Connect with us
Promo

Zašto je usisivač za pepeo dobro imati pri ruci?

Objavljeno

:

Usisivač za pepeo grejanje na drva

Svi koji se greju na drva, ugalj ili pelet i te kako dobro znaju koliko je čišćenje peći i kotlova zamoran posao. A da bi celokupan sistem za grejanje u tom prostoru funkcionisao što je moguće bolje, valjalo bi da se kotao, odnosno peć čiste na dnevnom nivou u toku grejne sezone. Na svu sreću, na tržištu postoje namenski usisivač za pepeo, koji u velikoj meri mogu da olakšaju taj, inače vrlo zamoran proces. Ne samo da sve to iziskuje mnogo vremena, nego i snage, pa nije ni čudo što zamara ukućane.

Ne zaboravite, obični usisivači koji se koriste eventualno i za čišćenje pepela vrlo brzo mogu da se pokvare, prosto zato što nemaju odgovarajući filter, pa pepeo prolazi kroz sistem i stiže do motora, kojeg vremenom oštećuju.

Sa druge strane, ne samo da će očistiti pepeo u najkraćem mogućem roku, nego će usisivač za pepeo uspeti da otkloni i neprijatne mirise, a ujedno će omogućiti i čišćenje onih delova peći ili kotla, koji nisu baš tako lako pristupačni. I sve to u prilično kratkom roku.

Grejanje na drva

Moderan kamin

Usisivač za pepeo nudi broje benefite

Mada mu je namena vrlo jasna, usisivač za pepeo može da bude korišćen i u mnogim drugim slučajevima.

Činjenica je da ljudi koji se greju na ugalj, drva ili pelet imaju obavezu da svakoga dana čiste ili kotao ili peć.  A svi znamo da je to prilično zamoran i dugotrajan posao, tako da je njima definitivno neophodan usisivač za pepeo.

Međutim uz pomoć takvog usisivača mogu da budu očišćeni i prilično nepristupačni delovi, tim pre što ima i mnoge dodatke, koji značajno olakšavaju korišćenje.

Gde se sve koristi usisivač za pepeo?

Ne samo da se može koristiti u domaćinstvima, kada je potrebno od pepela očistiti kotao ili peć, koji su namenjeni grejanju, već se usisivač za pepeo može koristiti i u garažama i različitim vrstama radionica, a kada je potrebno ukloniti grubu prljavštinu.

Pored toga, usisivač za pepeo je odličan izbor i za temeljno čišćenje roštilja. Takođe je, interesantno je pomenuti da se može koristiti i kao običan usisivač, uzevši u obzir da odlično usisava prljavštinu.

Treba imati na umu da obični usisivači ne mogu da budu korišćeni za čišćenje pepela. Tačnije, mogu, ali je vrlo verovatno da će prilično brzo biti oštećeni. Naime, filteri koje imaju mnogi modeli standardnih usisivača su tako koncipirani da nemaju mogućnost da zadrže pepeo, odnosno njegove sitne čestice, tako da one prodiru do motora, koji se vremenom kvari.

Osnovni detalj po kome se usisivači za pepeo razlikuju u odnosu na obične jesu namenski takozvani HEPA filteri. U pitanju su filteri čije korišćenje ima za cilj da zadrži sićušne čestice pepela. One ne prodiru do motora, kao što je to slučaj sa običnim usisivačima. Na tržištu postoje i usisivači za pepeo koji su napredniji, jer imaju mogućnost i da usisavaju vruć pepeo, što je vrlo važno za korisnike.

Snaga motora takvih usisivača se kreće između 500 i 1200 vati. Oni koji imaju motor manje snage se uglavnom koriste za usisavanje pepela u sistemima za grejanje na brikete ili pelet. Ukoliko sistem za grejanje koristi ugalj ili drvo, onda se preporučuju usisivači za pepeo čiji motor ima veću snagu.

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno