Connect with us
Građevina

Predstavljamo NGBSH sistem plafonskog grejanja i hlađenja

TOT PROMET d.o.o.
Prva zgrada u Srbiji sa aktivnim betonskim sistemom za hlađenje i grejanje

PLAFONSKI SISTEM GREJANJA I HLAĐENJA, KOJI JE SVE POPULARNIJI U ZEMLJAMA EVROPSKE UNIJE KOD NAS SE JOŠ UVEK RETKO KORISTI, ALI JE SVE VIŠE U PRIMENI U POSLEDNJE VREME. IPAK, STRUČNJACI VERUJU DA ĆE SVEST O UŠTEDI ENERGIJE I ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE POMOĆI U TOME DA OVI SISTEMI BUDU SVE ČEŠĆE KORIŠĆENI U STANOGRADNJI I INDUSTRIJI.

Kompanija Tot promet d.o.o. iz Bečeja, koja zastupa kompaniju NGBSH iz Mađarske bavi se prodajom i ugradnjom sistema za plafonsko grejanje i hlađenje. NGBSH je jedna od vodećih kompanija iz oblasti površinskog grejanja i hlađenja, i do sada iza sebe ima ugrađenih pola miliona kvadratnih metara površina. U njihovoj ponudi možete pronaći rešenja za kuće, stanove, bolnice, klinike, ali i poslovna rešenja i i-CON kontrolu sistema.

Zoltan Tot, direktor bečejske kompanije Tot promet d.o.o., koja je generalni zastupnik NGBSH sistema za Srbiju je rekao za naš časopis: „Ovi sistemi se danas u svetu razvijaju više od drugih, a u pogledu funkcionisanja postoje samo minimalne razlike u odnosu na podno grejanje. Opšta je zabluda da je ovo rešenje loše „jer se topli vazduh uzdiže“. Da bi došlo do strujanja vazduha u jednoj prostoriji potrebna je značajna razlika u temperaturi. Ova tvrdnja važi za konvekcijsko (radijatorsko) grejanje na visokoj temperaturi, pošto je u njihovom slučaju primetna velika razlika između temperature vazduha i temperature koja napušta grejno telo. Ta razlika može da bude i 70°C.”

On kaže da grejna tela emituju toplotu, ili u ovom slučaju plafon, tako da 80% emitovane toplote direktno ne greje vazduh, već konstrukciju objekta (zidove, pod, itd.), koja kasnije ujednačeno emituju toplotu, grejući time i vazduh. „Tako dobijamo značajnu uštedu u potrošnji energije. Dakle, u slučaju plafonskog grejanja, topli vazduh se ne sakuplja u blizini plafona, kao kod grejanja sa radijatorima, nego se stvara ujednačena temperatura u celoj prostoriji“, navodi Zoltan Tot.

PREDNOSTI SISTEMA PLAFONSKOG GREJANJA I HLAĐENJA

Ovaj sistem ima mnogo prednosti, a jedna od njih je svakako ušteda energije (do 25%), pored toga nema alergijskih reakcija, niti kondenzacije, korozije, a nema ni mehaničkih delova, niti bilo kakve potrebe za održavanjem. Ovaj sistem je apsolutno bešuman, a vaš životni prostor će biti bolje iskorišćen i možete očekivati i veću cenu svoje nekretnine.

„U Mađarskoj su iskustva veoma pozitivna u poslednjih 10 godina i velika većina projekata je upravo opremljena ovim sistemima. Mi smo zastupnici firme NGBSH kft iz Mađarske i ugrađujemo potpuno istu tehnologiju i prenosimo njihovo iskustvo. Nažalost, neznanje i otpor čak i velikih stručnjaka na polju mašinskih instalacija kod nas prema ovim sistemima je velika. Kupci stanova nisu dovoljno edukovani o sistemima grejanja i hlađenja i prihvataju rešenja koja su prevaziđena već 30 godina“, kaže za naš časopis Zoltan Tot.

60 KVADRATA GREJE I HLADI ZA MANJE OD 2500 DINARA MESEČNO

Važno je spomenuti da je u Mađarskoj pre nekoliko godina promenjen zakon o energetskoj efikasnosti objekata, a na to je svakako uticala državna strategija za umanjenje potrošnje energije.

„Kod njih, bez obzira na stepen izolacije objekta, ne možete dobit A ili A++ energetski pasoš za objekat, ako se taj objekat ne greje i hladi po sistemu isijavanja i nema kontrolu temperature po prostorijama. Jer ušteda do 25% energije na državnom nivou nije mala stavka. I u medijima veliki značaj daju na edukaciji stanovništva, i tako su već i kupci upoznati sa prednostima takvih sistema. I kod izbora novog doma biraju tako da bude energetski efikasan i naravno komforan“, kaže Tot i napominje da kod nas nije takav slučaj: „Naši klijenti su imali priliku da borave ili žive u kućama i stanovima u inostranstvu koji su opremljeni ovim sistemima i to žele da imaju i ovde“.

NGBS logo

TOT PROMET d.o.o.
Partizanska 79, 21220 Bečej
M. +381 63 511 968
office@ngbsh.rs
www.ngbsh.rs