Connect with us
Arhitektura

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omota─Ź pretvaraju iz stati─Źnog u dinami─Źan odnos prema posmatra─Źu, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal u realizaciji unapre─Ĺenja faktora odr┼żivosti ┼żivotne sredine.
To se pre svega odnosi na velike zidne površine, na kojima mogu da se apliciraju ovakvi napredni tehnološki sistemi.

U realizaciji transformacije urbanog prostora upotrebom vegetativnog zida neophodno je uspostaviti odre─Ĺenu komunikaciju korisnika i okru┼żenja. ÔÇ×Budu─çnost na┼íih zajednica, prirodnih resursa i ekosistema zavisi od toga koliko razumemo, cenimo i ─Źuvamo stani┼íta i vrste koje odr┼żavaju na┼í svet. Treba biti proaktivan i pru┼żiti deci i odraslima alate kojima ─çe uo─Źavati efekte promenljivosti.ÔÇŁ

Dodatna vrednost vegetativnih zidova ostvaruje se elementima oblikovne razli─Źitosti, koja je upotrebom biljnog materijala, u potpunosti objektu i fasadnom omota─Źu daje jedan novi vizuelni identitet. Na taj na─Źin postaju simbol eko ili zelene gradnje, zato ┼íto ih je lako identifikovati, jer su vidljivi i neposredno uti─Źu na ukupni bilans zelenih povr┼íina u urbanim sredinama. Objekti sa primenjenim vegetativnim zidom postaju vrlo konkurentni na tr┼żi┼ítu nekretnina. Oni svojim vizuelnim identitetom doprinose ne samo identifikaciji samog objekta nego u mnogome uti─Źu i na kreiranje identiteta mesta.

Vegetativni zidovi mogu u odre─Ĺenoj meri da ubla┼że nedostatak biolo┼íke ravnopravnosti u urbanim sredinama, zatim da odr┼że odre─Ĺene biljne vrste, kao i da osiguraju odre─Ĺena stani┼íta i gnezdili┼íta za insekte i razne vrste ptica. Vegetativni zidovi su prirodni produ┼żetak svom okru┼żenju.

 

Fasada zeleni zidovi

Zelena fasada / foto: Pexels

Projektantska ┼żelja da se zelenilu osim jednostavne logi─Źke funkcionalnosti da su┼ítinski druga─Źije zna─Źenje u arhitektonskim objektima, omogu─çena je kompleksnijim tehnolo┼íkim razvojem takvih sistema. Po─Źetna razmi┼íljanja i tehnolo┼íki nivo vremena u kome su nastali prvi vegetacioni zidovi bio je ograni─Źavaju─çe realizacije, u odnosu na ono ┼íto stoji na raspolaganju dana┼ínjim autorima. Danas tehni─Źki aspekti realizacije, a pre svega odr┼żavanja vegetacionih zidova su vrlo ─Źesto u senci vizuelnih zahteva i kreativnih ciljeva.

Korišćenjem biljaka, kao materijala koji se u ranijim erama arhitekture nisu koristili za materijalizaciju i oblikovanje arhitektonskih objekata, stvaraju se nove arhitektonske strukture, koje prkose zakonima prirode i povećavaju slobodu kreativnog rada.

Vegetacioni zidovi se u prostoru pojavljuju, osim u osnovnom funkcionalnom obliku i kao elementi koje nose umetni─Źku aplikaciju, skulpturalnu kreaciju u prostornoj arhitektonskoj formaciji arhitektonskih objekta.
Poprimaju ulogu umetni─Źkog platna, daju─çi autorima novi medij izra┼żavanja, a prostoru odre─Ĺeni oblik skulpturalnosti.

Upotrebom biljaka u zavr┼ínoj obradi, te┼íko se mo┼że govoriti o materijalizacijskom bogatstvu, ve─ç o smislenom, zanimljivom i slo┼żenom skulpturalnom karakteru vegetacionog zida. U pojedinim slu─Źajevima vegetacioni zidovi se transformi┼íu u dominantni umetni─Źki izraz u prostoru u kome se nalaze, zahvaljuju─çi projektantskom istra┼żivanju potencijala materijala od koga je izra─Ĺen.

Zeleni zidovi

Zeleni zidovi

Integrativnim pristupom u arhitekturi i likovnom izra┼żavanju, koji podrazumeva kombinovanje elemenata arhitekture, dizajna, likovnosti, ekologije, botanike i prostornog planiranja, mo┼że se posti─çi sinergija duha i prostora u kojem se ljudi ose─çaju sigurno, uklju─Źeno i sre─çno. Brojni su primeri ÔÇ×ozelenjavanjaÔÇť urbanih i zatvorenih i otvorenih prostora, kako bi se pobolj┼íao kvalitet u ÔÇ×te┼íkimÔÇť urbanim jezgrima gde je koli─Źina betona i asfalta obrnuto srazmerna stepenu socijalizacije i uklju─Źenosti, a direktno proporcionalna stepenu otu─Ĺenosti.

Fokus teorijske analize zelenih zidova je na upoznavanju sa savremenim i tradicionalnim na─Źinima kori┼í─çenja vertikalnih ba┼íti, prirodnih i stvorenih uticaja kao i osnovama formiranja sklopova i funkcionalne sistematizacije.

Potrebno je da se istra┼żuju formalne, tehnolo┼íke, funkcionalne, estetske mogu─çnosti zelenih zidova kao resursa u procesu projektovanja urbanih elemenata. Elementi vertikalnih ba┼íta su deo integrativnog arhitektonskog prikazivanja i osnov su za identifikovanje i re┼íavanje estetskih arhitektonskih dilema arhitektonskih objekata. Kori┼í─çenje elemenata zelenih zidova u arhitekturi 21. veka otvorilo je nove projektantske mogu─çnosti i stvorila izazove za projektante.

Rezultat toga su radovi koji mogu da se rekonfiguri┼íu u bilo kom okru┼żenju kao potpuno nov pristup i na─Źin stvaranja. Elementi dizajna vertikalnih ba┼íta koriste se u re┼íavanju tehnolo┼íke singularnosti kao hipoteti─Źke ta─Źke u budu─çnosti u kojoj tehnolo┼íki razvoj civilizacije dobija sve ve─çe ubrzanje u sve kra─çem vremenskom intervalu i te┼żi ka beskona─Źnosti u formi eksponencijalne funkcije.

Autor teksta: Prof. dr Budimir Sudimac