Connect with us
Budu─çnost

Futuristi─Źka ideja koja postaje realnost

SAMOODR┼ŻIVE zgrade

Samoodr┼żive zgrade su zgrade zami┼íljene, projektovane i izvedene tako da u najve─çoj mogu─çoj meri funkcioni┼íu nezavisno ili se minimalno oslanjaju─çi na infrastrukturu kao ┼íto je snabdevanje elektri─Źnom energijom, vodom, grejanjem ili hla─Ĺenjem.

Ekolo┼íki odr┼żivi objekti za budu─çe generacije

Zagovornici samoodr┼żivih zgrada isti─Źu da ovakvi objekti imaju veoma povoljan odraz na ┼żivotnu sredinu i istovremeno pobolj┼íavaju bezbednost objekta i smanjuju cenu njegovog kori┼í─çenja. Ukoliko je zgrada nezavisna od lokalne infrastrukture ona je u isto vreme i bolje obezbe─Ĺena u slu─Źaju nestanka elektri─Źne energije, vode, gasa i drugih pogodnosti koje infrastruktura pru┼ża, bez obzira na razlog nestanka pogodnosti. U ovom slu─Źaju objekat ─çe i dalje imati pristup energiji, bar na odre─Ĺeno vreme.

Budu─çnost arhitekture i energetska efikasnost

Foto: www.archilovers.com/Stephane Groleau www.stephanegroleau.com

Prognozira se da ─çe se gradska populacija na na┼íoj planeti uve─çati za ─Źak 84% do 2050. godine. Sa postoje─çim rastom gradova i naselja i njihovim pretvaranjem u megalopolise postaje sve jasnije da je nephodno razmi┼íljati u smeru razvoja objekata koji su mnogo energetski efikasniji od objekata koji se grade danas. Fokus na stvaranju ekolo┼íki odr┼żivih ─Źistih gradskih sredina treba da obezbedi budu─çnost generacijama koje dolaze. U suprotnom, izuzetno zaga─Ĺeni urbani centri dana┼ínjice tokom narednih nekoliko decenija evoluira─çe u ne┼íto mnogo gore i to na mnogo ve─çoj razmeri.

Samoodr┼żivi objekti komercijalna zgrada

Foto: www.archilovers.com/Stephane Groleau www.stephanegroleau.com

// Prose─Źna moderna visoka zgrada ili neboder nema sisteme samoodr┼żivosti kao ┼íto su sistemi za generisanje elektri─Źne energije ili preradu i ponovno kori┼í─çenje otpadnih voda kao ni pametne energetske sisteme koji omogu─çavaju pra─çene kori┼í─çenja elektri─Źne energije na dnevnoj bazi.

Princip samoodr┼żivosti

Tako─Ĺe, prose─Źni neboderi danas nisu projektovani kako bi maksimalno iskoristili dnevnu svetlost niti prirodne uslove okru┼żenja i ogromni su potro┼ía─Źi vode. Zbog ove kratkovidosti, ali i nedostatka brige za bilo kakva pitanja osim profita, ve─çina objekata u dana┼ínjim velikim gradovima stvaraju ogromne koli─Źine ugljen-dioksida i na ovaj na─Źin uti─Źu na globalno zagrevanje. Danas su ekolo┼íke teme, sa pravom, jedno od velikih pitanja za mnoge grane industrije i za arhitekte, in┼żenjere i urbane planere koji ┼żele da planiraju unapred imperativ je postao razvoj inovativnih samoodr┼żivih objekata. Naravno, zakonska regulativa koja sankcioni┼íe lo┼íu i nagra─Ĺuje dobru urbanisti─Źku, arhitektonsku i in┼żenjersku praksu u velikoj meri doprinosi ovakvom na─Źinu razmi┼íljanja.

Samoodr┼żiva porodi─Źna ku─ça

Foto: www.archilovers.com/Martin Gardner www.martingardner.com

Samoodr┼żiva porodi─Źna ku─ça

Foto: www.archilovers.com/Martin Gardner www.martingardner.com

Ranije je razvoj samoodr┼żive arhitekture bio fokusiran pre svega na stambene objekte i objekte manjih razmera. Tako─Ĺe, ovi objekti su pre svega proizvodili energiju za sopstvene potrebe. Danas, samoodr┼żive ku─çe su projektovane na taj na─Źin da mogu da izvoze deo elektri─Źne energije i vra─çaju je u mre┼żu.

// Sve vi┼íe se mo┼że primetiti da arhitekte i in┼żenjeri po─Źinju da razmi┼íljaju da ideju o samoodr┼żivosti primene i na druge tipologije kao ┼íto su poslovni prostori, tr┼żni centri, fabrike i ostali javni objekti i sve je vi┼íe objekata koji se grade upravo upotrebom sistema koji omogu─çavaju njihovu samoodr┼żivost.

Samoodr┼żivi gra─Ĺevinski objekti

Foto: www.archilovers.com/ Jose Campos

Samoodr┼żivost je princip koji se ne mora odnositi samo na gradnju novih objekata ve─ç se mo┼że primeniti i na starim objektima unapre─Ĺuju─çi infrastrukturu samog objekta i ugra─Ĺuju─çi nove sisteme koji omogu─çuju da stari objekat dobije aspekte samoodr┼żivosti.

Samoodr┼żivost na jednom objektu posti┼że se ugradnjom solarnih panela, mikro-hidro sistema, mikro sistema za obradu i ponovno kori┼í─çenje otpadnih voda kao i generatora elektri─Źne energije koji se napajaju prirodnim gasom ili drugim sistemima. U zemljama prvog sveta postoje novi gra─Ĺevinski standardi kao i pravna regulativa koja reguli┼íe ovu oblast visokim porezima za gra─Ĺenje energetski neefikasnih zgrada ali, i posebnim ekonomskim inicijativama za upotrebu samoodr┼żivih elemenata. Zbog ovoga se mnoge nove, ali i stare zgrade mogu rutinski opremiti tehnologijama koje ─çe uticati na pobolj┼íanje njihove samoodr┼żivosti.

Samoodr┼żivi stambeni objekat

Samoodr┼żivi stambeni objekat, foto: www.archilovers.com/Klaus Mellenthin

// Jedna od najva┼żnijih stavki u postizanju samoodr┼żivog objekta je elektri─Źna energija to jest smanjenje potrebe za istom kao i redukovanje njenog kori┼í─çenja.

Ovo se mo┼że posti─çi upotrebom pasivne arhitekture kao ┼íto je projektovanje objekta tako da se u obzir uzimaju potrebe za svetlosnom energijom, orijentacija prostorija u odnosu na strane sveta ili u odnosu na izlo┼żenost vetru, ali i upotreba elemenata kao ┼íto su brisoleji koji smanjuju insolaciju i samim tim potrebu za hla─Ĺenjem prostora.

Redukovanje & energetska efikasnost

Osim pasivnih arhitektonskih mera mogu─ça je upotreba generatora elektri─Źne energije kao ┼íto su solarni paneli ili vetrenja─Źe. Ovi elementi omogu─çavaju da objekat proizvodi sopstvenu elektri─Źnu energiju i poslednjih godina postoji trend da se oni ugra─Ĺuju pre svega na krovove zgrada, ali se poslednjih godina javljaju i inovacije kao ┼íto su solarni paneli koji su sastavni elementi samog prozora.

Samoodr┼żivi objekti, hotel

Samoodr┼żivi objekti, hotel

Samoodr┼żivi objekti, hotel

Foto: www.edilportale.com

Kada se radi o potro┼ínji vode koja je, tako─Ĺe, veoma va┼żna stavka u dana┼ínjim objektima, mere za redukovanje potro┼ínje ili ─Źuvanje vode su raznovrsne. Sve se ─Źe┼í─çe u projektovanju i gra─Ĺenju novih zgrada mo┼że primetiti upotreba sistema za preradu i recikliranje otpadnih voda, posebno u zonama gde je voda redak i te┼że dostupan resurs kao ┼íto su, na primer, pustinje. Kada se radi o recikla┼żi vode postoji vi┼íe metoda i na─Źina na koji se ovo sprovodi, ali se sistem uglavnom zasniva na prikupljanje otpadne vode iz kuhinja, lavaboa i kada ili tu┼í kabina koje se potom na razli─Źite na─Źine pre─Źi┼í─çavaju da bi se potom koristile za ispiranje toaleta.

// Postoje razli─Źiti sistemi kojima se ovo posti┼że, a zemlje u kojima se koristi ovakav tretman vode imaju razvijene zakone i pravilnike kojima se reguli┼íe higijenski nivo koji je potrebno posti─Źi kako bi ovaj proces pre─Źi┼í─çavanja i ponovnog kori┼í─çenja bio na zadovoljavaju─çem higijenskom nivou.

Osim sistema za generisanje struje i recikliranje vode in┼żinjeri i arhitekte rade i na sistemi za preradu otpadnih voda, otpadnih materija, grejanja i hla─Ĺenja i ventilacije. Tako─Ĺe razvijaju se sistemi i ideje koji ─çe uvrstiti proizvodnju hrane u samoodr┼żivi objekat kroz razvoj urbanog ba┼ítovanstva, hidroponskih ba┼íti i ostalih inovativnih mera koje odgovaraju modernim gradskim sredinama.

Milenijumima ljudi su koristili energiju vatre, vode i vetra i pretvarali je u koristan rad ili prosto koristili za zagrevanje ili hla─Ĺenje prostora. Vodenice i vetrenja─Źe su verovatno jedan od najstarijih primera koji ilustruju sposobnost i ┼żelju ─Źoveka da koristi i sara─Ĺuje sa elementima prirode. Industrijska revolucija je dovela do razvoja novih tehnologija i pove─çala razmere u kojima se ─Źovek po─Źeo koristiti prirodnim silama ┼íto se najbolje vidi na primeru tekstilnih pogona ─Źiji su razboji bili pokretani prvo silom vodene struje a potom, kako su se tehnologije razvijale, i na paru. Danas, zahvaljuju─çi mnogo prefinjenijim tehnologijama, postoje mnoge gra─Ĺevine, kako stariji objekti tako i objekti novogradnje, koje generi┼íu elektri─Źnu energiju za sopstvene potrebe osvetljenja, grejanja ili hla─Ĺenja.

Autor: Irma Talovi─ç, d.i.a.