Connect with us
Arhitektura

Harmoni─Źna simbioza japanskog spokoja i ┼żivahne kreativnosti

Tenderly Office je pravi simbol harmonije dve razli─Źite, ali savr┼íeno uklopljene teme: interpretacije japanskog dizajna i razigranog duha de─Źije igre. Prostire na preko 3.000 kvadratnih metara, raspore─Ĺenih na tri sprata u novootvorenoj GTC zgradi na Novom Beogradu i useljen je u aprilu ove godine.

Zen estetika Japana

Dizajn koncept Tenderly Office-a inspirisan je odmerenom lepotom japanske estetike koja prezentuje umetnost jednostavnosti i harmonije. Umiruju─çi tonovi, prirodni materijali i biljke, preuzeti iz japanskog dizajna i tradicionalne arhitekture, formiraju jednu vrstu reda koji posetioce spontano vodi kroz sam prostor. Ovako promi┼íljen pristup ne samo da unapre─Ĺuje funkcionalnost kancelarije, ve─ç i stvara ose─çaj spokoja i sigurnosti.

projekat: Tenderly Office / autor projekta: Antipod Studio / foto: Relja Ivani─ç

projekat: Tenderly Office / autor projekta: Antipod Studio / foto: Relja Ivani─ç

De─Źije kockice za igru: Eksplozija boja i mesta iznena─Ĺenja

Tenderly je prigrlio i razigrani duh de─Źijih kockica za igru. Poznata igra─Źka poslu┼żila je kao inspiracija za ma┼ítovitost, unose─çi ┼żive boje, zaobljene oblike i dinami─Źne prostorne konfiguracije kroz ceo enterijer. Upadljive boje o┼żivljavaju elemente i isti─Źu odre─Ĺene karakteristike, kako bi stvorili novu atmosferu sa brojnim iznena─Ĺuju─çim elementima koji podsti─Źu kreativnost i neguju ┼żivo radno okru┼żenje, pru┼żaju─çi istovremeno ose─çaj doma, sigurnosti i udobnosti.

Zna─Źaj biljaka za enterijer

Biljke su od su┼ítinskog zna─Źaja za unutra┼ínji dizajn Tenderly Office-a, a uvo─Ĺenje principa biofilije ozna─Źava klju─Źni trenutak u stvaranju ovog radnog okru┼żenja. Njihova uloga nije samo estetska, ve─ç ima dublje implikacije na samu produktivnost zaposlenih. Osim ┼íto su od vizuelnog zna─Źaja, biljke slu┼że kao klju─Źan faktor opu┼ítanja i redukcije stresa. Integracijom ovih zelenih elemenata kao pregrada izme─Ĺu otvorenih kancelarija, postignuta je prirodna povezanost sa spoljnim svetom, unose─çi vitalnost u svakodnevni radni prostor. Spajaju─çi japansku estetiku sa principom biofilije, stvorilo se harmoni─Źno okru┼żenje koje ne samo da podsti─Źe kreativnost, ve─ç i poja─Źava produktivnost, istovremeno unapre─Ĺuju─çi ukupno iskustvo svih prisutnih.

projekat: Tenderly Office / autor projekta: Antipod Studio / foto: Relja Ivani─ç

projekat: Tenderly Office / autor projekta: Antipod Studio / foto: Relja Ivani─ç

Funkcionalnost kancelarije

Dizajn Tenderly Office-a pa┼żljivo je prilago─Ĺen razli─Źitim potrebama korisnika. Na tri sprata jasno su vidljive razli─Źite prostorne tranzicije izme─Ĺu tri zone, svaka od njih namenjena je odre─Ĺenim aktivnostima i trenutnim potrebama. Prizemlje slu┼żi kao dinami─Źno okru┼żenje i centralno mesto kompanije – tu su bar, kantina i auditorijum. Ovaj vi┼íenamenski prostor projektovan je kao fokusno mesto za dru┼żenje, razmenu ideja i inspirativne diskusije. Nenametljivom estetikom, pravi svojevrsnu pregradu, razdvajaju─çi ovu ┼żivahnu zonu od oblasti namenjenih radu.

Drugi sprat nudi mirnu oazu za individualni rad i produktivne sastanke. Konferencijske sale i odvojeni prostori za individualni rad sme┼íteni su ovde, pru┼żaju─çi mirno okru┼żenje za konstruktivne razgovore. Na tre─çem spratu, kombinacija otvorenih i zatvorenih kancelarija stvara ekosistem koji podr┼żava timski rad i potrebe pojedinaca. Ova dinami─Źna organizacija podsti─Źe neformalnu prirodu kompanije Tenderly, potenciraju─çi timski rad ali i omogu─çavaju─çi pojedincima prostore za samostalni rad. Rasuta po spratu, tiha ostrva nude prikladne prostore za brze i spontane sastanke do ─Źetiri osobe.

projekat: Tenderly Office / autor projekta: Antipod Studio / foto: Relja Ivani─ç

projekat: Tenderly Office / autor projekta: Antipod Studio / foto: Relja Ivani─ç

Mesta okupljanja: Mikro trgovi

Svesni va┼żnosti dru┼ítvenih veza, Tenderly Office strategijski je postavio coffee point-ove na krajevima radnog prostora. Ovi uglovi, poznati kao ÔÇ×mikro trgovi“, slu┼że kao prirodna mesta okupljanja, podsti─Źu─çi neformalne razgovore i razmenu ideja me─Ĺu kolegama. Tako─Ĺe, lounge zone sme┼ítene uz ulaze stvaraju opu┼ítena okru┼żenja za spontane sesije brainstorming-a i opu┼ítene interakcije, dodatno nagla┼íavaju─çi inkluzivan i saradni─Źki duh kancelarije.

ÔÇ×U fokusu Antipoda le┼żi ambicija da kreira prostore koji izazivaju intenzivne emocije kod posetilaca. Integracijom elemenata prirode, mre┼ża, biljaka, boja i igre unutar odabranih tema, Tenderly predstavlja jedinstveno novo iskustvo koje nudi duboke ose─çaje doma, mira, radosti, sigurnosti, udobnosti i ponosa kroz svoj enterijer.ÔÇŁ

Naziv objekta: Tenderly Office
Lokacija: Beograd
Površina: 3.000 m2
Godina: 2023.
Autorski tim: Branko Nikoli─ç, Milan Stefanovi─ç, Petar Savi─ç, Ksenija┬á Radulovi─ç, Dragana Petkov, Aleksandra Dra┼żi─ç, Nata┼ía Mihajlovi─ç, Milja Rabrenovi─ç
Fotografija: Relja Ivani─ç