Connect with us
Promo

Automatizacija gra─Ĺevinskih ma┼íina – Machine Control

Jednostavno re─Źeno, Machine Control je sistem koji vr┼íi ra─Źunanje pozicije alata na ma┼íini – poput ka┼íike bagera ili no┼ża buldo┼żera i putem ekrana u kabini ma┼íine daje informaciju operateru ma┼íine o tome ┼íta se ta─Źno de┼íava ispod alata. Ovaj sistem govori koliko zemlje je iskopano i da li ste dostigli ciljnu dubinu potrebnu za va┼í put. To je klju─Źni deo digitalnog gradili┼íta koji ─Źini te┼íke gra─Ĺevinske radove br┼żim i sigurnijim.

U nastavku dajemo pregled Machine Control automatizacije i navodimo 5 razloga (benefita) za┼íto te┼íka gra─Ĺevinska mehanizacija mo┼że imati koristi od uvida u trenutno stanje, bilo da ste operater, in┼żenjer ili vlasnik projekta. Predstavljamo vam dva tipa Machine Control sistema: Navo─Ĺenje i Automatizacija.

Prvo, imamo navo─Ĺenje ma┼íine; sistem upore─Ĺuje poziciju alata sa 3D dizajnom terena i koristi razliku izme─Ĺu tih vrednosti da pru┼żi informaciju operateru o tome ┼íta se de┼íava ispod alata i koliko jo┼í imamo iskopa ili nasipa. Tada je na operateru da tokom rada prati vrednosti na ekranu dok ne do─Ĺe na ┼żeljeni nivo iskopa ili nasipa. 3D projekat je naj─Źe┼í─çe u obliku digitalnog modela terena (DTM), koji se u ma┼íinu mo┼że ubaciti jednostavno USB-om, ili na vi┼íe udaljenih ma┼íina kori┼í─çenjem Leica ConX cloud platforme za centralizovano upravljanje.

Drugo, imamo automatizaciju ma┼íine. Automatizacija ma┼íine vr┼íi ista ra─Źunanja za poziciju, ali ima dodatnu opciju koja olak┼íava posao operateru. Koriste─çi hidrauliku ili povezivanjem direktno na ma┼íinu, automatizacija ma┼íine mo┼że pozicionirati samu ma┼íinu i dosti─çi ┼żeljenu ta─Źnost, na primer kopanje do odgovaraju─çe dubine. Automatski sistem se naj─Źe┼í─çe nalazi na bagerima, buldo┼żerima, grejderima i re┼íenjima za postavljanje asfalta, gde se ta─Źnost mo┼że posti─çi mnogo lak┼íe nego pomo─çu sistema samo za navo─Ĺenje. Trend u industriji je da navo─Ĺeni sistemi postaju sve vi┼íe automatizovani. Sistem na bageru do┼żiveo je mnoga unapre─Ĺenja tokom proteklih 12 meseci, uklju─Źuju─çi SemiAuto bager. Imamo sisteme za bu┼íenje i probijanje koji mogu automatski zaustaviti bu┼íenje i probijanje kada Machine Control ka┼że da je dostignuta ┼żeljena dubina, a re┼íenja za buldo┼żere i grejdere su u interakciji sa hidrauli─Źnim sistemom ma┼íine za automatizovan rad.

Automatizacija gra─Ĺevinskih ma┼íina - Machine Control

foto: Vekom Geo

Kako funkcioni┼íe – podaci o pozicioniranju

Generalno, Machine Control zahteva instrumente kojima se ma┼íina pozicionira i postoji nekoliko na─Źina za to. Prvo, u jednostavnim slu─Źajevima, ako vas zanima samo visina npr, mo┼żete koristiti rotacioni laser i to nazivamo 2D Machine Control sistem. Drugo, mo┼żete koristiti totalnu stanicu ili laserski skener za dobijanje pozicije i visine, ┼íto nazivamo 3D Machine Control sistem. Ovo re┼íenje se koristi kada se zahteva visok nivo preciznosti, poput ure─Ĺenja i nivelacije puteva i pruga. Na kraju, naj─Źe┼í─çi tip pozicioniranja za Machine Control je GNSS, koji ─çe pozicionirati ma┼íinu sa 3D ta─Źno┼í─çu od oko 25 mm. U svim ovim slu─Źajevima, po─Źetno pozicioniranje nije ura─Ĺeno prema poziciji samog alata, ve─ç se pozicija alata prera─Źunava od GNSS antena preko senzora koji se montiraju na pokretne delove i ┼íasiju ma┼íine.

Benefit 1. ÔÇô Efikasnost – operateri ma┼íina mogu efikasnije raditi s boljim pristupom informacijama – Machine Control omogu─çava operaterima da vide sve informacije o projektu na svom ekranu u kabini ma┼íine, ┼íto zna─Źi da se ne oslanjaju na ┼ítampane dokumente ili na ostalu operativu na gradili┼ítu koja bi im dala informacije te vrste. Mogu proveriti ta─Źnost izvo─Ĺenja radova i lako vizualizovati gotov proizvod pra─çenjem modela na ekranu. Sve ove dodatne informacije omogu─çavaju im da pravilno obave posao iz prvog poku┼íaja, smanjuju─çi potrebu za popravkama.

Benefit 2. ÔÇô Bezbednost – bezbednost na gradili┼ítu se pove─çava jer ljudi manje vremena provode blizu ma┼íina – Za in┼żenjera, Machine Control zna─Źi da nema ko─Źi─ça ili ankera koje treba postavljati satima, jer su sve informacije dostupne u ma┼íini. Ne moraju imati nekog ko stalno proverava izvedeno stanje, jer operateri sada to mogu proveriti sami. Dakle, vreme koje moraju provesti blizu te┼íke mehanizacije (─Źesto mesto nesre─ça) je smanjeno.

Benefit 3. ÔÇô Cilj – ciljevi za┼ítite ┼żivotne sredine su lak┼íi za postizanje zbog efikasnijeg rada – Machine Control zna─Źi manje otpada i rasutog materijala jer operateri mogu biti precizniji u svom radu. To tako─Ĺe zna─Źi i manju potro┼ínju goriva, oba faktora koja poma┼żu gra─Ĺevinskim kompanijama da ispune ekolo┼íke ciljeve projekta.

Automatizacija gra─Ĺevinskih ma┼íina - Machine Control

foto: Vekom Geo

Benefit 4. – Smanjenje ka┼ínjenja – smanjuje se rizik od o┼íte─çenja instalacija i odga─Ĺanja projekta- Sa prethodno prikupljenim podacima pomo─çu Leica DSX o lokaciji podzemnih instalacija, mo┼żete preneti ove informacije u Machine Control sistem i postaviti zonu izbegavanja, ─Źime se zna─Źajno smanjuje rizik od ne┼żeljenog kontakta sa kablovima ili cevima i o┼íte─çenjem podzemnih instalacija. Lako je postaviti zonu izbegavanja i vrednost za distancu ─Źime se kreira zona gde ─çe Machine Control sistem upozoriti operatera na opasnost. ─îim ma┼íina do─Ĺe unutar pode┼íene zone, sistem ┼íalje upozorenje sa zvu─Źnim alarmom, a ekran postaje crven.

Benefit 5. ÔÇô Izve┼ítavanje – kreiranje izve┼ítaja postaje lak┼íe uz jednostavno prikupljanje podataka – Mogu─çe je dobiti podatke od Machine Control sistema u obliku izmerenih ta─Źaka za izve┼ítaje o izvedenom stanju. Sistem kreira CSV kao spisak koordinata koji se kreira jednostavnim pritiskom na dugme za registrovanje.

Ovakav zapis se mo┼że izvesti pomo─çu USB-a ili kori┼ícenjem ConX-a. Re┼íenje Leica Geosystems za te┼íku gra─Ĺevinsku mehanizaciju nudi jedinstvenu hardversku platformu sa zajedni─Źkim softverskim interfejsom u okviru na┼íeg Machine Control portfolija.

Kompatibilan sa vi┼íe gra─Ĺevinskih ma┼íina, panel Leica MCP80 integri┼íe se u zajedni─Źku softversku platformu Leica MC1, dok je Leica ConX intuitivna cloud-platforma za pove─çanje efikasnosti, ─Źime je Leica Geosystems postavila standarde za digitalno gradili┼íte.

Vekom logo Multivista logo

Vekom Geo d.o.o.

Todora Dukina 61, Beograd
Tel: +381 11 285 0655
Mob: +381 63 638 787
E-mail: office@vekom.com
Web: www.vekom.com