Connect with us
Enterijer

Klizna vrata- kada hoćete elegancijom da uštedite prostor

Klizna vrata su tip vrata koja se otvaraju horizontalno ÔÇô klize─çi preko grani─Źnika ili ┼íine na koju su namontirana ili fiksirana. Klizna vrata se uglavnom koriste u kupatilima ÔÇô kao vrata tu┼ía, na terasama ili verandama ÔÇô kao staklena vrata koja omogu─çavaju bolju povezanost unutra┼ínjeg i spolja┼ínjeg prostora, kao pregradna vrata koja omogu─çavaju veliki izbor kreativnih re┼íenja u enterijeru, i u poslednje vreme kod nas veoma ─Źesto kao vrata garderobera odnosno ugradnog plakara.

Klizna vrata su pogodna za svaku prostoriju u domu

Tako─Ĺe, ovu vrstu vrata sve ─Źe┼í─çe sre─çemo na ulazima u javne objekte. Ova vrata su naj─Źe┼í─çe opremljena senzorom i mehanizmom za automatsko otvaranje. Na ovaj na─Źin omogucava se ve─ça i lak┼ía pristupa─Źnost ovim prostorima, ┼íto ─Źini ovaj izbor vrata odli─Źnim za tu namenu.

S obzirom na cenu, najbolje opravdanje za upotrebu kliznih vrata je velika u┼íteda prostora koja se posti┼że i njihova o─Źigledna estetska vrednost. Tako─Ĺe, klizna vrata vrlo ─Źesto omogu─çavaju ma┼ítovite intervencije u prostoru.

Rimljani su ve─ç u prvom veku p.n.e. koristili klizna vrata

Rimljani su ve─ç u prvom veku p.n.e. koristili klizna vrata

Pomislili bismo da su klizna vrata vrlo moderan izum, ali arheolo┼íki dokazi iz Pompeje ukazuju na to da su Rimljani ve─ç u prvom veku p.n.e. koristili klizna vrata. Mehanizam preko kojeg klizna vrata funkcioni┼íu mo┼że biti preko donje ili preko gornje ┼íine.

Gornja ┼íina se uglavnom koristi kada se radi o lak┼íim kliznim vratima. Ovo je tako─Ĺe naj─Źe┼í─çe kori┼í─çen sistem za klizna vrata. Kod nas na tr┼żi┼ítu se naj─Źe┼í─çe mo┼że na─çi aluminijumska ili plasti─Źna ┼íina. Sam klizni mehanizam je metalni ili plasti─Źni. Vrata su obe┼íena o ┼íine koje mogu biti duple, ili se radi o jednoj ┼íini sa dva kanala, a vrata se preko mehanizma veoma lako pokre─çu.

┼áina je zbog estetskog razloga na adekvatan na─Źin sakrivena. Na oba kraja ┼íine nalazi se element koji zaustavlja vrata i apsorbuje udar u slu─Źaju da se ona zalupe, ali i omogu─çava da vrata budu u otvorenom ili zatvorenom polo┼żaju. Ovakav sistem kliznih vrata naj─Źe┼í─çe zahteva i postavljanje vo─Ĺice na podu koja vodi vrata i onemogu─çava njihovo kretanje upravno na pravac ┼íina.

Deo teksta preuzet sa stranice: www.prozorivrata.com. Nastavak pro─Źitajte na slede─çem LINKU.