Connect with us
Budućnost

Rekonstruisana svila nekoliko puta jača od prirodnog vlakna

Rekonstruisana svila može biti nekoliko puta jača od prirodnog vlakna i napravljena u različitim oblicima. Kada se radi o složenoj mešavini molekula koji čine vlakna prirodne svile, priroda pobeđuje ljudske inženjerske ruke. Uprkos naporima da se sintetizuje materijal, veštačke sorte i dalje ne mogu da se podudaraju sa snagom prirodnog vlakna.

Međutim, počevši od svile proizvedene od svilenih crva, hemijski ga razbijaju, a zatim ponovo sastavljaju, inženjeri su otkrili da mogu napraviti materijal koji je više nego dvostruko izdržljiv kao njegov prirodni kolega i može se oblikovati u složene strukture kao što su mrežice i rešetke .

Novi materijal je nazvan regenerisanim svilenim vlaknom (RSF) i mogao bi pronaći mnoštvo aplikacija u komercijalnim i biomedicinskim postavkama, kažu istraživači. Nalazi su objavljeni u časopisu Nature Communications, u članku McAfee profesora inženjera Markusa Buehlera, postdoc Shengjie Linga, naučnog istraživača Zhao Kin-a, i još troje na Univerzitetu Tufts.

Foto: news.mit.edu

Neke vrste svile koju proizvode pauci su među najsnažnijim materijalima poznatim, funti za funtu. Ali za razliku od sviloprejkina, pauci se ne mogu uzgajati da bi proizveli vlakna u korisnim količinama. Razni istraživači, uključujući Buehlera i njegove saradnike, pokušali su napraviti čisto sintetičku svilu, ali ti napori još nisu dali vlakna koja mogu odgovarati jačini prirodnih verzija.

Umesto toga, tim je sada razvio način da iskoristi najbolje kvalitete prirodne svile koju proizvode svilene crvene boje, dok ga obrađuje na način koji ga čini jačim i otvara širok spektar novih oblika i struktura koje se nikad ne mogu oblikovati od prirodne svile .

Ključ je da se naruši prirodna svila, ali ne previše, kaže tim. To jest, rastvaraju kouone napravljene od svilenih crva, a ne do tačke da se molekularna struktura materijala razbija, već u srednji oblik sastavljen od mikrofibrila. Ovi maleni skupovi slični navoju čuvaju neke od važnih hijerarhijskih struktura koje daju svilu svoju snagu.

Prevedeno sa stranice: news.mit.edu