Connect with us
Energetska efikasnost

─îime i kako da se grejemo? – Sistemi povr┼íinskog grejanja i hla─Ĺenja

POSETILI SMO GRADILIŠTE PRVE VIŠEPORODIČNE STAMBENE ZGRADE SA AKTIVNIM BETONSKIM SISTEMOM NGBSH ZA GREJANJE I HLAĐENJE U SRBIJI.

Kada govorimo o energetski efikasnim zgradama, onda mislimo na zgrade koje tro┼íe manje energije za zadovoljenje ┼żivotnih potreba. Obi─Źno ┼ítednja podrazumeva da se odri─Źemo odre─Ĺenih dobara ili komfora, dok mere energetske efikasnosti ne smeju da umanjuju uslove za rad i ┼żivot lĐśudi, odnosno da naru┼íe ose─çaj ugodnosti.

Dobro termi─Źki izolovana zgrada manje tro┼íi energiju za grejanje i hla─Ĺenje, a boravak u njoj je ugodniji i kvalitetniji, ali posle postizanja odre─Ĺenog nivoa izolacije, jedino sa odabirom dobrog sistema za grejanje i hla─Ĺenje mo┼żemo ostvariti dodatnu ┼ítednju. Tako─Ĺe, unapre─Ĺenjem energetske efikasnosti u zgradama doprinosimo za┼ítiti ┼żivotne sredine i smanjenju emisije ┼ítetnih gasova koja nastaju sagorevanjem energenata koje koristimo za grejanje prostora.

Cevi za grejanje i hla─Ĺenje na krovu

Cevi se postavljaju na oplatu plafona pre betoniranja istog / foto: Tot Promet d.o.o.

Od ukupnih tro┼íkova prose─Źnog doma─çinstva, tro┼íkovi grejanja iznose cca. 52%, koje donose uvek aktuelno pitanje, ÔÇ×─îime i kako da se grejemo?ÔÇť

Sistemi povr┼íinskog grejanja i hla─Ĺenja su savremeno re┼íenje za ┼ítedljivo grejanje i klimatizaciju prostorija. Rad ovih sistema je niskoenergetski, a nude mnoge prednosti u odnosu na druge sisteme zbog smanjenja promaje i buke.

Kod aktivnog betonskog sistema grejanja i hla─Ĺenja, gde su cevi blizu povr┼íine plafona, sobna temperatura se mo┼że kontrolisati sa brzim reakcionim vremenom. Isti sistem se koristi za grejanje i hla─Ĺenje, pa su tro┼íkovi nabavke znatno manji. U mnogim slu─Źajevima, ukupna potreba za toplotom jedne zgrade mo┼że biti zadovoljena.

Zra─Źna toplota i hladni medijum niskotemperaturnog sistema, kao i ravnomerna raspodela temperature obezbe─Ĺuju maksimalnu udobnost.

ÔÇó Niska radna temperatura
ÔÇó Manja potro┼ínja energije
ÔÇó Prijatan, prirodni efekat toplote, visok komfor
ÔÇó Nevidljiv, tako da ostavlja prostor za najsavremenija re┼íenja u dizajnu enterijera
ÔÇó Grejna tela ne zahtevaju ─Źi┼í─çenje ili odr┼żavanje
ÔÇó Nema kretanja vazduha, nema pra┼íine koja cirkuli┼íe u stanu
ÔÇó Mo┼że da se koristi grejanje i hla─Ĺenje odre─Ĺenih ure─Ĺaja i sistema
ÔÇó Tako─Ĺe mo┼że da radi sa ekolo┼íki prihvatljivim alternativnim izvorima energije.

Kao ┼íto smo ve─ç pisali, u Be─Źeju je u toku izgradnja najsavremenije stambene zgrade u Srbiji, kada je u pitanju grejanje i hla─Ĺenje.

Ova zgrada je prva stambena zgrada sa aktivnim betonskim sistemom grejanja i hla─Ĺenja u Srbiji. U ovom sistemu se cevi postavljaju na oplatu plafona pre betoniranja istog. Zahvaljuju─çi tome, veliki deo postavljanja sistema grejanja i hla─Ĺenja je zavr┼íen zajedno sa betonskom konstrukcijom zgrade.

Prevazi─Ĺeni su stari, skupi i neefikasni izvori grejanja. Zgrada ─çe biti opremljena sa dve toplotne pumpe vazduh-voda koje ─çe se brinuti ne samo o toploj vodi za grejanje, nego i o hladnoj vodi za hla─Ĺenje leti. Toplotne pumpe ne sagorevaju ni┼íta, kao ostali izvori toplote, ┼íto zna─Źi da nema ni ┼ítetnih emisija. Potro┼ínja energije ─çe se meriti na svaki stan pojedina─Źno kalorimetrom i po prvi put u Srbiji, o─Źitava─çe se online. U svakom stanu je ugra─Ĺena NGBSH iCon automatika za grejanje i hla─Ĺenje. Zahvaljuju─çi tome ─çe njeni korisnici imati potpunu kontrolu temperature po prostorijama.

TOT PROMET - Sistemi povr┼íinskog grejanja i hla─Ĺenja

Savremeno rešenje za štedljivo grejanje i klimatizaciju prostorija / foto: Tot Promet d.o.o.

Okvirna cena grejanja i hla─Ĺenja za stan od 60 kvadratnih metara ─çe biti oko 3.000 dinara mese─Źno, ┼íto je znatno manja nego prose─Źna cena istog u drugim stambenim objektima, sa druga─Źijim sistemima grejanja. Zato je ova zgrada savr┼íen primer svima koji ┼żele da grade savremene, energetski efikasne stanove i ku─çe u Srbiji ili u regionu.

Pored energetsko efikasnih stvari tu su i dodatne stvari na ┼íta su investitori KPT invest group-a setili, kao na primer priprema zgrade na opti─Źki internet.

Kao ┼íto smo saznali, po ┼żelji kupaca ─çe se u nekoliko stanova ugraditi i sistem pametne ku─çe Chameleon, kao i sistem decentralizovane ventilacije Inventer i centralni usisiva─Ź.

Takav ─çe biti i demo stan kompanije Totpromet d.o.o. gde ─çe njihovi klijenti i partneri mo─çi da isprobaju njihove ponude u potpunosti. Svako ko bude proveo jedan dan ili ─Źak i da prespava, ─çe imati ose─çaj kao da je koraknuo u budu─çnost.

NGBS logo

TOT PROMET d.o.o.
Partizanska 79, 21220 Be─Źej
M. +381 69 43 00 878
smarthome@ngbsh.rs
office@ngbsh.rs
www.ngbsh.rs