Connect with us
Enterijer

Zdravi zidovi za zdrav ┼żivot – Unutra┼ínje vrednosti

Energetski efikasna gradnja ─Źesto podrazumeva projektovanje zgrada koje ne propu┼ítaju vazduh, usled ─Źega se zaga─Ĺuju─çe materije du┼że zadr┼żavaju u prostoriji.

Baumit Healty living logo

ODGOVARAJU─ćI GRA─ÉEVINSKI MATERIJALI

U modernim, sve vi┼íe hermeti─Źki zatvorenim zgradama, zamena unutra┼ínjeg vazduha spoljnim se odvija u mnogo manjoj meri nego kod starih zgrada. Ako je stopa izmene vazduha preniska, proizvodi metabolizma ljudi i ostale hemijske materije koje se ispu┼ítaju tokom kori┼í─çenja objekta akumuliraju se u unutra┼ínjem vazduhu, ┼íto negativno uti─Źe na njegov kvalitet.

Savremeni objekti zbog toga postavljaju mnogo stro┼żije zahteve u pogledu gra─Ĺevinskih materijala nego ┼íto je to bio slu─Źaj ranije. Utoliko vi┼íe dobija na va┼żnosti izbor odgovaraju─çih gra─Ĺevinskih materijala, koji treba da budu na mineralnoj bazi, ÔÇ×da di┼íuÔÇť i da ne sadr┼że zaga─Ĺuju─çe materije. Baumit, ve─ç dugi niz godina, svojim proizvodima koji obezbe─Ĺuju zdrav vazduh u enterijeru, udobno stanovanje i ve─çu fizi─Źku dobrobit, kreira dugoro─Źna sistemska re┼íenja za zdravo stanovanje koja su ne┼íkodljiva za ┼żivotnu okolinu.

VLA┼ŻNOST VAZDUHA

Prijatnost zavisi i od stvarne sobne temperature i vla┼żnosti vazduha. Vla┼żnost vazduha u dnevnoj sobi bi trebalo da bude izme─Ĺu 40% i 60%, pri sobnoj temperaturi od 20┬░C do 22┬░C.
Ako je vazduh u prostoriji previ┼íe suv, to se opa┼ża kao neprijatno, a mo┼że da do─Ĺe i do su┼íenja sluzoko┼że i infekcija.

Ako vla┼żnost vazduha prelazi granicu od 60%, javlja se rizik od pove─çanog stvaranja ┼ítetnih organizama kao ┼íto su bakterije, virusi, bu─Ĺi, itd. Do maksimalnih vrednosti vla┼żnosti pogotovo dolazi u prostorijama koje su izlo┼żene velikim oscilacijama u vla┼żnosti vazduha, kao na primer tokom kuvanja ili tu┼íiranja, ┼íto dovodi do ve─çeg rizika od nastanka bu─Ĺi.

Baumit malter Klima White je mineralni malter koji sadr┼żi prirodni kre─Ź i deluje kao prirodni regulator vlage. Taj efekat se pove─çava zahvaljuju─çi njegovoj mikroporoznoj strukturi. On upija vi┼íe vlage od konvencionalnih maltera za unutra┼ínje prostore, za kratko vreme. U slu─Źajevima kada do─Ĺe do pada vlage, on je polako i ujedna─Źeno otpu┼íta u unutra┼ínji vazduh. Na taj na─Źin Baumit Klima proizvodi odr┼żavaju idealan nivo vla┼żnosti unutra┼ínjeg vazduha.

Dodatno, kre─Źnja─Źki filer i kre─Źno vezivo sa pH oko 12, maltere Klima ─Źini prirodnim dezinfekcionim sredstvom koje deluje kao za┼ítita protiv ┼ítetnih mikroorganizama i rasta plesni. Kre─Źni malteri su antistati─Źki, te se na njima ne talo┼że ─Źestice prljav┼ítine.

FAKTORI UTICAJA

  1. Fizi─Źki faktori
    Pored vla┼żnosti vazduha i temperature, fizi─Źki faktori uklju- ─Źuju i cirkulaciju vazduha, pra┼íinu, buku, svetlost, elektromagnetno zaga─Ĺenje, itd. U nekim slu─Źajevima, ovi faktori se mogu ta─Źno izmeriti primenom komercijalno dostupnih mernih instrumenata, kao ┼íto su termometri ili higrometri, ┼íto omogu─çava detekciju rizi─Źnih vrednosti.
  2. Biološki faktori
    Virusi, bakterije, alergeni, spore grinja i bu─Ĺi su tipi─Źni biolo┼íki faktori. Ukoliko nisu vidljivi kao rezultat aktivnosti bu─Ĺi na zidovima, te┼íko ih je detektovati. Me─Ĺutim, ovi fak- tori mogu da predstavljaju veliki rizik po zdravlje, a naro─Źito mogu da dovedu do respiratornih oboljenja.
  3. Hemijski faktori
    Ovi faktori posebno obuhvataju lako isparljiva organska jedinjenja (VOC) i CO2, duvanski dim, mirise i gasove. Generalno, ovu vrstu materija opa┼żamo putem ─Źula mirisa, ─Źak i ako su prisutne u veoma malim koli─Źinama ÔÇô ─Źesto pre nego ┼íto dostignu ┼ítetne koncentracije. Problemi nastaju ako, ─Źak i posle ventilacije, ┼ítetni mirisi ostaju primetni i nakon nekoliko meseci, a u isto vreme se javljaju simptomi poput glavobolje, umora ili iritacije. U tom slu─Źaju, neophodno je utvrditi uzrok.

Ilustracija - Na─Źin gradnje nekad i sad

 

Merenje apsorpcije
─îetvoro─Źlano doma─çinstvo proizvede oko 5 litara vlage dnevno u vidu vodene pare od kuvanja, tu┼íiranja, disanja, su┼íenja ve┼ía, ku─çnih biljaka, itd. Zbog na┼íih uobi─Źajenih dnevnih aktivnosti, ujutru i uve─Źe se stvara vi┼íe vlage nego tokom dana. To prirodno uti─Źe na vla┼żnost vazduha u enterijeru, kao i na fizi─Źku dobrobit. Prema tome, sposobnost apsorpcije vlage u prvih nekoliko sati mnogo je va┼żnija od sposobnosti apsolutne apsorpcije vlage posle 24 ─Źasa ili vi┼íe. Kombinacijom koli─Źine apsorpcije i stope apsorpcije, Baumit Klima malteri obezbe─Ĺuju odlu─Źuju─çu prednost.

 

grafikon faktora

Navedeni faktori uticaja godinama unazad istra┼żuju se u Baumit istra┼żiva─Źkom parku Viva. Na osnovu istra┼żivanja razvijena je linija Baumit Klima proizvoda koji elimini┼íu ove negativne uticaje na zdravlje ljudi.

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs