Connect with us
Enterijer

Reč stručnjaka: Srđan Ristić, Rabalux

Prateći trendove u dizajnu, Rabalux svake godine obnavlja svoj asortiman rasvete i proÅ”iruje ponudu kako bi zadovoljili sve potrebe svojih kupaca za unikatnim i jednistvenim modelima koji će osvetliti i ulepÅ”ati svaki prostor u skladu sa najnovijim trendovima uređenja enterijera i eksterijera.

Srđan Ristić, tehnički i prodajni savetnik u kompaniji Rabalux

Srđan Ristić, tehnički i prodajni savetnik u kompaniji Rabalux

Rabalux je sinonim i za pouzdanost i optimalni odnos cena/kvalitet u smislu tradicionalnih ali i energetski efikasnih svetiljki. „Rabalux osvetljava VaÅ” život!“ je slogan ove kompanije koja već 28 godina uspeÅ”no posluje u ovom sektoru.

SVE Å TO TREBA DA ZNATE O RASVETI!

U želji da podrže i olakÅ”aju rad arhitektama i dizajnerima enterijera, Rabalux pruža mogućnost da kroz 3D modele dostupne na njihovom sajtu detaljnije upoznate i istražite sve proizvode.

#INTERVJU – Za časopis ā€žgrenef – građevinarstvo & energetska efikasnostā€ govori Srđan Ristić, tehnički i prodajni savetnik u kompaniji Rabalux

Tako smo se i mi iz redakcije časopisa ā€žgrenef ā€“ građevinarstvo & energetska efikasnostā€œ oslonili na stručnost ove kompanije i potražili odgovore na pitanja o osvetljenju, rasveti, bojama, dizajnu, trendovima i inovacijama. Razgovarali smo sa Srđanom Ristićem, tehničkim i prodajnim savetnikom u kompaniji Rabalux.

Koje vrste rasvete postoje i koja je njihova funkcija?

Rasvetu prvenstveno možemo podeliti po nameni prostora, u smislu da li je to Å”kola, bolnica, fabrika, restoran, hotel, porodično stanovanje ili poslovni prostor. Takođe isto tako i funkciju rasvete prema potrebi koju treba da zadovolji, u smislu da li je dekorativna ili tehnička rasveta.

Mi u kompaniji Rabalux smo se specijalizovali za dekorativnu rasvetu stambenih objekata, hotela, restorana, poslovnih prostorija, kancelarija i slično.

U skladu sa tim smo i naÅ” asortiman podelili u nekoliko grupa, najpre prema poziciji gde se ugrađuje na objektu, a to je unutraÅ”nja i spoljaÅ”nja rasveta, zatim po tipu prostorije: kupatilska, dečija, kuhinjska. Prema poziciji u prostoriji: plafonske, zidne, podne, stone, a takođe i prema dizajnu na industrijski, skandinavski, moderan ili klasičan, rustik.

Podna lampa

Podna lampa / foto: Rabalux

Kako da znamo koje su svetiljke dizajnirane za spoljaŔnju upotrebu, otporne na kiŔu, sneg i druge vremenske uticaje?

U opisu svake lampe mora da stoji oznaka za IP zaÅ”titu, odnosno to je stepen/nivo zaÅ”tite proizvoda od vode/vlage i čvrstih predmeta. Prvi broj označava nivo zaÅ”tite od čvrstih predmeta, a drugi nivo zaÅ”tite od vode ili vlage. Å to je veći broj, veći je nivo zaÅ”tite. Na tržiÅ”tu najčeŔće možemo pronaći oznaku; IP 44, Å”to su uglavnom nivo zaÅ”tite za kupatilsku rasvetu ili IP54 i IP65, Å”to je nivo zaÅ”tite za spoljaÅ”nju rasvetu koje je viÅ”e izložena vremenskim uticajima.

Mehanička zaŔtita od čvrstih predmeta (prvi broj):
0 = nema zaŔtite
1 = ZaŔtita od velikih predmeta (> 50 mm)
2 = ZaŔtita od predmeta srednje veličine (> 12 mm)
3 = ZaŔtita od malih predmeta (> 2.5 mm)
4 = ZaŔtita od sitnih predmeta (> 1 mm)
5 = Delimična zaŔtita od praŔine
6 = Potpuna zaŔtita od prasine

ZaŔtita od vode ili vlage (drugi broj):
0 = Nema zaŔtite
1 = ZaŔtita od vertikalnih kapljica vode
2 = ZaŔtita od prskanja vodom ( od vertikalnog do 15 stepeni)
3 = ZaŔtita od prskanja vodom ( od vertikalnog do 60 stepeni)
4 = ZaÅ”tita od prskanja vodom iz svih pravaca (onemogućeno prodiranje prskajuće vode koje može da oÅ”teti lampu)
5 = ZaŔtita od mlaza vode pod niskim pritiskom iz svih pravaca
6 = ZaŔtita od mlaza vode pod visokim pritiskom i kratkog potapanja u vodu
7 = ZaŔtita od ograničenog potapanja u vodu (do 30 min)
8 = Dozvoljena upotreba u vodi (u zavisnosti od proizvođača, uglavnom na dubinama 1-3 metra u trajanju do 30 min)

Činjenica je da se u poslednjih nekoliko godina sve viÅ”e pažnje u dizajniranju enterijera posvećuje rasveti. Da li je to tako i ko je najzaslužniji za to?

Tačno je da se prilikom dizajna enterijera sve viÅ”e pažnje posvećuje rasveti, kao neizbežnom elementu svakog prostora koji se uređuje. Tome su prvenstveno doprineli proizvođači koji su tržiÅ”tu ponudili brojne novitete po pitanju dizajna, modela, oblika i funkcionalnosti, ali svakako i arhitekte, odnosno dizajneri enterijera koji su svojom kreativnoŔću i idejama doprineli popularnosti rasvete kao bitnom dekorativnom elementu svakog prostora, a ne samo funkcionalnim predmetom.

Trendovi u rasveti se često menjaju, od skandinavskog, preko industrijskog, a naÅ”e čitaoce najviÅ”e zanima koji je trend boja i vrsta lampi u 2022. a Å”ta se predviđa za 2023. godinu?

Kada govorimo o bojama, crna je već nekoliko godina apsolutni hit i predviđanja su da će tako i ostati u narednom periodu, posebno za kupatilsko osvetljenje jer prati trend crnih sanitarija. Sa druge strane, crna rasveta dolazi do izražaja na plafonu ili zidu koji su uglavnom svetlijih nijansi, za razliku od bele rasvete koja se prosto utopi i izgubi funkciju dekorativnog elementa u enterijeru. Popularne su takođe i nijanse sive i bruÅ”eni hrom.

Plafonska rasveta

Plafonska rasveta / foto: Rabalux

Kada govorimo o materijalima, popularni su prirodni i kvalitetniji, odnosno dugotrajniji materijali, tipa drvo, metal, staklo.

Å to se tiče funkcija, SMART ili ā€žpametnaā€œ rasveta je glavna novina koja se pojavila na tržiÅ”tu zadnjih godina i postaje sve popularnija i traženija, jer kupci žele maksimalan komfor i brojne mogućnosti koje ovaj tip rasvete pruža.

Šta je to tačno SMART rasveta? kako se ONA instalira, kako se sa njom upravlja i koje sve funkcije omogućava?

SMART, tzv. ā€žpametnaā€œ rasveta je funkcija koja omogućava povezivanje/uparivanje rasvetnih tela u prostoru putem WiFi signala i upravljanje putem aplikacije sa telefona ili tableta i pružaju brojne mogućnosti, poput promene jačine intenziteta svetla, promene boje i temperature osvetljenja preko jednog uređaja, umesto velikog broja zidnih prekidača. Uglavnom su to plafonjere sa integrisanim LED sijalicama, a od skoro na tržiÅ”tu su se pojavile i ā€žpametneā€œ LED sijalice.

SMART rasveta

Upravljanje rasvetom putem aplikacije / foto: Rabalux

Praktično reÅ”enje da svaki komad rasvete sa klasičnim sijaličnim grlom, odnosno koje nema integrisano LED svetlo, učinite drugačijim i modernijim, jer dobijate brojne funkcije i mogućnost podeÅ”avanja jačine, temperature i boje svetla po svojoj želji i potrebi. Pa tako ukoliko ste emotivno vezani za neki stari kristalni luster, koji prilikom renoviranja stana ne želite da zamenite, jednostavnom zamenom starih sijalica sa novim ā€žpametnimā€œ sijalicama dobijate brojne funkcije i potpuno drugačije osvetljenje u prostoru, a LED tehnologija omogućava i značajnu uÅ”tedu energije.

Sve viÅ”e se priča o uÅ”tedi energije za grejanje i hlađenje, pa za kućne aparate, a da li je i kod rasvete ovaj segment važan i kolika je cenovno razlika ili uÅ”teda koja se može očekivati na godiÅ”njem nivou?

Naravno da je važno, jer iako rasveta ne spada u tzv. ā€žvelike potroÅ”ačeā€œ , u danaÅ”nje vreme svakako je bitno uÅ”tedeti na svakom koraku koliko je moguće, a da se pri tom ne umanjuje komfor i redovno funkcionisanje. LED tehnologija je definitivno reÅ”enje za uÅ”tedu energije. Istraživanja pokazuju da prelaskom na LED rasvetu možemo da uÅ”tedimo i do 80% energije koje troÅ”imo za osvetljenje, iz razloga Å”to standardne sijalice većinu energije koriste da bi se zagrejale, dok LED sijalica pretvara energiju odmah u svetlo, čime se značajno smanjuje potroÅ”nja struje. Sa druge strane LED sijalice imaju duži vek trajanja od običnih sijalica, a to je 20.000 do 150.000 sati rada u zavisnosti od proizvođača.

Luster u dnevnoj sobi

Luster u dnevnoj sobi / foto: Rabalux

Mi u kompaniji Rabalux se trudimo da naÅ”im kupcima omogućimo nekoliko načina za uÅ”tedu energije:
– Najpre zamenom klasičnih ili halogenih sijalica sa LED sijalicama koje troÅ”e značajno manje energije i imaju duži vek trajanja.
– Zatim fokusom na funkciju senzora, koja sprečava da svetlo slučajno ostane upaljeno i omogućava da svetli baÅ” kada nam je to potrebno.
– Takođe nudimo Å”irok asortiman solarne rasvete, kako bi se Å”to viÅ”e koristila solarna energija za osvetljenje dvoriÅ”ta.

Govorite o boji i temperaturi osvetljenja, možete li malo pojasniti Å”ta ta funkcija znači i kako da izaberemo odgovarajuću jačinu, odnosno intenzitet svetla?

Funkcija jednostavne promena boje svetla je postala lako dostupna i rasprostranjena upotrebom LED tehnologije, koja nam omogućava da jedno rasvetno telo (plafonjera ili sijalica) emituje nekoliko različitih boja svetlosti, odnosno razne nijanse crvene, zelene i plave, pa se zbog toga ova funkcija označava kao RGB funkcija (eng. skraćenica Red-Green-Blue).

LED sijalice

LED sijalice / foto: Rabalux

Sa druge strane postoji funkcija promene temperature svetla, koja se označava skraćenicom CCT (eng. Color Correlated Temperature). Ona označava promenu temperaturne skale tona bele svetlosti koju emituje lampa, označava se mernom jedinicom ā€žKelvinā€œ i može da se kreće u rasponu od 2700-6500 Kelvina. Vrednosti do 3400K, emituju žuto/blago narandžasto svetlo. Kako se Kelvinova vrednost povećava, boja se menja od žute do toplo bele za vrednost 4000K, zatim plavičaste/hladno bele za vrednosti preko 6000K.

Preporuka je da se žuto svetlo (2700-3400K) koristi za prostorije u kojima se odmara, poput dnevnog boravka, spavaće sobe i slično, a 4000K bele boje koristi za kancelarije, kupatilo, kuhinju, hodnik, dok se jačina preko 4000K ne preporučuje za prostorije u kojima se živi, već tamo gde je potrebno baÅ” jako svetlo, poput izloga, ordinacija i sl.

Često se deÅ”ava u praksi da kupci misle da Å”to je veća vrednost Kelvina, jačina svetlosti, odnosno intenzitet će biti jači, Å”to je pogreÅ”no. Lumeni su mera za jačina intenziteta svetlosti.

U tabeli možete videti primer poređenja oznaka na starim/klasičnim i novim LED sijalicama, kao i snagu u lumenima (*okvirne vrednosti ā€“ mogu varirati u zavisnosti od proizvođača i modela):

Klasične sijalice LED Sijalice Lumeni
40 W 6 ā€“ 9 W 450 lm
60 W 8 ā€“ 12 W 800 lm
75 W 9 ā€“ 13 W 1100 lm
100 W 16 ā€“ 20 W 1600 lm
150 W 25 ā€“ 28 W 2600 lm

Prema istraživanjima LED rasveta ima pozitivan uticaj na novorođenčad i pomaže bržem oporavku od različitih bolesti. Koliko rasveta utiče na raspoloženje osoba koje borave u objektu?

Svetlost je veoma bitan faktor za zdravlje i dobro raspoloženje. Sunce i dnevna svetlost je najbolji izvor svetlosti koji je potreban svakom čoveku za život, rad i normalno funkcionisanje, a svakako i za normalno razvijanje novorođenčadi i odrastanje dece.

Luster u dnevnoj sobi

Luster u dnevnoj sobi / foto: Rabalux

Međutim, u prostorijama u kojima nemamo mogućnost da dovedemo dovoljno dnevnog svetla, jedino reÅ”enje je da se taj prostor na adekvatan i pravilan način osvetli upotrebom veÅ”tačkog, odnosno električnog svetla, a to je u danaÅ”nje vreme u svakom slučaju mnogo jednostavnije i ekonomičnije upotrebom LED tehnologije osvetljenja.

U nekim skandinavskim zemljama, koje imaju mnogo manje sunčanih dana i generalno dani kraće traju, čak se primenjuje i terapija lečenja depresije uz pomoć svetla, odnosno upotrebom ā€žLight Therapyā€œ lampi.

Rabalux je sve popularniji brend među arhitekata i dizajnerima. Å ta je ono Å”to se njima najviÅ”e dopada iz vaÅ”eg programa?

To je pre svega dizajn i Ŕirok asortiman od preko 2000 modela rasvete, Ŕto znači da možemo da ponudimo brojne proizvode za različite prostore i namene. Pored modela modernog i industrijskog dizajna, ono Ŕto nas izdvaja je svakako Ŕirok asortiman klasične/rustične i spoljne rasvete, a posebno bih naglasio i dečije rasvete, koja je sve popularnija u zadnje vreme.

Efikasnost i brzina isporuke je takođe veoma bitan faktor prilikom izbora, pogotovo za veće projekte, a naÅ” centralni magacin u Mađarskoj u kom se u svakom momentu nalazi oko 1 milion komada lampi to osigurava.

Rabalux predstavlja dobar odnos cene i kvaliteta, koji osiguravamo sa naŔom garancijom u trajanju od 5 godina, ali i velikim lagerom rezervnih delova.

Rabalux katalog Jesenji noviteti za 2022

Rabalux katalog Jesenji noviteti za 2022

Katalog njihovih proizvoda možete pogledati klikom na LINK

Rabalux SRB d.o.o.
Autoput za Zagreb br.20 (Belmax centar)
11080 Beograd-Zemun
T +381 11 2013 986
infosrb@rabalux.com
www.rabalux.rs