Connect with us
Enterijer

ARTEMIDE – Lider italijanskog dizajna rasvete

Brend Artemide, lider u dizajnu rasvete, nastao je 1960. godine u Italiji i osnovan je od strane Ernesta Gismondija i Sergio Mazze koji su zajedno kreirali i prvu Artemide svetiljku pod nazivom Alfa.

Najkvalitetnija svetlosna rešenja za prostore

U prvim dekadama Artemide sara─Ĺuje sa velikim italijanskim imenima dizajna koje rezultiraju svetiljkama koje su danas deo kolekcije remek-dela – Vicom Magistrettijem i Eclisse, Michele De Lucchijem i Giancarlo Fassinom sa jednom od ikoni─Źnih stonih svetiljki svih vremena – Tolomeom, Ettoreom Sottsassom – Pausania i Callimaco, a vremenom pro┼íiruje saradnju sa inostranim dizajnerima i arhitektama poput Richarda Sappera, Santiaga Calatrave, Zahe Hadid, Davida Chipperfielda, Jean Nouvela.

Uvek vo─Ĺena vrednostima ljudskog i odgovornog svetla, Artemide decenijama u svojim laboratorijama razvija prototipe i revolucionarne testove koje se odnose na inovacije u sferi rasvete, ali danas uklju─Źuju i inovacije u drugim industrijama primenom tehnologija slede─çih generacija.

Tim od okvirno 60 nau─Źnika koji radi svakodnevno na inovacijama u kvalitetu i produ┼żetku ┼żivotnog veka svetiljki doprineo je i Artemide patentima poput primene halogenih sijalica po prvi put u industriji rasvete, kao i opti─Źkih kablova, akusti─Źnih panela, svetlosnih sistema, fleksibilnih i interaktivnih svetiljki.

Artemide_Gople Pierpaolo Ferrari

Artemide_Gople Pierpaolo Ferrari / foto: Artemide

O zna─Źaju u svetu dizajna koji Artemide predstavlja govore i muzejske izlo┼żbe od Triennala u Milanu me─Ĺu kojima se u stalnoj postavci nalaze modeli kolekcije remek-dela, a u drugim prostorima Triennala i Gople kolekcija, dok poslednji Artemide modeli uvek osvetljavaju centralne izlo┼żbe i spoljni postor Bienala u Veneciji, do muzeja savremene umetnosti poput Centra Georges Pompidou u Parizu, MoMA i Metropoliten muzeja u Njujorku, Victoria i Albert muzeja u Londonu i mnogih drugih.

Artemide grupu danas predvode Carlotta de Bevilacqua i Carolina Gismondi de Bevilacqua koje su orijentisane na dugoro─Źne saradnje, sociokulturna istra┼żivanja i podr┼íku projekata vode─çih arhitektonskih studija – Bjarke Ingels Group (BIG), Herzog & de Meuron, Foster + Partners i drugih, sa kojima zajedno rade na konceptima i realizacijama odr┼żivijeg ┼żivota za ─Źitav svet.

Me─Ĺu nagradama IF Product Design-a, Red Dot Design-a, Wallpaper Design-a, posebno mesto zauzimaju presti┼żne Compasso dÔÇÖOro nagrade, me─Ĺu poslednjima iz 2019. godine za svetiljku Discovery, kao i za ┼żivotno delo Ernesta Gismondija.

Discovery svetiljka

Discovery / foto: Artemide

U Beogradu imate priliku da posetite prvo Artemide Monobrand predstavni┼ítvo u regionu u kome mo┼żete videti asortiman od retro modela, preko dekorativnih kolekcija do arhitektonske rasvete, ┼íinskih sistema i akusti─Źnih svetiljki. Artemide showroom u Bulevaru Vudroa Vilsona 8 u Beogradu na vodi projektovan je kako sa ciljem da doprinese dizajnerskom i kulturnom identitetu Beograda, tako i da ugosti arhitekte, dizajnere i ljubitelje Artemide brenda radi edukativnih skupova, i najkvalitetnijih mogu─çih svetlosnih re┼íenja za prostore u kojima boravimo.

Artemide logo

Artemide Showroom
Bulevar Vudroa Vilsona 8, lokal 16, Beograd na vodi
+381 11 6900308
artemide@timeless.rs
www.artemide.com