Connect with us
Arhitektura

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: gra─Ĺevinske dozvole, gondola na Zlatiboru, infrastruktura…

I ove sedmice napravi─çemo osvrt na vesti iz gra─Ĺevinskog sektora, a po onome ┼íto smo pro─Źitali ─Źini se da je po─Źetak gra─Ĺevinske sezone povukao neka va┼żna nere┼íena ili delimi─Źno re┼íena pitanja iz ove sfere.

Pitanje gra─Ĺevinskih dozvola kod nas je jo┼í uvek komplikovana procedura i potrebne su odre─Ĺene dopune i dorade. U skladu sa tim, posle Vlade, tekst Predloga izmena i dopuna stigao je u skup┼ítinsku proceduru. Ministarstvo gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastruktre, ovog puta, ┼żeli da ubrza proces izdavanja gra─Ĺevinskih dozvola pre svega, kako tvrde, za infrastrukturne projekte koji su od zna─Źaja za Srbiju. To u praksi zna─Źi, za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju ovakvih objekata, investitor ─çe dobijati gra─Ĺevinsku dozvolu uz izjavu da ─çe re┼íiti imovinsko-pravne odnose. I to do – izdavanja upotrebne dozvole. Resorno ministarstvo navedene izmene, koje u Skup┼ítinu sti┼żu po hitnom postupku, pravda ─Źinjenicom da po─Źinju i investicije vredne pet milijardi evra. Uglavnom su to,kako ka┼żu, „linijski infrastrukturni projekti“, dugi vi┼íe desetina kilometara, a prelaze preko nekoliko hiljada katastarskih parcela. Da bi se po─Źetak radova ubrzao, nadle┼żnima je potrebno da se izda gra─Ĺevinska dozvola i po─Źnu radovi na parcelama na kojima je re┼íena eksproprijacija. Naime, na osnovu dosada┼ínjeg iskustva u realizaciji ovih projekata, do┼ílo se do zaklju─Źka da u procesu realizacije mnogo vremena oduzima re┼íavanje imovinsko-pravnih odnosa pre izdavanja gra─Ĺevinske dozvole i da zbog toga radovi ─Źesto kasne – pi┼íe u obrazlo┼żenju predloga.

– Misli se na izradu projekata parcelacije i preparcelacije, procedure u katastru i na kraju na eksproprijaciju. Kako bi se ubrzao po─Źetak izgradnje, potrebno je omogu─çiti br┼że pribavljanje gra─Ĺevinske dozvole. Ona bi se izdala investitoru za celokupan projekat, izvo─Ĺa─Ź bi po─Źeo sa radovima odmah na delovima gde su zavr┼íeni postupci eksproprijacije. Tamo gde nije zavr┼íena eksproprijacija i procedure u katastrima, iste bi se re┼íavale paralelno sa izvo─Ĺenjem radova, pri ─Źemu se nikako ne bi naru┼íavala prava vlasnika nepokretnosti koje su predmet eksproprijacije.

Jo┼í jedna najava obele┼żila je kraj ove sedmice. Naime, Grad Beograd ─çe anga┼żovati arhitektonski studio iz Njujorka Diller Scofidio + Renfro da izradi master plan za linijski park – budu─çu zelenu oazu koja ─çe se protezati na 4,7 kilometara od Beton hale do Pan─Źeva─Źkog mosta. Interesantno je da je najavljeno da ─çe projekat za ure─Ĺenje 47 hektara u donjem Dor─çolu finansirati Novak ─Éokovi─ç, Milan Beko, Svetska banka i UND. To je za Politiku izjavio gradski urbanista Marko Stoj─Źi─ç.

– Razgovarali smo sa sve ─Źetiri strane i pristali su da finansiraju master plan budu─çeg linijskog parka i nadam se da ─çemo ugovor potpisati do kraja meseca kako bi arhitekte koje su projektovale sli─Źne parkove, ÔÇ×High LineÔÇť na Menhetnu i ÔÇ×ZaryadyeÔÇŁ u Moskvi, mogle od maja da rade projekat ─Źije ─çe ideje biti utkane u plan detaljne regulacije beogradskog parka – istakao je Stoj─Źi─ç. Re─Ź je o prostoru koji je zauzimala ┼żelezni─Źka pruga, a ideja grada je, dodaje Stoj─Źi─ç, da se pove┼że zapu┼íteni deo Dor─çola uz reku i centar Beograda.

Zlatibor, planina/ Foto:pixabay

Pri─Źa o gondolama ne jenjava, a mi ovaj put pri─Źamo o onoj na Zlatiboru. Nime, op┼ítina ─îajetina je dobila ─Źetvrtu od ukupno pet gra─Ĺevinskih dozvola za izgradnju najdu┼że panoramske gondole na svetu, koja ─çe povezivati turisti─Źki centar Zlatibora i Ski-centar Tornik. Nova dozvola se odnosi na postavljanje 17 stubova, na potezu od me─Ĺustanice kod Ribni─Źkog jezera, do njenog krajnjeg odredi┼íta. – O─Źekujemo da ─çemo za nekoliko dana dobiti i petu dozvolu za izgradnju me─Ĺustanice, pa se radovi uprkos preprekama, odvijaju u kontinuitetu. Imovinska pitanja na trasi gondole su napokon re┼íena, pa o─Źekujemo da ─çemo ─Źetiri godine od po─Źetka radova, u avgustu gondolu pustiti u probni rad – rekao je Milan Stamatovi─ç, predsednik Op┼ítine ─îajetina. Radovi po─Źinju uskoro, a narednih dana bi─çe postavljeni temelji za stubove gondole dok ─çe kompletna realizacija posla biti poverena u┼żi─Źkom Jedinstvu.

gradili┼íte, Foto: redakcija ─Źasopisa GRENEF

PotprđÁdsđÁdnica VladđÁ SrbijđÁ i ministarka gra─ĹđÁvinarstva, saobra─çaja i infrastrukturđÁ, prof. dr Zorana Mihajlovi─ç, posđÁtila jđÁ u utorak, 09.04.2019 VranjđÁ, gdđÁ jđÁ sa na─ŹđÁlnikom P─Źinjskog okruga, gradona─ŹđÁlnikom Vranja i prđÁdsđÁdnicima op┼ítina iz ovog kraja odr┼żala sastanak na tđÁmu razvoja putnđÁ i komunalnđÁ infrastrukturđÁ i stanogradnjđÁ, a, tako─Ĺe je bilo rđÁ─Źi i o ostalim tđÁmama iz rđÁsora Ministarstva. Tom prilikom je istakla da ─çđÁ Vlada SrbijđÁ ovđÁ godinđÁ ulo┼żiti 1,7 milijardi dinara u putnu infrastrukturu P─Źinjskog okruga. Mihajlovi─ç je posebno istakla zadovoljstvo zbog zavr┼íđÁtka Koridora 10, jđÁr jđÁ to od ogromnog zna─Źaja za cđÁlu Srbiju i P─Źinjski okrug. Dodala je i da je uspđÁ┼íno savladano najtđÁ┼żđÁ gradili┼ítđÁ u Evropi, na zadovoljstvo svih gra─Ĺana ovog kraja i cđÁlđÁ SrbijđÁ.