Connect with us
Arhitektura

Esports arene – Novi izazovi za arhitekte ┼íirom sveta (FOTO)

Kada je direktora kompanije HOK, Rasheda Singabija, kontaktirao biv┼íi klijent sa pitanjem kako da postoje─çi stadion mo┼że naknadno da opremi i organizuje de┼íavanja za ljubitelje esports igara, odmah je znao da je ovo prilika da se uradi projekat koji nikada ranije nije postojao. Singabi i njegov tim formirali su malu istra┼żiva─Źku grupu za testiranje i razumevanje standarda za svaku vrstu elektronskih sportskih igara i svrstali ih u operativne podstrukture. Buduc╠üi da svaka igra zahteva svoj tip pode┼íavanja, bilo je va┼żno konceptualizovati ideje dizajna i dati preporuke za na─Źin na koji se postojec╠üi prostori mogu modifikovati kako bi se najbolje iskoristili i uklju─Źili u esports aktivnosti.

Obzirom da esports industrija ubrzano da raste, pojavljuju se novi turniri, a igra─Źa i publike je sve vi┼íe iz dana u dan, bio je ovo jo┼í ve─çi izazov za kompaniju.┬á

Od ergonomije stolica za igranje, pa sve do razumevanja ┼íta zna─Źi organizovanje esports festivala, tim HOK-a brzo je postao vodec╠üi ekspert za temu razvoja ovog „svemira u nastajanju“, koji bi mogao da se odvija paralelno sa njihovim vec╠ü veoma uspe┼ínim i inovativnim radom. „Znali smo da je ovo novo tr┼żi┼íte i nakon ┼íto smo pogledali broj obo┼żavalaca, gejmera i prihode u pore─Ĺenju sa nedostatkom strukture, shvatili smo da je ovo odli─Źna prilika da dizajniramo ne┼íto novo„, rekao je Singabi.

esport je popularan u celom svetu

Dizajn ovih arena tako─Ĺe predstavlja novu priliku, jer c╠üe rast obo┼żavatelja biti klju─Źan za povrat ulaganja vlasnicima koji ula┼żu u infrastrukturu. Esports arene su u potpunosti prilago─Ĺene gejmingu – opremljene brzim internetom, naprednim tehnolo┼íkim strukturama, velikim LED ekranima i prostorijama za razmenu iskustava izme─Ĺu gejmera i po┼ítovaoca tima.┬á Fleksibilnost arena da se transformi┼íu iz koncertne dvorane, javnih doga─Ĺaja, sportskih me─Źeva, a sada i esport turnira je rastuc╠üi trend koji remeti industriju dizajna arena i stadiona.

esport

Ova mesta treba da budu opremljena brzim internetom, naprednim tehnološkim strukturama, velikim ekranima za gledanje

esports

Esports arene su u potpunosti prilago─Ĺene gejmingu