Connect with us

Enterijer

Klizna vrata- kada hoćete elegancijom da uštedite prostor

Objavljeno

:

Klizna vrata su tip vrata koja se otvaraju horizontalno – klizeći preko graničnika ili šine na koju su namontirana ili fiksirana. Klizna vrata se uglavnom koriste u kupatilima – kao vrata tuša, na terasama ili verandama – kao staklena vrata koja omogućavaju bolju povezanost unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, kao pregradna vrata koja omogućavaju veliki izbor kreativnih rešenja u enterijeru, i u poslednje vreme kod nas veoma često kao vrata garderobera odnosno ugradnog plakara.

Klizna vrata su pogodna za svaku prostoriju u domu

Takođe, ovu vrstu vrata sve češće srećemo na ulazima u javne objekte. Ova vrata su najčešće opremljena senzorom i mehanizmom za automatsko otvaranje. Na ovaj način omogucava se veća i lakša pristupačnost ovim prostorima, što čini ovaj izbor vrata odličnim za tu namenu.

S obzirom na cenu, najbolje opravdanje za upotrebu kliznih vrata je velika ušteda prostora koja se postiže i njihova očigledna estetska vrednost. Takođe, klizna vrata vrlo često omogućavaju maštovite intervencije u prostoru.

Rimljani su već u prvom veku p.n.e. koristili klizna vrata

Rimljani su već u prvom veku p.n.e. koristili klizna vrata

Pomislili bismo da su klizna vrata vrlo moderan izum, ali arheološki dokazi iz Pompeje ukazuju na to da su Rimljani već u prvom veku p.n.e. koristili klizna vrata. Mehanizam preko kojeg klizna vrata funkcionišu može biti preko donje ili preko gornje šine.

Gornja šina se uglavnom koristi kada se radi o lakšim kliznim vratima. Ovo je takođe najčešće korišćen sistem za klizna vrata. Kod nas na tržištu se najčešće može naći aluminijumska ili plastična šina. Sam klizni mehanizam je metalni ili plastični. Vrata su obešena o šine koje mogu biti duple, ili se radi o jednoj šini sa dva kanala, a vrata se preko mehanizma veoma lako pokreću.

Šina je zbog estetskog razloga na adekvatan način sakrivena. Na oba kraja šine nalazi se element koji zaustavlja vrata i apsorbuje udar u slučaju da se ona zalupe, ali i omogućava da vrata budu u otvorenom ili zatvorenom položaju. Ovakav sistem kliznih vrata najčešće zahteva i postavljanje vođice na podu koja vodi vrata i onemogućava njihovo kretanje upravno na pravac šina.

Deo teksta preuzet sa stranice: www.prozorivrata.com. Nastavak pročitajte na sledećem LINKU.

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Popularno