Connect with us
Novosti

Novi servis PKS sa ciljem pružanja informacija od značaja

dnevni pregled privrednih kretanja izazvani ukrajinskom krizom

Novi servis PKS: dnevni pregled privrednih kretanja izazvani ukrajinskom krizom

Privredna komora Srbije, povodom trenutne krize u Ukrajini, objavljuje „Dnevni pregled privrednih kretanja“, u cilju trenutnog prikaza stanja poslovnoj zajednici u najznačajnije ekonomske pokazatelje i informacije.

Dnevni pregled sadrži informacije koje se tiču najbitnijih sektora, od energetike i transporta, platnog prometa, proizvodnje hrane, hemijske, građevinske, metalske i elektro industrije…

Stručne službe PKS prate i izmenu regulative koja utiče na poslovanje i saradnju naših kompanija sa inostranim partnerima, usled usložnjavanja političke situacije u Istočnoj Evropi.

Zbog političke situacije prouzrokovane ukrajinskom krizom poslovanje sa Ukrajinom, Rusijom i Belorusijom je otežano uz kontinuirano povećanje rizika. Preporuka Privredne komore Srbije svojim članicama je da budu vrlo oprezni u realizaciji poslovnih poduhvata sa ovim zemljama i da se konsultuju sa stručnim službama PKS.

U izveštaju se navodi da je snabdevanje svim vrstama derivata nafte je redovno i stabilno. Na benzinskim stanicma ima svih vrsta motornih goriva i prodaja se odvija bez većih problema.

Tržište gasa je stabilno, uvoz se realizuje iz Rusije Turskim i Balkanskim Tokom. Cena je na nivou ugovorenih cena u iznosu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa i biće iste do juna 2022.godine.

Što se tiče metalske industrije i cene aluminijuma prema izveštaju navodi se da se proizvodnja bakra i aluminijuma za sada odvija bez većih smetnji. Cena ovih roba na berzi raste, što pogoduje domaćim proizvođačima. 

Postoji otežana nabavka armature u Srbiji, stovarišta su zatvorena jer se očekuje dalji rast cene materijala. Za sedam dana cena je porasla za 50% eura/toni.

Ceo jučerašnji izveštaj možete pročitati na linku

Privredna komora Srbije logo