Connect with us
Budu─çnost

Srbija i Izrael partneri u energetskoj tranziciji

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlovi─ç, izjavila je da ─çe saradnja sa Izraelom u oblasti zelene energije, energetskoj tranziciji i procesu dekarbonizacije doprineti unapre─Ĺenju sveukupnih odnosa dve dr┼żave. Ona je, posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju izme─Ĺu Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike Izraela o saradnji u oblasti zelene energije, rekla da ─çe dobri politi─Źki odnosi dve zemlje pomo─çi da se ostvari partnerski odnos i u zelenoj, energetskoj tranziciji.

ÔÇ×Srbija i Izrael imaju dobre prijateljske veze i bilateralne, ekonomske i politi─Źke odnose. Potpisivanje memoranduma zna─Źi i osnovu za dalji razvoj odnosa u energetici, posebno u oblasti OIE, gde ve─ç postoje kompanije iz Izraela, ali i kada je re─Ź o stvaranju jo┼í povoljnijeg privrednog i investicionog ambijenta, kao i kada govorimo o razmeni iskustava. ─îinjenica je da je Izrael daleko ispred nas kada je re─Ź o dekarbonizaciji energetskog sektora i uradio je mnogo vi┼íe na polju razvoja oblasti OIE i mi ┼żelimo jo┼í vi┼íe izraelskih investitora koji ─çe ulagati u zelenu energiju. Memorandum koji smo potpisali va┼żan je jer se ne ti─Źe samo saradnje dr┼żava i ministarstava, ve─ç zna─Źi ja─Źanje veza izme─Ĺu na┼íih privreda, nau─Źnih institucija u oblasti zelene energije, saradnju na novim tehnologijama, ali i zajedni─Źki rad na pove─çanju energetske bezbednostiÔÇť, izjavila je potpredsednica Vlade.

Ona je istakla da se Srbija dono┼íenjem novog zakonodavnog okvira, posebno Zakona o kori┼í─çenju OIE, jasno opredelila da ide ka dekarbonizaciji i zapo─Źela proces energetske tranzicije.

ÔÇ×Jasno smo se opredelili da idemo ka odr┼żivoj, zelenoj energetici i pove─çanju energetske bezbednosti. Zainteresovani smo i za saradnju sa Izraelom u gasnom sektoru, posebno kada je re─Ź o projektu Isto─Źni Mediteran, ┼íto bi za Srbiju zna─Źilo da ima jo┼í jedan pravac snabdevanja i nove snabdeva─Źe, odnosno dodatno unapredilo energetsku bezbednostÔÇť, rekla je Mihajlovi─çeva.

Jahel Vilan, ambasador Izraela, izjavio je da ─çe saradnja u oblasti zelene energije omogu─çiti da se oja─Źaju poslovne veze i unapredi oblast istra┼żivanja i pozvao potpredsednicu Mihajlovi─ç da poseti Izreal.

ÔÇ×Hvala potpredsednici Vlade Mihajlovi─ç na aktivnoj ulozi koju ima sve vreme kada je re─Ź o saradnji Srbije i Izraela. Memorandum je veoma va┼żan korak napred u razvijanju odnosa dve dr┼żave, posebno kada govorimo o zelenoj energiji. Energetika je jedan od najva┼żnijih tema dana┼ínjice i u velikoj meri od energetike zavisi budu─çnost i zbog toga treba da sara─Ĺujemo, posebno jer mislim da imamo jedni drugima mnogo toga da ponudimo i da zajedno radimo na realizaciji projekataÔÇť, rekao je Vilan.

Izvor: www.mre.gov.rs