Connect with us
Enterijer

Kako odabrati pravi lavabo za kupatilo?

Pre nego što donesete odluku o kupovini novog lavaboa, morate razmotriti nekoliko stvari. Važno je pažljivo sagledati potrebe porodice i željeni izgled vašeg kupatila. Kupatilski umivaonici nude se u raznim varijantama, od jednostavnih, funkcionalnih posuda do kompletiranih sastava sa integrisanim ormarima i pultovima.

Bez obzira da li jednostavno menjate lavabo ili u potpunosti obnavljate kupatilo, ovaj vodič će vam pomoći da odaberete najbolji lavabo za kupatilo.

Lavabo u kupatilu

Važno je pažljivo sagledati potrebe porodice i željeni izgled vašeg kupatila.

Vrste

 • Konzolni lavabo – Zidni lavaboi su pričvršćeni na zid i dobro deluju u malim kupaonicama, omogućavajući upotrebljiv prostor ispod lavaboa. Čak i ako ima samo prostora za koš za smeće, prostor koji nudi daje kupatilu veći vizuelni osećaj. Neki zidni umivaonici imaju ukrasni poklopac koji se postavlja preko vodovodne i odvodne cevi.
 • Konzolni lavaboi sa postoljem – Umivaonik pričvršćen na zid, ali leži na postolju koji ga podržava odozdo. Ovo je još jedna vrsta umivaonika za kupatilo koja je dobra ideja za male prostore.
 • Ugradni lavaboiLavaboi koji se ugrađuju u ormarić.
 • Podgradni umivaonici – Montirani su ispod ploče ili ormarića.
 • Nadgradni lavabi – Samostojeći lavaboi koja stoji na vrhu ploče ili ormarića.
Umivaonik u kupatilu

Kupatilski umivaonici nude se u raznim varijantama

Materijal

Svi imamo sklonosti prema određenoj vrsti lavaboa, bilo da je to bistra staklena posuda ili jedinstveni izgled drvenog umivaonika. Bez obzira na materijal koji vam se dopada, imajte na umu da on igra ulogu u trajnosti i jednostavnosti održavanja. Evo liste najzastupljenijih materijala koji se koriste za pravljenje kupatilskih umivaonika.
 • PorcelanskiPorcelanski i vatrogasni sloj slični su po tome što su keramika na bazi gline. Ovi materijali takođe čine trajne lavaboe sa površinama koje se lako održavaju.
 • StakleniStaklo je, takođe, jedan od materijala koji se koristi za lavaboe. Postoji bezbroj načina na koje se lavaboi sa staklenim posudama mogu obojati i ukrasiti, za bezbroj mogućnosti stila. Kaljeno staklo je željeno staklo za kupatilski lavabo, jer je otpornije na pucanje. Talozi vode mogu ostaviti mrlje na staklu ako se nakon upotrebe ne obrišu.
 • Kameni umivaonici – Dolaze u širokom asortimanu stilova i oblika. Polirani kamen ima glatku površinu i može pokazati mrlje na vodi, posebno na tamnijim bojama. Takođe zapamtite da različito kamenje različito reaguje na razne supstance i da je polirana površina manje porozna od brušene površine.
 • Drvo / Bambus Jedna od najegzotičnijih vrsta uključuje drvo i bambus. Korito za drvo se obično podmazuje uljem . Potrebno je malo više pažnje da se izbegne oštećenje površine agresivnim sredstvima za čišćenje i čišćenjem.
 • BetonskiBetonski umivaonici mogu se izrađivati po narudžbi ili kupiti unaprijed. Obično su teži od ostalih vrsta lavaboa, zavisno od njihove veličine i oblika, pa će im trebati jaka podrška. Umivaonice za beton mogu se napraviti u bilo kojoj boji.
 • Metalni Postoji nekoliko vrsta metala koji se koriste za pravljenje kupatilskih umivaonika. Bakar, mesing i nerđajući čelik su najčešće sorte. Umivaonici od bakra trebali bi imati zavarene šavove (nisu lemljeni) jer će lemljenje s vremenom postati crno.
Umivaonik u kupatilu

Imajte na umu svoj životni stil i vrstu korišćenja kupatila pri izboru materijala vašeg lavabo

Šta morate znati pre kupovine lavaboa?

Pre nego što donesete konačnu odluku razmotrite sledeće tačke. Možda ovde postoji nešto što niste pomislili, što bi vam moglo pomoći da donesete pravi izbor (i izbegnete pogrešan).
 • NegaNeka sredstva za čišćenje kupatila ili supstance koje se obično nalaze u kupatilu možda nisu kompatibilne sa svim materijalima za sudopere. Nemojte samo pretpostavljati da možete koristiti bilo koju vrstu hemijskog sredstva za čišćenje po izboru sudopera. Metali, drvo i kamen mogu biti osetljiviji na ove materije. Unapred znate koji će zahtevi za negu biti za određenu vrstu umivaonika.
 • Razmislite šta se nalazi iznad lavaboa Posude za staklo ili meko drvo mogu biti oštećene ako nešto padne sa ormarića ili sa polica koji se nalazi iznad.
 • Koliko je veliko vaše kupatilo? Proverite tačne dimenzije lokacije novog umivaonika. Da li će se vaš novi lavabo uklopiti u postojeći prorez ili prostor?
 • SlavinaKoju vrstu slavine ćete izabrati? Slavine se isporučuju u svim oblicima i stilovima. Ne stavljajte malu slavinu na veliki, odvažni umivaonik ili obrnuto. Proverite da li se stil, poput tradicionalnog ili modernog, podudara sa stilom umivaonika u kupatilu. Konačno, proverite da li umivaonik i slavina imaju odgovarajuće otvore, obično u sredini i da li su kompatibilni.
ENMON vam nudi širok spektar izbora, od savremenog do tradicionog. Razmislite o izboru toaleta koji odgovara dizajnu i kadi ili hidromasažnoj kadi za koordinaciju sa vašim novim umivaonikom za kupatilo.
 

 

 

 

ENMON d.o.o.
A. Bulevar Oslobođenja 205, 11000 Beograd
T. +381 11 785 6060
F. +381 11 785 6020
E. office@enmongroup.com
W. www.enmongroup.com