Connect with us
Energetska efikasnost

U Srbiji se energetska efikasnost stimuliše kreditima Evropske banke

Kako bi Srbija pri┼íla energetski efikasnim zemljama i njihovom standardu, iz linije GEFF Evropske banke za obnovu i razvoj, za nepunu godinu su u Srbiji kredit za renoviranje stana iskoristile 242 porodice pozajmiv┼íi ukupno 800.000 evra. Kako Evropska unija pozdravlja brigu o ┼ítednji energije, doma─çinstva su pored navedenog benefita ostvarila i bespovratne podsticaje od 110.000 evra, a na raspolaganju gra─Ĺana Srbije je jo┼í devet miliona evra od prvobitnih 10,2 miliona koji se odobrava preko Unikredit i Erste banke.

Pomenutim kreditom mogu da se finansiraju zamena vrata, prozora, izolacije i krova, ali i uvo─Ĺenje „zelene tehnologije“ u grejanje. Kada se pozajmica iskoristi, mo┼że se aplicirati za bespovratna sredstva, a mogu─çnost za povrat ulo┼żenog iznosi 15 ili 20 odsto.

Dragana Tanasi─ç iz EBRD-a je izjavila da se o─Źekuje porast broja korisnika kredita s obzirom da je kreditna linija aktivna tek jednu gra─Ĺevinsku sezonu. Kako samo devet odsto doma─çinstva u Srbiji ima implementirane osnovne mere energetske efikasnosti jasno je da mo┼że da se pobolj┼ía u┼íteda energije i to znatno, ali i da se smanji emisija gasova staklene ba┼íte koje Srbija emituje dva i po puta vi┼íe po jedinici bruto doma─çeg proizvoda nego ┼íto je to prosek Evropske unije.

Prema statisti─Źkim podacima, 35 odsto finalne potro┼ínje energije se utro┼íi u doma─çinstvima, ┼íto je vi┼íe od potro┼ínje energije u industriji i saobra─çaju, a jo┼í je drasti─Źniji slu─Źaj kada je elektri─Źna energija u pitanju ÔÇô doma─çinstva ─Źine ─Źak 52 odsto ukupne potro┼ínje.

Energetska efikasnost, inovativnija rešenja i ušteda su nam prekopotrebni, stoga nas zanima da li ste  Vi sledeći na spisku za kredit namenjen renoviranju domaćinstva i uštedi energije?

Izvor: S. Bulatovi─ç, Novosti