i složene konstruktivne uslove. Visoke varijacije vodostaja reke usled sezonskih promena kao i budžetski uslovi rezultirali su konstrukcijom prikolice poput platforme koja se može po potrebi preseliti. Kuća reaguje na sezonske promene i promene koje dolaze sa njima. Jednostavan i minimalistički dizajn uzrokovan je njegovom pokretljivošću. Kompaktan i jednostavnog, pravougaonog plana, prostor dobija spektakularni efekat kroz način na koji se integriše sa lokacijom,upotpunjavajući ga.

kuća na dunavu

Foto: ALUMIL / Jednostavan i minimalistički dizajn plutajuće kuće

Pogled je neverovatan, a slike koje svakodnevno dolaze kroz široke prozore i dvorište zaista su impresivne. Iako vrlo otvoren, u potpunosti daje privatnost spolja i iznutra, nudeći nesmetan pogled na grad kroz njegovo pozicioniranje. Njegova multifunkcionalnost privremenog smeštaja i mesta susreta za ljubitelje vodenih sportova otvara nove perspektive i uglove istraživanja za zaboravljeno i neotkriveno područje – reku Dunav i područje Calarasi. Proces izgradnje započeo je potpunim iskorištavanjem napuštenog pontona koji je prilagođen trenutnim potrebama, uzimajući u obzir ideju, jedinstvenu lokaciju i zajednicu koja voli da provodi vreme uz reku.

kuca na vodi

Foto: ALUMIL / DOC plutajuća kuća

U projektu je korišćen Alumil SMARTIA S350 – moderan i fleksibilan termički izolovan klizni sistem sa modernim dizajnom ravnih linija. 

kuća na vodi

Foto: ALUMIL / Kuća na Dunavu

kuća na vodi

Foto: ALUMIL / DOC plutajuća kuća

ograda

Foto: ALUMIL / Ograda

www.alumil.rs

ALUMIL Projektni biro – izložbeni salon
Milutina Milankovića 11b, GTC Square, 11070 Novi Beograd
T. +381 11 614 92 10, +381 11 614 92 11
projektbiro@alumil.com
marketing.srbija@alumil.com
www.alumil.com