Connect with us
Gra─Ĺevina

Predstavljamo NGBSH sistem plafonskog grejanja i hla─Ĺenja

TOT PROMET d.o.o.
Prva zgrada u Srbiji sa aktivnim betonskim sistemom za hla─Ĺenje i grejanje

PLAFONSKI SISTEM GREJANJA I HLA─ÉENJA, KOJI JE SVE POPULARNIJI U ZEMLJAMA EVROPSKE UNIJE KOD NAS SE JO┼á UVEK RETKO KORISTI, ALI JE SVE VI┼áE U PRIMENI U POSLEDNJE VREME. IPAK, STRU─îNJACI VERUJU DA ─ćE SVEST O U┼áTEDI ENERGIJE I ZA┼áTITI ┼ŻIVOTNE SREDINE POMO─ćI U TOME DA OVI SISTEMI BUDU SVE ─îE┼á─ćE KORI┼á─ćENI U STANOGRADNJI I INDUSTRIJI.

Kompanija Tot promet d.o.o. iz Be─Źeja, koja zastupa kompaniju NGBSH iz Ma─Ĺarske bavi se prodajom i ugradnjom sistema za plafonsko grejanje i hla─Ĺenje. NGBSH je jedna od vode─çih kompanija iz oblasti povr┼íinskog grejanja i hla─Ĺenja, i do sada iza sebe ima ugra─Ĺenih pola miliona kvadratnih metara povr┼íina. U njihovoj ponudi mo┼żete prona─çi re┼íenja za ku─çe, stanove, bolnice, klinike, ali i poslovna re┼íenja i i-CON kontrolu sistema.

Zoltan Tot, direktor be─Źejske kompanije Tot promet d.o.o., koja je generalni zastupnik NGBSH sistema za Srbiju je rekao za na┼í ─Źasopis: ÔÇ×Ovi sistemi se danas u svetu razvijaju vi┼íe od drugih, a u pogledu funkcionisanja postoje samo minimalne razlike u odnosu na podno grejanje. Op┼íta je zabluda da je ovo re┼íenje lo┼íe ÔÇ×jer se topli vazduh uzdi┼żeÔÇť. Da bi do┼ílo do strujanja vazduha u jednoj prostoriji potrebna je zna─Źajna razlika u temperaturi. Ova tvrdnja va┼żi za konvekcijsko (radijatorsko) grejanje na visokoj temperaturi, po┼íto je u njihovom slu─Źaju primetna velika razlika izme─Ĺu temperature vazduha i temperature koja napu┼íta grejno telo. Ta razlika mo┼że da bude i 70┬░C.ÔÇŁ

On ka┼że da grejna tela emituju toplotu, ili u ovom slu─Źaju plafon, tako da 80% emitovane toplote direktno ne greje vazduh, ve─ç konstrukciju objekta (zidove, pod, itd.), koja kasnije ujedna─Źeno emituju toplotu, greju─çi time i vazduh. ÔÇ×Tako dobijamo zna─Źajnu u┼ítedu u potro┼ínji energije. Dakle, u slu─Źaju plafonskog grejanja, topli vazduh se ne sakuplja u blizini plafona, kao kod grejanja sa radijatorima, nego se stvara ujedna─Źena temperatura u celoj prostorijiÔÇť, navodi Zoltan Tot.

PREDNOSTI SISTEMA PLAFONSKOG GREJANJA I HLA─ÉENJA

Ovaj sistem ima mnogo prednosti, a jedna od njih je svakako u┼íteda energije (do 25%), pored toga nema alergijskih reakcija, niti kondenzacije, korozije, a nema ni mehani─Źkih delova, niti bilo kakve potrebe za odr┼żavanjem. Ovaj sistem je apsolutno be┼íuman, a va┼í ┼żivotni prostor ─çe biti bolje iskori┼í─çen i mo┼żete o─Źekivati i ve─çu cenu svoje nekretnine.

ÔÇ×U Ma─Ĺarskoj su iskustva veoma pozitivna u poslednjih 10 godina i velika ve─çina projekata je upravo opremljena ovim sistemima. Mi smo zastupnici firme NGBSH kft iz Ma─Ĺarske i ugra─Ĺujemo potpuno istu tehnologiju i prenosimo njihovo iskustvo. Na┼żalost, neznanje i otpor ─Źak i velikih stru─Źnjaka na polju ma┼íinskih instalacija kod nas prema ovim sistemima je velika. Kupci stanova nisu dovoljno edukovani o sistemima grejanja i hla─Ĺenja i prihvataju re┼íenja koja su prevazi─Ĺena ve─ç 30 godinaÔÇť, ka┼że za na┼í ─Źasopis Zoltan Tot.

60 KVADRATA GREJE I HLADI ZA MANJE OD 2500 DINARA MESE─îNO

Va┼żno je spomenuti da je u Ma─Ĺarskoj pre nekoliko godina promenjen zakon o energetskoj efikasnosti objekata, a na to je svakako uticala dr┼żavna strategija za umanjenje potro┼ínje energije.

ÔÇ×Kod njih, bez obzira na stepen izolacije objekta, ne mo┼żete dobit A ili A++ energetski paso┼í za objekat, ako se taj objekat ne greje i hladi po sistemu isijavanja i nema kontrolu temperature po prostorijama. Jer u┼íteda do 25% energije na dr┼żavnom nivou nije mala stavka. I u medijima veliki zna─Źaj daju na edukaciji stanovni┼ítva, i tako su ve─ç i kupci upoznati sa prednostima takvih sistema. I kod izbora novog doma biraju tako da bude energetski efikasan i naravno komforanÔÇť, ka┼że Tot i napominje da kod nas nije takav slu─Źaj: ÔÇ×Na┼íi klijenti su imali priliku da borave ili ┼żive u ku─çama i stanovima u inostranstvu koji su opremljeni ovim sistemima i to ┼żele da imaju i ovdeÔÇť.

NGBS logo

TOT PROMET d.o.o.
Partizanska 79, 21220 Be─Źej
M. +381 63 511 968
office@ngbsh.rs
www.ngbsh.rs