Connect with us
Budućnost

Srbija i Izrael partneri u energetskoj tranziciji

Srbija i Izrael partneri u energetskoj tranziciji

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da će saradnja sa Izraelom u oblasti zelene energije, energetskoj tranziciji i procesu dekarbonizacije doprineti unapređenju sveukupnih odnosa dve države. Ona je, posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike Izraela o saradnji u oblasti zelene energije, rekla da će dobri politički odnosi dve zemlje pomoći da se ostvari partnerski odnos i u zelenoj, energetskoj tranziciji.

„Srbija i Izrael imaju dobre prijateljske veze i bilateralne, ekonomske i političke odnose. Potpisivanje memoranduma znači i osnovu za dalji razvoj odnosa u energetici, posebno u oblasti OIE, gde već postoje kompanije iz Izraela, ali i kada je reč o stvaranju još povoljnijeg privrednog i investicionog ambijenta, kao i kada govorimo o razmeni iskustava. Činjenica je da je Izrael daleko ispred nas kada je reč o dekarbonizaciji energetskog sektora i uradio je mnogo više na polju razvoja oblasti OIE i mi želimo još više izraelskih investitora koji će ulagati u zelenu energiju. Memorandum koji smo potpisali važan je jer se ne tiče samo saradnje država i ministarstava, već znači jačanje veza između naših privreda, naučnih institucija u oblasti zelene energije, saradnju na novim tehnologijama, ali i zajednički rad na povećanju energetske bezbednosti“, izjavila je potpredsednica Vlade.

Ona je istakla da se Srbija donošenjem novog zakonodavnog okvira, posebno Zakona o korišćenju OIE, jasno opredelila da ide ka dekarbonizaciji i započela proces energetske tranzicije.

„Jasno smo se opredelili da idemo ka održivoj, zelenoj energetici i povećanju energetske bezbednosti. Zainteresovani smo i za saradnju sa Izraelom u gasnom sektoru, posebno kada je reč o projektu Istočni Mediteran, što bi za Srbiju značilo da ima još jedan pravac snabdevanja i nove snabdevače, odnosno dodatno unapredilo energetsku bezbednost“, rekla je Mihajlovićeva.

Jahel Vilan, ambasador Izraela, izjavio je da će saradnja u oblasti zelene energije omogućiti da se ojačaju poslovne veze i unapredi oblast istraživanja i pozvao potpredsednicu Mihajlović da poseti Izreal.

„Hvala potpredsednici Vlade Mihajlović na aktivnoj ulozi koju ima sve vreme kada je reč o saradnji Srbije i Izraela. Memorandum je veoma važan korak napred u razvijanju odnosa dve države, posebno kada govorimo o zelenoj energiji. Energetika je jedan od najvažnijih tema današnjice i u velikoj meri od energetike zavisi budućnost i zbog toga treba da sarađujemo, posebno jer mislim da imamo jedni drugima mnogo toga da ponudimo i da zajedno radimo na realizaciji projekata“, rekao je Vilan.

Izvor: www.mre.gov.rs