Connect with us
Enterijer

Zdravi zidovi za zdrav život – Unutrašnje vrednosti

Objavljeno

:

Baumit - Zdravi zidovi za zdrav život

Energetski efikasna gradnja često podrazumeva projektovanje zgrada koje ne propuštaju vazduh, usled čega se zagađujuće materije duže zadržavaju u prostoriji.

Baumit Healty living logo

ODGOVARAJUĆI GRAĐEVINSKI MATERIJALI

U modernim, sve više hermetički zatvorenim zgradama, zamena unutrašnjeg vazduha spoljnim se odvija u mnogo manjoj meri nego kod starih zgrada. Ako je stopa izmene vazduha preniska, proizvodi metabolizma ljudi i ostale hemijske materije koje se ispuštaju tokom korišćenja objekta akumuliraju se u unutrašnjem vazduhu, što negativno utiče na njegov kvalitet.

Savremeni objekti zbog toga postavljaju mnogo strožije zahteve u pogledu građevinskih materijala nego što je to bio slučaj ranije. Utoliko više dobija na važnosti izbor odgovarajućih građevinskih materijala, koji treba da budu na mineralnoj bazi, „da dišu“ i da ne sadrže zagađujuće materije. Baumit, već dugi niz godina, svojim proizvodima koji obezbeđuju zdrav vazduh u enterijeru, udobno stanovanje i veću fizičku dobrobit, kreira dugoročna sistemska rešenja za zdravo stanovanje koja su neškodljiva za životnu okolinu.

VLAŽNOST VAZDUHA

Prijatnost zavisi i od stvarne sobne temperature i vlažnosti vazduha. Vlažnost vazduha u dnevnoj sobi bi trebalo da bude između 40% i 60%, pri sobnoj temperaturi od 20°C do 22°C.
Ako je vazduh u prostoriji previše suv, to se opaža kao neprijatno, a može da dođe i do sušenja sluzokože i infekcija.

Ako vlažnost vazduha prelazi granicu od 60%, javlja se rizik od povećanog stvaranja štetnih organizama kao što su bakterije, virusi, buđi, itd. Do maksimalnih vrednosti vlažnosti pogotovo dolazi u prostorijama koje su izložene velikim oscilacijama u vlažnosti vazduha, kao na primer tokom kuvanja ili tuširanja, što dovodi do većeg rizika od nastanka buđi.

Baumit malter Klima White je mineralni malter koji sadrži prirodni kreč i deluje kao prirodni regulator vlage. Taj efekat se povećava zahvaljujući njegovoj mikroporoznoj strukturi. On upija više vlage od konvencionalnih maltera za unutrašnje prostore, za kratko vreme. U slučajevima kada dođe do pada vlage, on je polako i ujednačeno otpušta u unutrašnji vazduh. Na taj način Baumit Klima proizvodi održavaju idealan nivo vlažnosti unutrašnjeg vazduha.

Dodatno, krečnjački filer i krečno vezivo sa pH oko 12, maltere Klima čini prirodnim dezinfekcionim sredstvom koje deluje kao zaštita protiv štetnih mikroorganizama i rasta plesni. Krečni malteri su antistatički, te se na njima ne talože čestice prljavštine.

FAKTORI UTICAJA

  1. Fizički faktori
    Pored vlažnosti vazduha i temperature, fizički faktori uklju- čuju i cirkulaciju vazduha, prašinu, buku, svetlost, elektromagnetno zagađenje, itd. U nekim slučajevima, ovi faktori se mogu tačno izmeriti primenom komercijalno dostupnih mernih instrumenata, kao što su termometri ili higrometri, što omogućava detekciju rizičnih vrednosti.
  2. Biološki faktori
    Virusi, bakterije, alergeni, spore grinja i buđi su tipični biološki faktori. Ukoliko nisu vidljivi kao rezultat aktivnosti buđi na zidovima, teško ih je detektovati. Međutim, ovi fak- tori mogu da predstavljaju veliki rizik po zdravlje, a naročito mogu da dovedu do respiratornih oboljenja.
  3. Hemijski faktori
    Ovi faktori posebno obuhvataju lako isparljiva organska jedinjenja (VOC) i CO2, duvanski dim, mirise i gasove. Generalno, ovu vrstu materija opažamo putem čula mirisa, čak i ako su prisutne u veoma malim količinama – često pre nego što dostignu štetne koncentracije. Problemi nastaju ako, čak i posle ventilacije, štetni mirisi ostaju primetni i nakon nekoliko meseci, a u isto vreme se javljaju simptomi poput glavobolje, umora ili iritacije. U tom slučaju, neophodno je utvrditi uzrok.

Ilustracija - Način gradnje nekad i sad

 

Merenje apsorpcije
Četvoročlano domaćinstvo proizvede oko 5 litara vlage dnevno u vidu vodene pare od kuvanja, tuširanja, disanja, sušenja veša, kućnih biljaka, itd. Zbog naših uobičajenih dnevnih aktivnosti, ujutru i uveče se stvara više vlage nego tokom dana. To prirodno utiče na vlažnost vazduha u enterijeru, kao i na fizičku dobrobit. Prema tome, sposobnost apsorpcije vlage u prvih nekoliko sati mnogo je važnija od sposobnosti apsolutne apsorpcije vlage posle 24 časa ili više. Kombinacijom količine apsorpcije i stope apsorpcije, Baumit Klima malteri obezbeđuju odlučujuću prednost.

 

grafikon faktora

Navedeni faktori uticaja godinama unazad istražuju se u Baumit istraživačkom parku Viva. Na osnovu istraživanja razvijena je linija Baumit Klima proizvoda koji eliminišu ove negativne uticaje na zdravlje ljudi.

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno