Connect with us
Novosti

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: nagrada za dru┼ítveno-odgovornu kompanije, metro, odlaganje plastike…

Nacionalna nagrada za dru┼ítveno odgovorno poslovanje dodeljena je kompaniji Tarkett d.o.o. Ba─Źka Palanka dodeljena je Nacionalna nagrada za dru┼ítveno odgovorno poslovanje ÔÇ×─Éor─Ĺe VajfertÔÇť, u, sada ve─ç tradicionalnom izboru koji organizuje Privredna komora Srbije i uz podr┼íku Ministarstva privrede, Ministarstva za┼ítite ┼żivotne sredine, Ministarstva rada i socijalne politike, medija i predstavnika nevladinih organizacija.

Tarkett d.o.o. zauzeo je prvo mesto u kategoriji velikih preduze─ça, a priznanje je uru─Źeno generalnom direktoru Tarkett-a d.o.o. Miroslavu Okuki, na sve─Źanosti kojoj su prisustvovali i Goran Trivan, ministar za┼ítite ┼żivotne sredine, Dragan Stevanovi─ç, dr┼żavni sekretar Ministarstva privrede, predstavnici svih nagra─Ĺenih kompanija kao i predtavnika medija.

Ova laskava titula za dru┼ítveno odgovorno poslovanje dodeljuje se kompanijama na osnovu detaljne procene razli─Źitih poslovnih aspekata, kao ┼íto su korporativno upravljanje, odnos prema kupcima i zaposlenima, za┼ítita ┼żivotne sredine i saradnja sa lokalnom zajednicom.

Miroslav Okuka, generalni direktor kompanije „Tarkett“ doo

Osim ostvarenih rezultata u ovim oblastima, ┼żiri je posebno istakao doprinos kompanije nacionalnoj kulturi Srbije kroz vrednu donaciju Tarkett-ove umetni─Źke kolekcije, kao i zna─Źaj volonterskog anga┼żovanja zaposlenih, u okviru Tarkett Cares akcija, a sve sa ciljem unapre─Ĺenja lokalnog okru┼żenja.

Osta─çemo u domenu dru┼ítvene odgovornosti, pa u tom smislu slede─ça vest je o odlukama u budu─çnosti Srbije koja se ti─Źu odlaganja plastike. Naime, na sastanku Grupacije proizvo─Ĺa─Źa plasti─Źnih proizvoda PKS pokrenuta je inicijativa da se formira Radna grupa koja bi imala za cilj izradu Strategije upravljanja plastikom u Republici Srbiji do 2030. godine u paketu cirkularne ekonomije.

Jasno nam je da je plastika funkcionalan, sveprisutan i va┼żan materijal za privredu Srbije i ┼żivot na┼íeg stanovni┼ítva, sa primenama u ambala┼żi, gra─Ĺevinarstvu, transportu, elektronici, medicini, robi ┼íiroke potro┼ínje i drugim oblastima. Sada┼ínjim kori┼í─çenjem plastike i odlaganjem plasti─Źnog otpada, kako je poznato javnosti, ne ostvaruju se privredne koristi koje bi doneo kru┼żni pristup, pa plastika zavr┼íava na deponijama ili se odbacuje u ┼żivotnu sredinu. Istovremeno se plastika kao vredan materijal koji bi se mogao vratiti u privredu gubi nakon ┼íto je postala otpad. Cirkularni pristup omogu─çio bi da plastika umesto otpada postane vredna sirovina za izradu novih proizvoda.

Na sastanku je ukazano na ─Źinjenicu da je Evropska komisija zbog stalnog porasta stvaranja plasti─Źnog otpada i njegovog ispu┼ítanja u ┼żivotnu sredinu jo┼í 2015. godine donela Akcioni plan EU za cirkularnu ekonomiju gde je plastika identifikovana kao klju─Źni prioritet, a iz Akcionog plana 2018 proistekla je evropska Strategija za plastiku u cirkularnoj ekonomiji.

Ono ┼íto je tako─Ĺe ─Źinjenica o kojoj se moralo raspravljati je to ┼íto strate┼íki planski dokumenti vezani sa upravljanjem plastikom u cirkularnoj ekonomiji jo┼í uvek ne postoje u Republici Srbiji kojoj je potrebna strate┼íka vizija za utvr─Ĺivanje forme cirkularne ekonomije u podru─Źju plastike do 2030. godine, sa promovisanjem ulaganja u inovativna re┼íenja i pretvaranjem dana┼ínjih izazova u prilike s ciljem uspe┼ínije i odr┼żivije ekonomije Srbije.

Ministarka gra─ĹđÁvinarstva, saobra─çaja i infrastrukturđÁ, Zorana Mihajlovi─ç, razgovarala jđÁ sa dđÁlđÁgacijom francuskđÁ kompanijđÁ ÔÇťAlstomÔÇŁ o rđÁalizaciji projđÁkta izgradnjđÁ bđÁogradskog mđÁtroa. ÔÇťIzgradnja bđÁogradskog mđÁtroa va┼żna jđÁ nđÁ samo za BđÁograd, vđÁ─ç jđÁ to projđÁkat od nacionalnog zna─Źaja, zbog ─ŹđÁga jđÁ za pra─çđÁnjđÁ njđÁgovđÁ rđÁalizacijđÁ formirana radna grupa VladđÁ. Kroz ovaj projđÁkat o─ŹđÁkujđÁmo da unaprđÁdimo saobra─çaj u BđÁogradu, kao i da kompanijđÁ kojđÁ u njđÁmu u─ŹđÁstvuju, francuskđÁ i kinđÁskđÁ, donđÁsu u Srbiju modđÁrnđÁ tđÁhnologijđÁ, kojđÁ ─çđÁ zadovoljiti svđÁ đÁvropskđÁ standardđÁÔÇŁ, rđÁkla jđÁ Mihajlovi─çđÁva.

Metro ─çe biti izgra─Ĺen u kombinaciji sa ‘BG vozom’

Na ovom sastanku jđÁ predo─Źeno i da ─çđÁ sđÁ u narđÁdnom pđÁriodu posđÁbno razmatrati struktura finansiranja projđÁkta, s obzirom na aktuđÁlni plan da sđÁ prvo krđÁnđÁ u gradnju prvđÁ i drugđÁ linijđÁ mđÁtroa, a nđÁ i trđÁ─çđÁ, kako jđÁ pominjano u javnosti. PrđÁdstavnici ÔÇťAlstomaÔÇŁ rekli su da jđÁ za ovako vđÁliki projđÁkat, kakav jđÁ projđÁkat ÔÇ×BđÁogradski mđÁtroÔÇť, va┼żno da sđÁ odrđÁdi na─Źin na koji ─çđÁ svaki od u─ŹđÁsnika, u skladu sa znanjđÁm i tđÁhnologijom kojom raspola┼żđÁ, u─ŹđÁstvovati u projđÁktu i doprinđÁti njđÁgovoj uspđÁ┼ínoj rđÁalizaciji. Mihajlovi─çđÁva jđÁ rđÁkla da ─çđÁ na sđÁdnici RadnđÁ grupđÁ za rđÁalizaciju projđÁkta izgradnjđÁ bđÁogradskog mđÁtroa u toku dana┼ínjeg dana biti prđÁdstavljđÁna studija opravdanosti sa gđÁnđÁralnim projđÁktom, kao i plan linija bđÁogradskog mđÁtroa, kojđÁ jđÁ izradila francuska kompanija ÔÇťE┼żisÔÇŁ.