Connect with us
Enterijer

Četiri saveta za moderno uređenje kuhinjskog prostora

Uređenje enterijera životnog prostora uvek je istovremeno i izazov i proces u kojem se uživa. Svaka novina, bilo da je reč samo o promeni u smislu razmeÅ”taja ili nabavci novih stvari i elementa, prija. Ali nije uvek lako napraviti prave izbore, pogotovo ako je ponuda raznovrsna. Kuhinja je prostorija u domu koja ima viÅ”estruku namenu, te funkciju koja je nezamenljiva i veoma bitna. Tu se pripremaju svi obroci, tu nastaje čarolija, tu se okuplja porodica za trpezarijskim stolom i tu nastaju razne uspomene i specijaliteti za sva čula.

Osim Å”to taj prostor treba bude funkcionalan i upotrebljiv, koristan i praktičan, treba da bude i prijatan i u dizajnerskom smislu i da omogući komfor. Zato smo za vas izdvojili četiri ključne stvari za moderno uređenje kuhinje koje će ujedno osvežiti prostor, učiniće ga modernijim ali i funkcionalnijim.

Ugradne ploče kao idealno reŔenje za spremanje hrane

Klasične modele Å”poreta koji su sastavni deo kuhinje vremenom su zamenile savremene verzije sa istom namenom, koje zauzimaju manje prostora i reč je o ugradnim pločama. Osnovna razlika između tradicionalnih komada bele tehnike i ugradnih kuhinjskih uređaja je upravo u tome Å”to oni predstavljaju samostojeće uređaje. Stručnjaci kažu da ugradne ploče predstavljaju inovativno reÅ”enje i pružaju elegantan detalj u kuhinji. U vezi sa tim treba reći da integrisani uređaji pružaju čist i gladak dizajn, sofisticiran izgled i daju čist i besprekoran finiÅ” izgledu celokupnog kuhinjskog prostora.

JoÅ” jedna prednost ugradne ploče ogleda se u tome Å”to se oni svojim dizajnom uklapaju u bilo koji prostor dok istovremeno Å”tede prostor. Kupovinom ugradne ploče sigurno ćete obogatiti vaÅ”u kuhinju i učiniti je modernom i drugačijom. Posebno se preporučuju za manje prostore gde je povrÅ”ina slobodnog prostora ograničena. Ugradne ploče su lake i jednostavne za upotrebu i sa njihovom kupovinom sigurno nećete pogreÅ”iti. A kako danas na tržiÅ”tu postoje razni modeli i brendovi koji ih proizvode, treba biti obazriv. Preporuka je da se uvek odlučite za poznate marke poput Bosch ugradne ploče koja svojim kvalitetnom, imenom i funkcijama pruža najbolje.

Viseća rasveta kao promena osvetljenja

Osvetljenje u kuhinjskom prostoru jedno je od ključnih, kako za neometan rad i spremanje hrane, tako i za isticanje određenih kuhinjskih elemenata i svih njihovih posebnosti. Raspored i postavljanje zahtevaju da za pravljenje plana izdvojite određeno vreme i energiju. Ako niste sigurni kako biste i Å”ta promenili, a važno vam je da osvetljenje istovremeno bude korisno i efektno onda uvek možete potražiti savet dizajnera enterijera. Ne zaboravite da pravo osvetljenje može u potpunosti transformisati prostoriju, a posebno se kao popularno i moderno reÅ”enje izdvojila viseća rasveta. Nju ćete najčeŔće sresti postavljenu u sastavu od tri elementa.

Obezbeđivanje velikog radnog prostora

Radni prostor u kuhinji odnosi se onaj koji služi za pripremanje hrane. A kada je on veliki i čist (bez nekih uređaja i dodataka koji stoje na njemu) onda je prava uživancija posvetiti se ovom zadatku. Ranije se tome nije pridavalo puno značaja, dok se danas u modernom uređenju kuhjinje akcenat stavlja na komfornosti i funkcionalnosti. Veliki sto za pripremu hrane je koristan iz viÅ”e razloga ā€“ omogućava pripremu hrane za veći broj ljudi, obezbeđuje dobru koordinaciju, jednostavnu pripremu, a može služiti i kao svojevrsni Å”ank.

Osim te svoje glavne funkcije, on može služiti i za odlaganje različitog pribora za pravljenje i pripremu jela. Ali se na istom, takođe, mogu naći i razni začini, ulje, sirće, braÅ”na, kao i voće i povrće. Time se omogućava da neke osnovne namernice budu na dohvat ruke uvek kada vam je to potrebno. Vi možete sami smisliti joÅ” neki način odnosno neÅ”to za Å”ta će vam taj veliki prostor koristiti, samo je potrebno da se to sve uklopi u celokupan kuhinjski prostor adekvatno.

Promenite boju zidova i uskladite je sa bojom kuhinjskih elemenata

Napravite balans kada su boje u pitanju i učinite prostor skladnim i harizmatičnim. Savremeni dizajn enterijera voli jednostavnost, pa izbor klasičnih boja može biti pun pogodak. Ako mu dodamo notu savremenosti onda bi najbolji izbor bio na blagim pastelnim bojama koje otvaraju prostor i daju mu melodiju modernost i lepote. Tu svakako treba biti obazriv, posebno kada je pravljenje izbora koje se odnosi na kombinovanje boja u pitanju. Osim toga kvalitet boja i elementa je važan i od njega će zavisiti celokupan izgled.

Dizajneri enterijera i vreme u kojem živimo diktiraju neke standarde koji aktuelno naginju ka prirodnim materijalima, prirodnim oblicima i prirodnim bojama Å”to se dovodi u vezi sa željnom odnosno načinom da se u dom unese umirujući i uzemljujući karakter spoljaÅ”njosti. U vezi sa tim za prethodnu 2022. godinu boja mente (suptilna zelena nijansa, pastelna) je izabrana za ključnu boju koja je uzbudljiva sa jedne strane i koja sa druge strane održava ljudsku potrebu i želju da bude blizak prirodi.