Connect with us
Novosti

GRADOVE GRA─ÉANKAMA: Rodno-odgovorno urbano planiranje

┼Żensko arhitektonsko dru┼ítvo ┼ŻAD s ponosom najavljuje saradnju sa Agencijom za rodnu ravnopravnost i osna┼żivanje ┼żena ÔÇô UN Women Srbija, na projektu Gradove gra─Ĺankama ÔÇô Rodno-odgovorno urbano planiranje.

Cilj projekta je analiza doma─çe prakse urbanog planiranja iz rodne perspektive, na osnovu koje ─çe biti izra─Ĺen vodi─Ź za planere i gra─Ĺane za ko-kreaciju rodno-senzitivnih gradova i javnih prostora dostupnih svima.

Uloga urbanog planiranja je za┼ítita javnog interesa i obezbe─Ĺivanje fer i ravnopravnog pristupa javnim gradskim povr┼íinama. Iako se percipira kao rodno-neutralna disciplina, kroz istoriju vidimo da su gradski prostori i sistemi prilago─Ĺeni mu┼íkim potrebama, navikama, pa i anatomiji. Iako u mnogim sredinama broj ┼żena i vi┼íestruko prevazilazi broj mu┼íkih stanovnika, fizi─Źki, ali i socijalno, gradovi su koncipirani tako da odgovaraju mu┼íkom iskustvu.

Da bi se postigla su┼ítinska prostorna, ekonomska, kulturna i ekolo┼íka ravnopravnost u gradovima, urbano planiranje mora da uvrsti i alate za analizu i procenu specifi─Źno ┼żenskih perspektiva, kao i potrebe i iskustva svih grupa koje rade, ┼żive i koriste javne prostore u urbanim sredinama. Iako urbano planiranje u Srbiji ima dugu tradiciju, poslednjih decenija ova disciplina je zbog nedostatka resursa, znanja i politi─Źkih uticaja izgubila mo─ç da ┼ítiti javni interes. To je smanjilo kapacitete planera i poja─Źalo ulogu drugih u─Źesnika u ovim procesima: gradskih vlasti, investitora, nevladinih organizacija ali i javnosti.

Zagovaraju─çi participaciju gra─Ĺana u svim fazama urbanog planiranja, ┼ŻAD kao jednu od prvih aktivnosti projekta, sprovodi anketu koja treba da ispita stavove gra─Ĺanki i gra─Ĺana Srbije o do┼żivljaju i na─Źinima kori┼í─çenja javnih gradskih prostora, ali i da podigne svest naj┼íire javnosti o goru─çoj potrebi za promenom. Zbog novonastale epidemiolo┼íke situacije anketa ─çe se sprovoditi onlajn.

Naredni korak istra┼żivanja odigra─çe se 8. oktobra na Mikser Festivalu 2020 gde ─çe se u okviru Mikser razgovora na jednom mestu na─çi stru─Źnjakinje i stru─Źnjaci iz razli─Źitih disciplina blisko vezanih za temu, kako bi se preispitali i predstavili interesi i mogu─çnosti gra─Ĺanki i gra─Ĺana, struke i upravlja─Źkih struktura.

Informacije koje budu prikupljene ┼ŻAD ─çe upotrebiti za kreiranje svojevrsnog vodi─Źa koji ─çe predstavljati izazove i potrebe svih dru┼ítvenih grupa jedne urbane sredine, sa posebnim akcentom na potrebe ┼żena i senzitivnih grupacija. Priru─Źnik ─çe sadr┼żati alate i preporuke namenjene ne samo ekspertima, ve─ç svim korisnicima gradske infrastrukture. ┼ŻAD ─çe tako─Ĺe odr┼żavati edukativne radionice za planere i arhitekte kako bi se ste─Źena znanja i preporuke ┼íto lak┼íe i u ┼íto kra─çem roku implementirale u podrazumevanu praksu u planiranju javnih gradskih prostora.
Priru─Źnik ─çe biti komplementaran sa UN ciljevima odr┼żivosti, kao i smernicama za rodnu ravnopravnost u urbanom razvoju. Finalna verzija dokumenta bi─çe pripremljena i predstavljena javnosti krajem 2020. god, na god┼ínjoj manifestaciji dodele nagrada udru┼żenja ┼ŻAD istaknutim predstavnicama struke koje se zala┼żu za unapre─Ĺenje arhitektonske i urbanisti─Źke struke u Srbiji.

Popunjavanjem ankete u nastavku mo┼żete postati va┼żan deo ovog projekta i dati svoj doprinos budu─çim gradovima koji ─çe biti po meri svih: link ka anketi.

http://www.zad.rs/gradove-gradankama/

Mikser
Gunduli─çev Venac 56
11000 Belgrade, Serbia
www.mikser.rs