Connect with us
Enterijer

Podovi u dečijim igraonicama i njihova bezbednost

Tek je polovina januara, a mi smo se već umorili od zime i hladnoće. Mi, odrasli, bismo se najradije raskomotili po dolasku sa posla i ležali uz tv dok ne dođe vreme za spavanje. Međutim, deca imaju drugačije prohteve. Njima je dosadno u kući, oni ne podnose statiku i odsustvo akcije, njima je potrebna igra i fizička aktivnost.

Deci je potrebna fizička aktivnost u toku svakog dana

S obzirom da vrtići i škole nemaju dovoljno ni prostora, ni adekvatne uslove u dvorištima svojih objekata, deca najčešće provedu vreme tako što su zajedno sa vršnjacima zatvoreni u jednu prostoriju dok ne dođu roditelji po njih. Zato su jedina rešenja u zimskim mesecima upravo dečije igraonice. U svakom gradu ih ima stvarno puno, a zbog “rupa u zakonu” ili nedovoljne kontrole svaka druga ovakva igraonica je nebezbedna. Nije mi namera da širim paniku, samo da vam pomognem da na neki način selektujete i budete mirni ta dva sata koliko deci treba da potroše energiju.

Evo kako u našoj zemlji stoje stvari što se tiče kontrole. Jedna od malobrojnih kontrola igraonica u Srbiji urađena je u februaru prošle godine, a kontrolu je radilo Ministarstvo za rad. Tada je otkriveno da je petina radnika u oko 350 igraonica u Srbiji radila “na crno”, a pronađeno je i 18 nelegalnih objekata. Neregistrovane igraonice otkrivene su u Kraljevu, Raškoj, Kragujevcu, Pirotu, Novom Pazaru, Aleksandrovcu, Prokuplju, Kragujevcu, Surdulici, Kuršumliji i Kosjeriću. Inspektori su podneli 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, tri zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i devet prekršajnih naloga.

Evropski i svetski standardi kvaliteta su krajnje temeljni i rigorozni, i sadrže podugačak spisak karakteristika koje podloga u igraonicama mora zadovoljiti. Nikako ne sme sadržati teške metale – olovo (ima ga u sastavu određenih industrijskih boja), antimon, barijum, kadmijum, hrom, arsen, živu i selen; toksične ugljovodonike formaldehid, toluen, formamid i lateks koji može izazvati alergiju; kao ni ftalate, jedinjenja koja mogu prouzrokovati smetnje u radu štitne žlezde.

Podovi u dečijoj igraonici

Dakle, pošto većina nas ne zna da prepozna sadržaj pojedinog poda u igraonicama, moraćemo da se snalazimo i izbegnemo barem one najnekvalitetnije i samim tim najopasnije za decu. Recimo, toksična boja i plastična masa imaju vrlo specifičan, lako prepoznatljiv miris koji najčešće ne uspe potpuno da ispari iz prostorije uprkos osveživačima, pa ukoliko ga osetite to će biti dovoljno pouzdan znak da svoju decu ne treba da dovodite u jedan ovakav objekat.

Naravno, postoje neke opcije u dečijim igraonicama koje možemo smatrati bezbednim, a na šta konkretno mislimo pročitajte na sledećem LINKU. 

Deo teksta preuzet sa stranice: www.podovi.org