Connect with us
Materijali

Odr┼żavanje i saveti za prevenciju dekorativnog betona zimi

Zima i ciklusi smrzavanja i odmrzavanja imaju ┼ítetne efekte na beton i oni ─Źesto ekponiraju nedostatke u betonu koji se ne bi videli u toplijim regionima i vremenskim uslovima. Ovi defekti se mogu prepisati faktorima koji uklju─Źuju zloupotrebu odnosa cementa i vode prvog dana izlivanja, nepropisno o─Źvr┼í─çavanje betona, problem sa materijalima betona, dizajnom betonske me┼íavine, mali ili nikakav ulazak vazduha u vreme izlivanja, ili ─Źak i meke ili reaktivne agregate.

Dekorativni beton, eksterijer

Mo┼żemo re─çi da nedostaci betona mogu biti povezani sa postavkom ili sa materijalima.

Nekada je skoro nemogu─çe prona─çi sve faktore koji su doveli do povr┼íinskih problema betona bez intervjuisanja majstora koji su bili prisutni prilikom izlivanja. Ali, u svakom slu─Źaju, bilo bi dobro da i mi sami znamo ne┼íto vi┼íe o materijalu kako bismo ga sami odr┼żavali.

Najpre posmatrajte beton kao ogromni ─Źvrsti sun─Ĺer koji stalno prihvata i otpu┼íta vlagu tokom svog ┼żivotnog ciklusa. Shvatanje zna─Źaja pravilnog dizajna betonske me┼íavine, tehnika izlivanja i o─Źvr┼í─çavanja betona ─çe smanjiti zimske defekte i obezbediti da va┼í eksterijer ostane isti i jednako dobar i u zimskim mesecima.

Priprema betona za hladno─çu

Šta izaziva probleme zimi?

Prvo da spre─Źimo zablude koje su ve─ç rasprostranjene kada se posmatra beton kao materijal u zimskim mesecima. Naime, dugo se verovalo da su hemikalija za odle─Ĺevanje koje koristimo na betonu tokom lo┼íeg vremena glavni faktor zimskih problema. Ovo je nesporazum. U stvarnosti, same hemikalije ne izazivaju problem. Umesto toga, problem le┼żi u efektima ovih hemikalija na veli─Źinu molekula vode kada temperature opadnu u zonu zamrzavanja.

Kada se voda zamrzava, njena zapremina se prirodno pove─çava za do devet odsto. Kada se zamrzavanje odlo┼żi sa primenom hemikalija za odle─Ĺivanje, zapremina vode ─çe se pove─çati dodatno za jedan do ─Źetiri puta iznad ta─Źke gde se ┼íiri kada se zamrzne na 0 stepeni Celzijusa.

U su┼ítini, na ┼íto se ni┼żoj temperaturi voda zamrzava, ona se vi┼íe ┼íiri. Ovaj rast stvara situaciju u kojoj beton ne mo┼że da podnese prekomerne hidrauli─Źne sile koje se interno stvaraju. Defekti povezani sa efektom zamrzavanja i odmrzavanja nastaju kao rezultat, i to obi─Źno u prole─çe u obliku povr┼íinskih o┼íte─çenja kao ┼íto je lju┼ítenje ili bubrenje betona.

Hajde da pro─Ĺemo kroz paletu hemikalija za odmrzavanje, u smislu agresivnosti i odlaganja zamrzavanja. Po─Źe─çemo sa ureom. Urea je prirodna hemikalija kao so. Me─Ĺutim, ona je nekorozivna i efikasna na temperaturama iznad -5 stepeni Celzijusa. Kalijum hlorid funkcioni┼íe malo bolje i pru┼ża za┼ítitu na temperaturama iznad -7 stepeni. Zatim idemo do natrijum hlorida i standardnih kamenih soli. Njihova efikasnost je ograni─Źena na temperature od oko -9 do -12 stepeni Celzijusa. Hemikalije za odle─Ĺivanje na bazi kalcijum hlorida i magnezijum hlorida se reklamiraju kao najsavremenije hemikalije za odra┼żavanje puteva, prilaza, staza i trotoara zimi i one su bezbedne za ljubice. Svi ih znamo kao bele, plave ili zelenkaste kristal─Źi─çe. Ovo je trenutni vrh u proizvodima za odle─Ĺivanje i pru┼żaju efikasnu za┼ítitu u temperaturnim rasponima od -18 do -32 stepeni Celzijusa.

Sve ove pomenute hemikalije funkcioni┼íu na veoma sli─Źan na─Źin. Osnovna razlika izme─Ĺu njih je u kom trenutku ─çe voda (ili sada rastvor soli i vode) zapravo smrznuti prilikom njihovog kori┼í─çenja. Ovde je va┼żna i prevencija, a savete u vezi sa istom mo┼żete pro─Źitati na slede─çem LINKU.

Deo teksta preuzet sa stranice: www.podovi.org