Connect with us
Enterijer

7 rešenja za idealan dnevni boravak

Videli ste u raznim ─Źasopisima, ali i posetili li─Źno veliki broj dnevnih boravaka tako da smo sigurni da bar otprilike znate ┼íta vam se dopada, a ┼íta ne u ure─Ĺenju najva┼żnijeg prostora u domu.

Dok se trudite da ukusno uredite dnevni boravak, sigurno vam se potkrade neka gre┼íka, zato vam donosimo listu nekih od naj─Źe┼í─çih dizajnerskih gre┼íaka koje nadamo se vi┼íe ne─çete praviti.

Dnevni boravak

Gre┼íka broj 1: Ne upotrebljavate boje u ure─Ĺenju.

Znamo da se trudite da napravite ┼íto manje gre┼íaka i pla┼íite se da vam dnevni boravak ne preraste u ki─Ź prostoriju. Me─Ĺutim, ako ste fokusirani samo na jednu boju, a ta boja je jo┼í i neutralna nijansa dobi─çete sterilan i dosadan prostor u kome ne─çete biti opu┼íteni i sre─çni.

Rešenje 1: Unesite šarene detalje.

Ako volite bele zidove i name┼ítaj, neka i ostanu u toj nijansi, ali detalje,npr. jastu─Źi─çe izaberite u nekoj jakoj nijansi koji ─çe napraviti kontrast i razbiti monotoniju.

Greška 2: Komadi nameštaja iz istog programa.

Police, stolice, komode u istoj nijansi, materijalu, stilu i iz istog programa mogu vam delovati kao dobra ideja, me─Ĺutim u praksi izgleda─çe vrlo dosadno.

Rešenje 2: Pomešajte stilove.

Pome┼íajte boje i teksture. Ne morate se pridr┼żavati pravila da sto za kafu mora biti u istoj nijansi kao i komoda i trpezarijski sto. Dajte li─Źni pe─Źat celoj dnevnoj sobi tako ┼íto ─çete prona─çi neki unikatni detalj figure koja odstupa od cele koncepcije prostorije.

Osve┼żite prostor nekim komadom name┼ítaja u boji

Greška 3: Stavljate garnituru uza zid.

Iako mo┼żda deluje logi─Źno da sofe idu tik uza zid, dizajneri enterijera upozoravaju da na ovaj na─Źin stvarate formalnu atmosferu i ostavljate dosta praznog prostora ┼íto nikako ne mo┼że delovati privla─Źno i ukusno.

Rešenje 3: Pomerite garniture na sredinu prostorije.

Ukoliko imate veliki prostor u dnevnom boravku, pomerite namještaj na sredinu i napravite intimnu atmosferu u centralnom delu.

Gre┼íka 4: Nemate pomo─çni sto─Źi─ç pored sofe.

Nikada nemojte dozvoliti da gost balansira sa ─Źa┼íom crnog vina u ruci dok sedi na va┼íoj garnituri jer nema mesta gde da ostavi ─Źa┼íu. Ukoliko su rukohvati na garnituri (dvosedu, foteljama) mekani, morate obezbediti ─Źvrst sto─Źi─ç pored name┼ítaja gde ─çe gost mo─çi da spusti ─Źa┼íu, fla┼íu ili tanjir sa hranom.

Pogledajte šta vam zaista treba i investirajte u to.

Pogledajte šta vam zaista treba i investirajte u to.

Re┼íenje 4: Nabavite dva manja dekorativna sto─Źi─ça.

Pored sofe u dnevnom boravku stavite dva mala dekorativna sto─Źi─ça, koji ─çe biti od vi┼íestruke pomo─çi. Mo┼żete odlo┼żiti lampu, sitnice, a odli─Źni su kad god imate goste jer ─çe tu biti i zgodno mesto za postavljanje poslu┼żenja.

Gre┼íka 5: Ka─Źite slike previse visoko.

Ve─çina ljudi gre┼íi ovde, jer veruje da sliku treba zaka─Źiti bli┼że plafonu, me─Ĺutim dizajneri enterijera upozoravaju da je ovo estetska gre┼íka.

Re┼íenje 5: Oka─Źite sliku na sredini.

Slika bi trebalo da bude oka─Źena tako da bez napora mo┼żete da je gledate i u┼żivate u njoj. Dizajneri predla┼żu da izmerite 150 cm od poda i tu oka─Źite umetni─Źko delo.

Greška 6: Mali tepih.

Odabir tepiha je vrlo bitan jer ovaj detalj mo┼że u─Źiniti da va┼í mali prostor izgleda ve─çe i daje sasvim novi akcenat ─Źitavom enterijeru. Tanki i mali tepisi izgledaju sme┼íno i siroma┼íno naro─Źito u velikim prostorijama.

Rešenje 6: Tepih koji odgovara enterijeru.

Svi dizajneri ─çe vam preporu─Źiti veliki tepih i re─çi da male zaboravite. Kada idete u kupovinu izmerite dimenzije svog prostora i kupite tepih koji ─çe odgovarati veli─Źini enterijera.

Foto: www.sajamnamestaja.rs

Greška 7: Kupujete nameštaj koji nikada nećete koristiti.

Rusti─Źni sto za pisanje je divan za gledanje, me─Ĺutim ako imate moderno opremljen stan i nemate viziju gde biste ga smestili i da li ─çe vam nekad koristiti bolje da izbegnete ovu investiciju. Nemojte dekorisati prostoriju za osobu koja ─çete postati ve─ç za osobu koja ste sada.

Rešenje 7: Pogledajte šta vam zaista treba i investirajte u to.

Zamislite idealni dnevni boravak bez prethodnih ┼íest gre┼íaka i razmislite ┼íta bi to jo┼í dopunilo dnevni boravak i dalo li─Źni pe─Źat. Kada budete znali odgovor na to pitanje hrabro se uputitite u kupovinu po ┼żeljeni komad.

Izvor: www.nezavisne.com