Connect with us
Budu─çnost

Automatizacija zgrade i dizajn enterijera – Mogu─çnosti integracije

Automatizacija zgrade je kamen temeljac svake vizije budu─çnosti: njena sve ve─ça dostupnost, mogu─çnosti integracije i lako─ça upravljanja, tako─Ĺe doprinose sve ┼íiroj upotrebi u dizajnu enterijera.

ŠTA JE AUTOMATIZACIJA ZGRADE I KOJE PREDNOSTI NUDI?

Senzorizacija zgrade je dizajnirana da automatski upravlja razli─Źitim sistemima i IoT ure─Ĺajima unutar zgrade, a koristi za optimizaciju nestambenih i stambenih struktura, kao ┼íto su bolnice, ┼íkole, kancelarije, restorani i hoteli, kao i u fabrikama ili stambenim blokovima. Re┼íenja koja nudi automatizacija zgrade usmerena su na pobolj┼íanje kvaliteta ┼żivota, pove─çanje bezbednosti i obezbe─Ĺivanje u┼ítede energije, donose─çi prednosti u ekonomskom smislu i ─Źine─çi zgrade ekolo┼íki odr┼żivijim.

OD ÔÇ×STAREÔÇť DOMOTIKE DO ÔÇ×NOVEÔÇť KUC╠üNE AUTOMATIZACIJE

Do nedavno, ku─çna automatizacija se smatrala ne─Źim fascinantnim, ali slo┼żenim i skupim. Danas su sistemi za automatizaciju ku─ça i zgrada doveli do novog na─Źina ┼żivota, podsti─Źu─çi dizajn zgrada i domova koji su humaniji, multifunkcionalni, ekolo┼íki prihvatljivi i fleksibilniji. Ono ┼íto je nekada bio luksuz sada je izvodljivo i efikasno re┼íenje za bilo koju vrstu projekta. Zahvaljuju─çi njenoj integraciji u dizajnu enterijera, polja primene su sada ogromna i u stalnom porastu: osvetljenje, kontrola temperature i bezbednost i upravljanje energijom postaju elementi u sklopu name┼ítaja koji mogu da unaprede arhitekturu i karakter objekta i enterijera.

Automatizacija zgrade i dizajn enterijera

Automatizacija zgrade i dizajn enterijera / foto: Sion Net

PLANIRANJE AUTOMATIZACIJE U FAZI PROJEKTOVANJA

Automatizacija zgrade ne treba da se tretira kao ÔÇ×dodatniÔÇŁ elemenat u zgradi; mora imati integralnu ulogu tokom procesa projektovanja.

Savremeni sistemi automatizacije oslanjaju se na prikupljanje podataka sa senzora, koji se zatim obra─Ĺuju kako bi omogu─çili precizne automatizovane funkcije, menjaju─çi karakteristike svakog okru┼żenja na osnovu potreba korisnika.

PRAVI PRIMERI UPOTREBE

Nova re┼íenja imaju sve ve─çi opseg primene. Automatizacija zgrade se mo┼że integrisati u bilo koje okru┼żenje. Kao ┼íto se mogu dodati elementi za diskretno upravljanje prirodnim osvetljenjem (kao ┼íto su zavese i roletne) u recepcijama preduze─ça ili salama za sastanke, tako i druge kontrolne jedinice, kao ┼íto su termostati i pametni prekida─Źi za svetlo, mogu postati sastavni deo dizajna restorana.

Savremeni sistemi kontrole osvetljenja stvaraju prostor za kreativni duh, ne samo u kontroli rasvetnih tela, ve─ç i u kombinovanju boja za isticanje odre─Ĺenog name┼ítaja u hotelskom lobiju, hedonisti─Źkom okru┼żenju sofisticirane vinarije ili umetni─Źkim delima koja krase ba┼ítu.

Tehnolo┼íki elementi se tako─Ĺe mogu efikasno integrisati u hotelska kupatila, sa pametnim ogledalima koja vam omogu─çavaju da ─Źitate jutarnje vesti dok se pripremate za novi dan, i novom generacijom tu┼íeva koji obe─çavaju da ─çe tro┼íiti 90% manje vode i 80% manje energije bez u┼ítrba na komfor. Od ma┼íina za su┼íenje do fioka za grejanje pe┼íkira i podova koji aktiviraju alarm ako padnete… mogu─çnosti postaju neograni─Źene.

Va┼żno je odrediti koje karakteristike imaju prioritet, na osnovu specifi─Źnih potreba aplikacije. Na primer, sportski objekat ili bolni─Źko odeljenje mo┼że zahtevati adekvatno i difuzno osvetljenje kojim se mo┼że upravljati centralno, ─Źak i od strane neobu─Źenog osoblja, dok u restoranu ili hotelu mo┼że biti po┼żeljno da se integri┼íu kontrolni sistemi i rasvetna tela u arhitektonski kontekst, gde oni postaju karakteristike dizajna name┼ítaja.

Ovi primeri su samo mali uvid u budu─çe mogu─çnosti za dizajn enterijera: dizajneri i arhitekte imaju na raspolaganju izvanredne alate za kreiranje okru┼żenja koje je prijatnije za ┼żivot, mo┼że integrisati nove funkcije i ekolo┼íki prihvatljivija re┼íenja.

Izvor: Gewiss.com

OVLA┼á─ćENI DISTRIBUTER

Sion Net logo

Sion Net d.o.o.
Bul. Zorana ─Éin─Ĺi─ça 73, 11070 Beograd
+381 11 301 88 34
office@sionnet.rs
www.sionnet.rs