Connect with us
Energetska efikasnost

U Srbiji se energetska efikasnost stimuliše kreditima Evropske banke

Porodica u stanu zdrava i ugodna životna sredina

Kako bi Srbija prišla energetski efikasnim zemljama i njihovom standardu, iz linije GEFF Evropske banke za obnovu i razvoj, za nepunu godinu su u Srbiji kredit za renoviranje stana iskoristile 242 porodice pozajmivši ukupno 800.000 evra. Kako Evropska unija pozdravlja brigu o štednji energije, domaćinstva su pored navedenog benefita ostvarila i bespovratne podsticaje od 110.000 evra, a na raspolaganju građana Srbije je još devet miliona evra od prvobitnih 10,2 miliona koji se odobrava preko Unikredit i Erste banke.

Pomenutim kreditom mogu da se finansiraju zamena vrata, prozora, izolacije i krova, ali i uvođenje „zelene tehnologije“ u grejanje. Kada se pozajmica iskoristi, može se aplicirati za bespovratna sredstva, a mogućnost za povrat uloženog iznosi 15 ili 20 odsto.

Dragana Tanasić iz EBRD-a je izjavila da se očekuje porast broja korisnika kredita s obzirom da je kreditna linija aktivna tek jednu građevinsku sezonu. Kako samo devet odsto domaćinstva u Srbiji ima implementirane osnovne mere energetske efikasnosti jasno je da može da se poboljša ušteda energije i to znatno, ali i da se smanji emisija gasova staklene bašte koje Srbija emituje dva i po puta više po jedinici bruto domaćeg proizvoda nego što je to prosek Evropske unije.

Prema statističkim podacima, 35 odsto finalne potrošnje energije se utroši u domaćinstvima, što je više od potrošnje energije u industriji i saobraćaju, a još je drastičniji slučaj kada je električna energija u pitanju – domaćinstva čine čak 52 odsto ukupne potrošnje.

Energetska efikasnost, inovativnija rešenja i ušteda su nam prekopotrebni, stoga nas zanima da li ste  Vi sledeći na spisku za kredit namenjen renoviranju domaćinstva i uštedi energije?

Izvor: S. Bulatović, Novosti