Connect with us
Enterijer

ARTEMIDE – Lider italijanskog dizajna rasvete

Brend Artemide, lider u dizajnu rasvete, nastao je 1960. godine u Italiji i osnovan je od strane Ernesta Gismondija i Sergio Mazze koji su zajedno kreirali i prvu Artemide svetiljku pod nazivom Alfa.

Najkvalitetnija svetlosna reŔenja za prostore

U prvim dekadama Artemide sarađuje sa velikim italijanskim imenima dizajna koje rezultiraju svetiljkama koje su danas deo kolekcije remek-dela – Vicom Magistrettijem i Eclisse, Michele De Lucchijem i Giancarlo Fassinom sa jednom od ikoničnih stonih svetiljki svih vremena – Tolomeom, Ettoreom Sottsassom – Pausania i Callimaco, a vremenom proÅ”iruje saradnju sa inostranim dizajnerima i arhitektama poput Richarda Sappera, Santiaga Calatrave, Zahe Hadid, Davida Chipperfielda, Jean Nouvela.

Uvek vođena vrednostima ljudskog i odgovornog svetla, Artemide decenijama u svojim laboratorijama razvija prototipe i revolucionarne testove koje se odnose na inovacije u sferi rasvete, ali danas uključuju i inovacije u drugim industrijama primenom tehnologija sledećih generacija.

Tim od okvirno 60 naučnika koji radi svakodnevno na inovacijama u kvalitetu i produžetku životnog veka svetiljki doprineo je i Artemide patentima poput primene halogenih sijalica po prvi put u industriji rasvete, kao i optičkih kablova, akustičnih panela, svetlosnih sistema, fleksibilnih i interaktivnih svetiljki.

Artemide_Gople Pierpaolo Ferrari

Artemide_Gople Pierpaolo Ferrari / foto: Artemide

O značaju u svetu dizajna koji Artemide predstavlja govore i muzejske izložbe od Triennala u Milanu među kojima se u stalnoj postavci nalaze modeli kolekcije remek-dela, a u drugim prostorima Triennala i Gople kolekcija, dok poslednji Artemide modeli uvek osvetljavaju centralne izložbe i spoljni postor Bienala u Veneciji, do muzeja savremene umetnosti poput Centra Georges Pompidou u Parizu, MoMA i Metropoliten muzeja u Njujorku, Victoria i Albert muzeja u Londonu i mnogih drugih.

Artemide grupu danas predvode Carlotta de Bevilacqua i Carolina Gismondi de Bevilacqua koje su orijentisane na dugoročne saradnje, sociokulturna istraživanja i podrÅ”ku projekata vodećih arhitektonskih studija – Bjarke Ingels Group (BIG), Herzog & de Meuron, Foster + Partners i drugih, sa kojima zajedno rade na konceptima i realizacijama održivijeg života za čitav svet.

Među nagradama IF Product Design-a, Red Dot Design-a, Wallpaper Design-a, posebno mesto zauzimaju prestižne Compasso dā€™Oro nagrade, među poslednjima iz 2019. godine za svetiljku Discovery, kao i za životno delo Ernesta Gismondija.

Discovery svetiljka

Discovery / foto: Artemide

U Beogradu imate priliku da posetite prvo Artemide Monobrand predstavniÅ”tvo u regionu u kome možete videti asortiman od retro modela, preko dekorativnih kolekcija do arhitektonske rasvete, Å”inskih sistema i akustičnih svetiljki. Artemide showroom u Bulevaru Vudroa Vilsona 8 u Beogradu na vodi projektovan je kako sa ciljem da doprinese dizajnerskom i kulturnom identitetu Beograda, tako i da ugosti arhitekte, dizajnere i ljubitelje Artemide brenda radi edukativnih skupova, i najkvalitetnijih mogućih svetlosnih reÅ”enja za prostore u kojima boravimo.

Artemide logo

Artemide Showroom
Bulevar Vudroa Vilsona 8, lokal 16, Beograd na vodi
+381 11 6900308
artemide@timeless.rs
www.artemide.com