Connect with us
Budućnost

Automatizacija zgrade i dizajn enterijera – Mogućnosti integracije

Objavljeno

:

Automatizacija zgrade i dizajn enterijera

Automatizacija zgrade je kamen temeljac svake vizije budućnosti: njena sve veća dostupnost, mogućnosti integracije i lakoća upravljanja, takođe doprinose sve široj upotrebi u dizajnu enterijera.

ŠTA JE AUTOMATIZACIJA ZGRADE I KOJE PREDNOSTI NUDI?

Senzorizacija zgrade je dizajnirana da automatski upravlja različitim sistemima i IoT uređajima unutar zgrade, a koristi za optimizaciju nestambenih i stambenih struktura, kao što su bolnice, škole, kancelarije, restorani i hoteli, kao i u fabrikama ili stambenim blokovima. Rešenja koja nudi automatizacija zgrade usmerena su na poboljšanje kvaliteta života, povećanje bezbednosti i obezbeđivanje uštede energije, donoseći prednosti u ekonomskom smislu i čineći zgrade ekološki održivijim.

OD „STARE“ DOMOTIKE DO „NOVE“ KUĆNE AUTOMATIZACIJE

Do nedavno, kućna automatizacija se smatrala nečim fascinantnim, ali složenim i skupim. Danas su sistemi za automatizaciju kuća i zgrada doveli do novog načina života, podstičući dizajn zgrada i domova koji su humaniji, multifunkcionalni, ekološki prihvatljivi i fleksibilniji. Ono što je nekada bio luksuz sada je izvodljivo i efikasno rešenje za bilo koju vrstu projekta. Zahvaljujući njenoj integraciji u dizajnu enterijera, polja primene su sada ogromna i u stalnom porastu: osvetljenje, kontrola temperature i bezbednost i upravljanje energijom postaju elementi u sklopu nameštaja koji mogu da unaprede arhitekturu i karakter objekta i enterijera.

Automatizacija zgrade i dizajn enterijera

Automatizacija zgrade i dizajn enterijera / foto: Sion Net

PLANIRANJE AUTOMATIZACIJE U FAZI PROJEKTOVANJA

Automatizacija zgrade ne treba da se tretira kao „dodatni” elemenat u zgradi; mora imati integralnu ulogu tokom procesa projektovanja.

Savremeni sistemi automatizacije oslanjaju se na prikupljanje podataka sa senzora, koji se zatim obrađuju kako bi omogućili precizne automatizovane funkcije, menjajući karakteristike svakog okruženja na osnovu potreba korisnika.

PRAVI PRIMERI UPOTREBE

Nova rešenja imaju sve veći opseg primene. Automatizacija zgrade se može integrisati u bilo koje okruženje. Kao što se mogu dodati elementi za diskretno upravljanje prirodnim osvetljenjem (kao što su zavese i roletne) u recepcijama preduzeća ili salama za sastanke, tako i druge kontrolne jedinice, kao što su termostati i pametni prekidači za svetlo, mogu postati sastavni deo dizajna restorana.

Savremeni sistemi kontrole osvetljenja stvaraju prostor za kreativni duh, ne samo u kontroli rasvetnih tela, već i u kombinovanju boja za isticanje određenog nameštaja u hotelskom lobiju, hedonističkom okruženju sofisticirane vinarije ili umetničkim delima koja krase baštu.

Tehnološki elementi se takođe mogu efikasno integrisati u hotelska kupatila, sa pametnim ogledalima koja vam omogućavaju da čitate jutarnje vesti dok se pripremate za novi dan, i novom generacijom tuševa koji obećavaju da će trošiti 90% manje vode i 80% manje energije bez uštrba na komfor. Od mašina za sušenje do fioka za grejanje peškira i podova koji aktiviraju alarm ako padnete… mogućnosti postaju neograničene.

Važno je odrediti koje karakteristike imaju prioritet, na osnovu specifičnih potreba aplikacije. Na primer, sportski objekat ili bolničko odeljenje može zahtevati adekvatno i difuzno osvetljenje kojim se može upravljati centralno, čak i od strane neobučenog osoblja, dok u restoranu ili hotelu može biti poželjno da se integrišu kontrolni sistemi i rasvetna tela u arhitektonski kontekst, gde oni postaju karakteristike dizajna nameštaja.

Ovi primeri su samo mali uvid u buduće mogućnosti za dizajn enterijera: dizajneri i arhitekte imaju na raspolaganju izvanredne alate za kreiranje okruženja koje je prijatnije za život, može integrisati nove funkcije i ekološki prihvatljivija rešenja.

Izvor: Gewiss.com

OVLAŠĆENI DISTRIBUTER

Sion Net logo

Sion Net d.o.o.
Bul. Zorana Đinđića 73, 11070 Beograd
+381 11 301 88 34
office@sionnet.rs
www.sionnet.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno