Connect with us
Promo

Prednosti ugradnje akumulacionog rezervoara sa kotlovima na biomasu

U dana┼ínjem svetu, koji sve vi┼íe te┼żi odr┼żivim energetskim re┼íenjima, ugradnja akumulacionog rezervoara tipa CAS, CAS-S, CAS-B i CAS-BS sa kotlovima na biomasu predstavlja klju─Źnu inovaciju u energetskom sektoru za doma─çinstva, poslovne zgrade i centralne toplotne sisteme. Ovi rezervoari nude brojne prednosti i koristi koje se kre─çu od u┼ítede energije do pove─çane efikasnosti i smanjenja tro┼íkova.

Povećana efikasnost i bolje korišćenje kotlova na biomasu

Jedna od glavnih prednosti ugradnje akumulacionog rezervoara pored kotlova na biomasu je pove─çana efikasnost kotlova, odnosno bolje iskori┼í─çenje samog goriva. Uobi─Źajeno je da se sistemi grejanja na biomasu, posebno na ─Źvrsto gorivo, koriste periodi─Źno, a da se biomasa sagoreva u odre─Ĺenim vremenskim intervalima, kada je potrebno grejanje. Me─Ĺutim, bez akumulacije ovi sistemi mogu biti manje efikasni, jer kada termostat isklju─Źi grejanje, a u kotlu jo┼í ima goriva, ono se ne koristi optimalno. Ugradnjom akumulacionog rezervoara, vi┼íak energije proizveden tokom sagorevanja goriva mo┼że se uskladi┼ítiti za kasniju upotrebu, dok kotao radi sa maksimalnom efikasno┼í─çu. Ovo je posebno korisno u slu─Źajevima kada je potro┼ínja energije promenljiva, ┼íto je skoro uvek slu─Źaj sa sistemima za grejanje ku─çe.

Kotao na biomasu za grejanje od kompanije Centrometal

foto: Centrometal

Fleksibilnost u kori┼íc╠üenju uskladi┼ítene energije omoguc╠üava prilago─Ĺavanje potrebama korisnika, ┼íto rezultira efikasnijim i ekonomski isplativijim sistemima grejanja. Tako─Ĺe, akumulacioni rezervoar elimini┼íe jednu od veoma ─Źestih negativnih strana sistema grejanja, a to je predimenzionisanje kotla. Ugradnjom akumulacionog rezervoara odgovarajuc╠üe veli─Źine, i kotao i sistem grejanja rade optimalno, odnosno efikasno, bez obzira na instaliranu veli─Źinu kotla. Veli─Źine rezervoara zavise od vrste goriva i veli─Źine lo┼żi┼íta kotla.

Za drva, klasi─Źno sagorevanje, potrebno je: minimalno 30 litara po kW snage kotla, za piroliti─Źke kotlove minimalno 50 litara po kW, za kotlove na drvenu se─Źku minimalno 12 litara po kW, a za kotlove na pelet minimalno 10 litara po kW zapremine rezervoara.

Smanjenje tro┼íkova i za┼ítita ┼żivotne sredine

Jedna od klju─Źnih prednosti ugradnje akumulacionog rezervoara sa kotlovima na biomasu je smanjenje tro┼íkova. Kori┼í─çenje uskladi┼ítene energije omoguc╠üava optimizaciju kori┼íc╠üenja biomase, ┼íto rezultira manjim potrebama za dopunom goriva i smanjenjem operativnih tro┼íkova. Pored toga, smanjenje potro┼ínje energije dovodi do manjeg uticaja na ┼żivotnu sredinu, smanjenja emisije gasova staklene ba┼íte i negativnih ekolo┼íkih posledica.

Ugradnja rezervoara je posebno va┼żna u centralnim toplotnim sistemima gde se energija distribuira na vi┼íe lokacija veli─Źine od 10.000 do 200.000 litara ili po potrebi

foto: Centrometal

Optimizacija sistema centralnog grejanja

Ugradnja rezervoara je posebno va┼żna u centralnim toplotnim sistemima gde se energija distribuira na vi┼íe lokacija. Kori┼íc╠üenjem velikih rezervoara (10.000 do 200.000 litara ili po potrebi) moguc╠üe je bolje koordinirati proizvodnju i potro┼ínju energije na razli─Źitim lokacijama, ┼íto rezultira optimizovanijim radom sistema i boljim kori┼íc╠üenjem raspolo┼żivih resursa.

Zaklju─Źak

Ukratko, ugradnja dobro dimenzionisanih akumulacionih rezervoara sa kotlovima na biomasu donosi brojne prednosti i koristi kako za domac╠üinstva tako i za poslovne zgrade i centralne toplotne sisteme. Povec╠üana efikasnost, smanjenje tro┼íkova i za┼ítita ┼żivotne sredine samo su neki od razloga za┼íto je ovo energetsko re┼íenje postalo nezamenljivo u savremenim sistemima grejanja i hla─Ĺenja. Na kraju krajeva, ulaganje u rezervoare za skladi┼ítenje je pametan korak ka energetski odr┼żivoj buduc╠ünosti.

Centrometal logo

Centrometal d.o.o.
Glavna 12, 40306 Macinec, Hrvatska
www.centrometal.hr

Predstavnik za Srbiju

Eta┼ż logo

ETA┼Ż d.o.o.
┼áumatova─Źka 2, 11224 Vr─Źin
T. +381 11 6100 200
office@etaz.co.rs
www.etaz.rs