Connect with us
Gra─Ĺevina

Kako zakupci menjaju navike o poslovnim prostorima?

Razvoj kancelarijskog prostora u regionu bila je tema koja je okupila predstavnike jugoisto─Źne Evrope na REBEC konferenciji u Beogradu i to predstavnike kompanija iz Hrvatske i Ma─Ĺarske. Osvrt na prethodnu godinu pokazao je da je u pomenuti region ulo┼żeno ukupno 396 miliona evra u kancelarijski prostor.

„Pro┼íla godina donela nam je poslovne prostore koji se grade za veliki broj stanara, jer velike kompanije danas tra┼że upravo to. Blaga stagnacija primetna je u Sloveniji, za razliku od Srbije i Hrvatske“, rekao je Leonardo Zovko iz Regusa, Hrvatska, dok je njegova koleginica Mirta Ceranac Poljak iz M7 dodala da je sve ve─çi akcenat na rekonstrukciji starih zgrada.

Hubert Abt iz kompanije New Work iz Budimpe┼íte rekao je da se menja paradigma poslovnih prostora, kao i zahtevi, pa da je neophodno i promeniti na─Źin razmi┼íljanja onih koji projektuju i grade objekte.

„Za nekoliko godina 20 odsto svih poslovnih prostora bi─çe ‘flex office’ prostori, odnosno otvoreni prostori, koji osim dela za rad nude i druge pogodnosti, kao ┼íto su rekreacija ili mesta za opu┼ítanje, a koji mogu da se prilago─Ĺavaju prema potrebi“, pojasnio je Abt.

Zovko se nadovezao rekav┼íi da je za privla─Źenje novih zakupaca upravo potrebno prilago─Ĺavanje prostora, te da ljudi ─Źesto nisu svesni prednosti novina koje do─Ĺu na tr┼żi┼íte.

Na panelu je re─Źeno da je ukupna povr┼íina kancelarijskih prostora u Beogradu 881.000 kvadrata, u Zagrebu 1.300.000 kvadrata, u Budimpe┼íti 3.627.500 kvadrata, dok u Bukure┼ítu taj prostor broji 3.000.000 kvadrata.

Izgled poslovnog prostora u Melburnu

Izgled poslovnog prostora, Melburn

Benjamin Perez Ellischevitz, RICS, iz Budimpe┼íte istakao je da je za razvoj tr┼żi┼íta nekretina izuzetno va┼żna infrastruktura, a posebno postojanje metroa, ┼íto su iskustva iz glavnog grada Ma─Ĺarske.

Leonardo Zovko je rekao da u Hrvatskoj na obode gradova odlaze oni kojima je niska cena prioritet, kao i oni koji u ovim poslovnim prostorima imaju osećaj zajedništva, kao i deljenje znanja.

Hubert Abt je istakao da se u Budimpe┼íti bira lokacija koja je u blizini ┼żivotnog prostora i ┼íoping centra, koja ima razvijenu infrastrukturu. Akcenat je sve vi┼íe i na zelenoj gradnji, kao i na upravljanju otpadom – objasnio je.

Benjamin Perez Ellischevitz, RICS, iz Budimpe┼íte istakao je da je za razvoj tr┼żi┼íta nekretina izuzetno va┼żna infrastruktura, a posebno postojanje metroa, ┼íto su iskustva iz glavnog grada Ma─Ĺarske.

Leonardo Zovko je rekao da u Hrvatskoj na obode gradova odlaze samo oni kojima je niska cena prioritet, kao i oni koji u ovim poslovnim prostorima imaju osećaj zajedništva, kao i deljenja znanja.

Hubert Abt je objasnio da se u Budimpe┼íti bira lokacija koja je u blizini ┼żivotnog prostora i ┼íoping centra, koja ima razvijenu infrastrukturu. Akcenat je sve vi┼íe i na zelenoj gradnji, kao i na upravljanju otpadom – naglasio je.