Connect with us
Promo

Za┼íto je snimanje realnosti pogodno za svakog u gra─Ĺevinskoj industriji?

Tehnologija snimanja realnosti omogu─çava digitalizaciju fizi─Źkog sveta i pretvara ga u virtuelno okru┼żenje, pri tom koriste─çi softver da na kraju isporu─Źi vredne i korisne informacije.

U gra─Ĺevinarstvu se mo┼że koristiti za pra─çenje napretka projekta i brzo upore─Ĺivanje izvedenog stanja sa projektom, obezbe─Ĺivanje kontrole kvaliteta i isticanje i pravovremeno re┼íavanje problema koji mogu nastati. Snimanje realnosti obezbe─Ĺuje bogatu dokumentaciju tako da korisnici uvek mogu da se vrate na lokaciju u digitalnom okru┼żenju i provere snimljene odnosno izvedene elemente. ┼átavi┼íe, kako BIM procesi postaju sve ┼íire usvojeni, postoja─çe sve ve─ça potreba za a┼żurnim 3D modelima izvedenim iz snimanja realnosti, gde svi u─Źesnici projekta mogu da pristupe istim informacijama u cilju bolje saradnje i efikasnijeg vo─Ĺenja projekta. Danas, ve─çe gra─Ĺevinske firme uspe┼íno koriste prednosti tehnologije snimanja realnosti. Me─Ĺutim, to jo┼í uvek nije slu─Źaj sa manjim kompanijama, naro─Źito u oblasti arhitekture, in┼żenjeringa, ili kompanije koje se bave MEP instalacijama. Za┼íto je stanje ovako? U ovom tekstu sagledavamo na─Źine na koje se manje iskusni korisnici ili po─Źetnici mogu podsta─çi da primene tehnologiju snimanja realnosti, kao i kakva je pomo─ç dostupna onima koji bi ┼żeleli da odmah imaju koristi od ove tehnologije.

Tehnologija postaje dostupna svima

Ure─Ĺaji za snimanje realnosti postaju manje, prijem─Źivi, i sve vi┼íe automatizovani, i time ─Źine da proces prikupljanja podataka postaje dostupan ┼íirokom spektru stru─Źnjaka koji ovu tehnologiju mogu koristiti u svakodnevnom radu. Ne tako davno, snimanje realnosti su koristili eksperti ili obu─Źeni specijalisti, koji su znali kako da koriste ure─Ĺaje na terenu i da obrade podatke kasnije. Me─Ĺutim predstavljanjem jednostavnog ure─Ĺaja kao ┼íto je na primer Leica BLK360 laserski skener, uklonjene su mnoge barijere i neiskusni korisnici su po─Źeli da ovladavaju i koriste prednosti snimanja realnosti.

Snimanje realnosti u gra─Ĺevinarstvu

foto: Vekom

Pove─çanje demokratizacije

Svedoci smo procesa koji mo┼żemo nazvati ÔÇ×demokratizacija oblaka ta─ŹakaÔÇť. Koriste─çi komplikovanu tehnologiju koja je su┼ítinski sakrivena od krajnjeg korisnika ure─Ĺaji poput BLK360 ili BLK2GO, korisnicima omogu─çavaju da ove sisteme koriste jednostavno, pru┼żaju─çi im re┼íenje u mno┼ítvu situacija. Danas ultra precizni 3D laserski skeneri u kombinaciji sa fotografijama visoke rezolucije, omogu─çavaju da celokupno okru┼żenje bude snimljeno i izmereno veoma brzo, bilo da je re─Ź o manjim projektima gde su promene retke ili o velikim dinami─Źkim projektima gde se promene de┼íavaju svakog dana. Koriste─çi Leica Cyclone 3DR i Leica CloudWorx, da se snimljeni podaci pretvore u 2D/3D BIM modele i ÔÇ×upo┼íljavaju─çi ove podatkeÔÇť mo┼żemo obezbediti informacije na osnovu kojih se donose pravilne odluke, i to naro─Źito na projektima u kojima je veliki broj u─Źesnika i gde se promene de┼íavaju veoma ─Źesto.

Jednostavnije u─Źenje

U suprotnosti sa ustaljenim mi┼íljenjem, kori┼í─çenje snimanja realnosti ne zahteva veliki napor mo┼że biti sprovedeno uz minimalnu obuku. Novim korisnicima rado posve─çujemo vreme i trudimo se da tehnologiju snimanja realnosti uklju─Źimo u njihove postoje─çe radne procese.

Br┼że, efikasnije i produktivnije

Terenska aplikacija, koja radi na tabletima ili mobilnim telefonima, Leica Cyclone FIELD 360 u paru sa Leica RTC360 ili BLK360 obezbe─Ĺuje jednostavno prikupljanje i vizuelizaciju podataka u bilo kom okru┼żenju direktno na terenu. Povezivanjem u logi─Źnu celinu, podataka prikupljenih na terenu, dalji proces obrade se veoma pojednostavljuje, i ─Źitav proces postaje efikasniji, ta─Źniji i fleksibilniji.

Multivista gra─Ĺevinska fotodokumentacija za izgradnju i upravljanje objektima

foto: Vekom

Saradnja pove─çava efikasnost i produktivnost

Kako snimanje realnosti u gra─Ĺevinarstvu pove─çava efikasnost i produktivnost, sada je mogu─çe za isto vreme zavr┼íiti vi┼íe projekata. Pobolj┼íanje kvaliteta donosi bolju reputaciju, koja opet donosi vi┼íe novih projekata. Sve po─Źinje od ta─Źnih informacija na osnovu kojih se kreiraju crte┼żi ili 3D modeli. Koriste─çi platformu, Leica Tru View korisnici mogu da dele podatke sa ─Źlanovima tima koji nisu na gradili┼ítu, i na taj na─Źin im omogu─çiti da virtuelno posete gradili┼íte u svakom trenutku sa bilo kog mesta u svetu.

Scan-to-Plan i Scan-to-BIM servisi otvaraju vrata snimanju realnosti

Kako su oblaci ta─Źaka jo┼í uvek relativno nepoznata kategorija, Scan-to-Plan i Scan-to-BIM servisi proizvode gotove BIM modele ili CAD crte┼że, i na taj na─Źin omogu─çavaju da projekte zapo─Źnete sa ta─Źnim geometrijskim odnosima.

Šta snimanje realnosti donosi svima?

Kreiranje planova, bilo 2D ili 3D, BIM modela iz podataka dobijenih snimanjem realnosti kreira brzo i jednostavno odli─Źnu osnovu za projektovanje. Kako se sve odluke donose na osnovu aktuelnih i preciznih podataka, skoro u potpunosti su eliminisani dodatni radovi, a uz to smanjena je i potreba da se gradili┼íte pose─çuje ─Źesto. Sve navedeno posredno zna─Źi da ima vi┼íe vremena za projektovanje ili izvo─Ĺenje radova, a pri tom obezbe─Ĺen je najvi┼íi mogu─çi kvalitet, ┼íto donosi bolju reputaciju i nove projekte. Nalazimo se u uzbudljivom vremenu za gra─Ĺevinsku industriju, sa velikim inovacijama koje se de┼íavaju svakodnevno. Otklon od terabajta sirovih podataka i okretanje informacijama koje uti─Źu na pravilno odlu─Źivanje u svim fazama projekta je put koji tehnologiji snimanja realnosti donosi izvesno svetlu budu─çnost.

Vekom logo Multivista logo

Vekom Geo d.o.o.

Todora Dukina 61, Beograd
Tel: +381 11 285 0655
Mob: +381 63 638 787
E-mail: office@vekom.com
Web: www.vekom.com