Connect with us
Enterijer

Kako odabrati pravi lavabo za kupatilo?

Pre nego ┼íto donesete odluku o kupovini novog lavaboa, morate razmotriti nekoliko stvari. Va┼żno je pa┼żljivo sagledati potrebe porodice i ┼żeljeni izgled va┼íeg kupatila. Kupatilski umivaonici nude se u raznim varijantama, od jednostavnih, funkcionalnih posuda do kompletiranih sastava sa integrisanim ormarima i pultovima.

Bez obzira da li jednostavno menjate lavabo ili u potpunosti obnavljate kupatilo, ovaj vodi─Ź c╠üe vam pomoc╠üi da odaberete najbolji lavabo za kupatilo.

Lavabo u kupatilu

Va┼żno je pa┼żljivo sagledati potrebe porodice i ┼żeljeni izgled va┼íeg kupatila.

Vrste

 • Konzolni lavabo – Zidni lavaboi su pri─Źvr┼íc╠üeni na zid i dobro deluju u malim kupaonicama, omoguc╠üavajuc╠üi upotrebljiv prostor ispod lavaboa. ─îak i ako ima samo prostora za ko┼í za smec╠üe, prostor koji nudi daje kupatilu vec╠üi vizuelni osec╠üaj. Neki zidni umivaonici imaju ukrasni poklopac koji se postavlja preko vodovodne i odvodne cevi.
 • Konzolni lavaboi sa postoljem – Umivaonik pri─Źvr┼íc╠üen na zid, ali le┼żi na postolju koji ga podr┼żava odozdo. Ovo je jo┼í jedna vrsta umivaonika za kupatilo koja je dobra ideja za male prostore.
 • Ugradni lavaboiLavaboi koji se ugra─Ĺuju u ormari─ç.
 • Podgradni umivaonici – Montirani su ispod plo─Źe ili ormari─ça.
 • Nadgradni lavabi – Samostoje─çi lavaboi koja stoji na vrhu plo─Źe ili ormari─ça.
Umivaonik u kupatilu

Kupatilski umivaonici nude se u raznim varijantama

Materijal

Svi imamo sklonosti prema odre─Ĺenoj vrsti lavaboa, bilo da je to bistra staklena posuda ili jedinstveni izgled drvenog umivaonika. Bez obzira na materijal koji vam se dopada, imajte na umu da on igra ulogu u trajnosti i jednostavnosti odr┼żavanja. Evo liste najzastupljenijih materijala koji se koriste za pravljenje kupatilskih umivaonika.
 • PorcelanskiPorcelanski i vatrogasni sloj sli─Źni su po tome ┼íto su keramika na bazi gline. Ovi materijali tako─Ĺe ─Źine trajne lavaboe sa povr┼íinama koje se lako odr┼żavaju.
 • StakleniStaklo je, tako─Ĺe, jedan od materijala koji se koristi za lavaboe. Postoji bezbroj na─Źina na koje se lavaboi sa staklenim posudama mogu obojati i ukrasiti, za bezbroj moguc╠ünosti stila. Kaljeno staklo je ┼żeljeno staklo za kupatilski lavabo, jer je otpornije na pucanje. Talozi vode mogu ostaviti mrlje na staklu ako se nakon upotrebe ne obri┼íu.
 • Kameni umivaonici – Dolaze u ┼íirokom asortimanu stilova i oblika. Polirani kamen ima glatku povr┼íinu i mo┼że pokazati mrlje na vodi, posebno na tamnijim bojama. Tako─Ĺe zapamtite da razli─Źito kamenje razli─Źito reaguje na razne supstance i da je polirana povr┼íina manje porozna od bru┼íene povr┼íine.
 • Drvo / Bambus Jedna od najegzoti─Źnijih vrsta uklju─Źuje drvo i bambus. Korito za drvo se obi─Źno podmazuje uljem . Potrebno je malo vi┼íe pa┼żnje da se izbegne o┼íte─çenje povr┼íine agresivnim sredstvima za ─Źi┼íc╠üenje i ─Źi┼íc╠üenjem.
 • BetonskiBetonski umivaonici mogu se izra─Ĺivati po narud┼żbi ili kupiti unaprijed. Obi─Źno su te┼żi od ostalih vrsta lavaboa, zavisno od njihove veli─Źine i oblika, pa c╠üe im trebati jaka podr┼íka. Umivaonice za beton mogu se napraviti u bilo kojoj boji.
 • Metalni Postoji nekoliko vrsta metala koji se koriste za pravljenje kupatilskih umivaonika. Bakar, mesing i ner─Ĺajuc╠üi ─Źelik su naj─Źe┼íc╠üe sorte. Umivaonici od bakra trebali bi imati zavarene ┼íavove (nisu lemljeni) jer c╠üe lemljenje s vremenom postati crno.
Umivaonik u kupatilu

Imajte na umu svoj ┼żivotni stil i vrstu kori┼íc╠üenja kupatila pri izboru materijala va┼íeg lavabo

Šta morate znati pre kupovine lavaboa?

Pre nego ┼íto donesete kona─Źnu odluku razmotrite sledec╠üe ta─Źke. Mo┼żda ovde postoji ne┼íto ┼íto niste pomislili, ┼íto bi vam moglo pomoc╠üi da donesete pravi izbor (i izbegnete pogre┼ían).
 • NegaNeka sredstva za ─Źi┼íc╠üenje kupatila ili supstance koje se obi─Źno nalaze u kupatilu mo┼żda nisu kompatibilne sa svim materijalima za sudopere. Nemojte samo pretpostavljati da mo┼żete koristiti bilo koju vrstu hemijskog sredstva za ─Źi┼íc╠üenje po izboru sudopera. Metali, drvo i kamen mogu biti osetljiviji na ove materije. Unapred znate koji c╠üe zahtevi za negu biti za odre─Ĺenu vrstu umivaonika.
 • Razmislite ┼íta se nalazi iznad lavaboa Posude za staklo ili meko drvo mogu biti o┼ítec╠üene ako ne┼íto padne sa ormari─ça ili sa polica koji se nalazi iznad.
 • Koliko je veliko va┼íe kupatilo? Proverite ta─Źne dimenzije lokacije novog umivaonika. Da li c╠üe se va┼í novi lavabo uklopiti u postojec╠üi prorez ili prostor?
 • SlavinaKoju vrstu slavine c╠üete izabrati? Slavine se isporu─Źuju u svim oblicima i stilovima. Ne stavljajte malu slavinu na veliki, odva┼żni umivaonik ili obrnuto. Proverite da li se stil, poput tradicionalnog ili modernog, podudara sa stilom umivaonika u kupatilu. Kona─Źno, proverite da li umivaonik i slavina imaju odgovaraju─çe otvore, obi─Źno u sredini i da li su kompatibilni.
ENMON vam nudi ┼íirok spektar izbora, od savremenog do tradicionog. Razmislite o izboru toaleta koji odgovara dizajnu i kadi ili hidromasa┼żnoj kadi za koordinaciju sa va┼íim novim umivaonikom za kupatilo.
 

 

 

 

ENMON d.o.o.
A. Bulevar Oslobo─Ĺenja 205, 11000 Beograd
T. +381 11 785 6060
F. +381 11 785 6020
E. office@enmongroup.com
W. www.enmongroup.com