Connect with us

Arhitektura

Plutajuća kuća koja nudi svu udobnost standardne kuće

Objavljeno

:

plutajuca kuca

Da li ste se ikada zapitali šta je plutajuća kuća? Da li ste ikada zamislili stan koji se prilagođava promenama okruženja i trenutne lokacije?
DOC – Plutajuća kuća koja nudi svu udobnost standardne kuće i pruža mogućnost istraživanja neotkrivenog područja reke Dunav i oblasti Calarasi u Rumuniji.

Izazov

Lime Studio dizajnirao je DOC uzimajući u obzir dve glavne potrebe, stvaranje multifunkcionalne kuće smeštene na izuzetno neobičnom mestu. I ovo je rezultat! DOC je kompaktna kuća sa malim uticajem na životnu sredinu koja je… „postavljena“ na jedinstvenoj lokaciji: distributivni rečni kanal Borcea u Rumuniji.

plutajuća kuća

Foto: ALUMIL / DOC plutajuća kuća

Rešenje

Lokacija i želja novog tipa stana – plutajuće, multifunkcionalne, mobilne kuće – nametnuli su posebne i složene konstruktivne uslove. Visoke varijacije vodostaja reke usled sezonskih promena kao i budžetski uslovi rezultirali su konstrukcijom prikolice poput platforme koja se može po potrebi preseliti. Kuća reaguje na sezonske promene i promene koje dolaze sa njima. Jednostavan i minimalistički dizajn uzrokovan je njegovom pokretljivošću. Kompaktan i jednostavnog, pravougaonog plana, prostor dobija spektakularni efekat kroz način na koji se integriše sa lokacijom,upotpunjavajući ga.

kuća na dunavu

Foto: ALUMIL / Jednostavan i minimalistički dizajn plutajuće kuće

Pogled je neverovatan, a slike koje svakodnevno dolaze kroz široke prozore i dvorište zaista su impresivne. Iako vrlo otvoren, u potpunosti daje privatnost spolja i iznutra, nudeći nesmetan pogled na grad kroz njegovo pozicioniranje. Njegova multifunkcionalnost privremenog smeštaja i mesta susreta za ljubitelje vodenih sportova otvara nove perspektive i uglove istraživanja za zaboravljeno i neotkriveno područje – reku Dunav i područje Calarasi. Proces izgradnje započeo je potpunim iskorištavanjem napuštenog pontona koji je prilagođen trenutnim potrebama, uzimajući u obzir ideju, jedinstvenu lokaciju i zajednicu koja voli da provodi vreme uz reku.

kuca na vodi

Foto: ALUMIL / DOC plutajuća kuća

U projektu je korišćen Alumil SMARTIA S350 – moderan i fleksibilan termički izolovan klizni sistem sa modernim dizajnom ravnih linija.

kuća na vodi

Foto: ALUMIL / Kuća na Dunavu

kuća na vodi

Foto: ALUMIL / DOC plutajuća kuća

ograda

Foto: ALUMIL / Ograda

www.alumil.rs

ALUMIL Projektni biro – izložbeni salon
Milutina Milankovića 11b, GTC Square, 11070 Novi Beograd
T. +381 11 614 92 10, +381 11 614 92 11
projektbiro@alumil.com
marketing.srbija@alumil.com
www.alumil.com

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno