Connect with us
Novosti

Novi servis PKS sa ciljem pru┼żanja informacija od zna─Źaja

Novi servis PKS: dnevni pregled privrednih kretanja izazvani ukrajinskom krizom

Privredna komora Srbije, povodom trenutne krize u Ukrajini, objavljuje ÔÇ×Dnevni pregled privrednih kretanjaÔÇť, u cilju trenutnog prikaza stanja poslovnoj zajednici u najzna─Źajnije ekonomske pokazatelje i informacije.

Dnevni pregled sadr┼żi informacije koje se ti─Źu najbitnijih sektora, od energetike i transporta, platnog prometa, proizvodnje hrane, hemijske, gra─Ĺevinske, metalske i elektro industrije…

Stru─Źne slu┼żbe PKS prate i izmenu regulative koja uti─Źe na poslovanje i saradnju na┼íih kompanija sa inostranim partnerima, usled uslo┼żnjavanja politi─Źke situacije u Isto─Źnoj Evropi.

Zbog politi─Źke situacije prouzrokovane ukrajinskom krizom poslovanje sa Ukrajinom, Rusijom i Belorusijom je ote┼żano uz kontinuirano pove─çanje rizika. Preporuka Privredne komore Srbije svojim ─Źlanicama je da budu vrlo oprezni u realizaciji poslovnih poduhvata sa ovim zemljama i da se konsultuju sa stru─Źnim slu┼żbama PKS.

U izveštaju se navodi da je snabdevanje svim vrstama derivata nafte je redovno i stabilno. Na benzinskim stanicma ima svih vrsta motornih goriva i prodaja se odvija bez većih problema.

Tr┼żi┼íte gasa je stabilno, uvoz se realizuje iz Rusije Turskim i Balkanskim Tokom. Cena je na nivou ugovorenih cena u iznosu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa i bi─çe iste do juna 2022.godine.

┼áto se ti─Źe metalske industrije i cene aluminijuma prema izve┼ítaju navodi se da se proizvodnja bakra i aluminijuma za sada odvija bez ve─çih smetnji. Cena ovih roba na berzi raste, ┼íto pogoduje doma─çim proizvo─Ĺa─Źima.┬á

Postoji ote┼żana nabavka armature u Srbiji, stovari┼íta su zatvorena jer se o─Źekuje dalji rast cene materijala. Za sedam dana cena je porasla za 50% eura/toni.

Ceo ju─Źera┼ínji izve┼ítaj mo┼żete pro─Źitati na linku

Privredna komora Srbije logo