Connect with us
Arhitektura

Harmonična simbioza japanskog spokoja i živahne kreativnosti

Tenderly Office je pravi simbol harmonije dve različite, ali savrÅ”eno uklopljene teme: interpretacije japanskog dizajna i razigranog duha dečije igre. Prostire na preko 3.000 kvadratnih metara, raspoređenih na tri sprata u novootvorenoj GTC zgradi na Novom Beogradu i useljen je u aprilu ove godine.

Zen estetika Japana

Dizajn koncept Tenderly Office-a inspirisan je odmerenom lepotom japanske estetike koja prezentuje umetnost jednostavnosti i harmonije. Umirujući tonovi, prirodni materijali i biljke, preuzeti iz japanskog dizajna i tradicionalne arhitekture, formiraju jednu vrstu reda koji posetioce spontano vodi kroz sam prostor. Ovako promiÅ”ljen pristup ne samo da unapređuje funkcionalnost kancelarije, već i stvara osećaj spokoja i sigurnosti.

projekat: Tenderly Office / autor projekta: Antipod Studio / foto: Relja Ivanić

projekat: Tenderly Office / autor projekta: Antipod Studio / foto: Relja Ivanić

Dečije kockice za igru: Eksplozija boja i mesta iznenađenja

Tenderly je prigrlio i razigrani duh dečijih kockica za igru. Poznata igračka poslužila je kao inspiracija za maÅ”tovitost, unoseći žive boje, zaobljene oblike i dinamične prostorne konfiguracije kroz ceo enterijer. Upadljive boje oživljavaju elemente i ističu određene karakteristike, kako bi stvorili novu atmosferu sa brojnim iznenađujućim elementima koji podstiču kreativnost i neguju živo radno okruženje, pružajući istovremeno osećaj doma, sigurnosti i udobnosti.

Značaj biljaka za enterijer

Biljke su od suÅ”tinskog značaja za unutraÅ”nji dizajn Tenderly Office-a, a uvođenje principa biofilije označava ključni trenutak u stvaranju ovog radnog okruženja. Njihova uloga nije samo estetska, već ima dublje implikacije na samu produktivnost zaposlenih. Osim Å”to su od vizuelnog značaja, biljke služe kao ključan faktor opuÅ”tanja i redukcije stresa. Integracijom ovih zelenih elemenata kao pregrada između otvorenih kancelarija, postignuta je prirodna povezanost sa spoljnim svetom, unoseći vitalnost u svakodnevni radni prostor. Spajajući japansku estetiku sa principom biofilije, stvorilo se harmonično okruženje koje ne samo da podstiče kreativnost, već i pojačava produktivnost, istovremeno unapređujući ukupno iskustvo svih prisutnih.

projekat: Tenderly Office / autor projekta: Antipod Studio / foto: Relja Ivanić

projekat: Tenderly Office / autor projekta: Antipod Studio / foto: Relja Ivanić

Funkcionalnost kancelarije

Dizajn Tenderly Office-a pažljivo je prilagođen različitim potrebama korisnika. Na tri sprata jasno su vidljive različite prostorne tranzicije između tri zone, svaka od njih namenjena je određenim aktivnostima i trenutnim potrebama. Prizemlje služi kao dinamično okruženje i centralno mesto kompanije – tu su bar, kantina i auditorijum. Ovaj viÅ”enamenski prostor projektovan je kao fokusno mesto za druženje, razmenu ideja i inspirativne diskusije. Nenametljivom estetikom, pravi svojevrsnu pregradu, razdvajajući ovu živahnu zonu od oblasti namenjenih radu.

Drugi sprat nudi mirnu oazu za individualni rad i produktivne sastanke. Konferencijske sale i odvojeni prostori za individualni rad smeÅ”teni su ovde, pružajući mirno okruženje za konstruktivne razgovore. Na trećem spratu, kombinacija otvorenih i zatvorenih kancelarija stvara ekosistem koji podržava timski rad i potrebe pojedinaca. Ova dinamična organizacija podstiče neformalnu prirodu kompanije Tenderly, potencirajući timski rad ali i omogućavajući pojedincima prostore za samostalni rad. Rasuta po spratu, tiha ostrva nude prikladne prostore za brze i spontane sastanke do četiri osobe.

projekat: Tenderly Office / autor projekta: Antipod Studio / foto: Relja Ivanić

projekat: Tenderly Office / autor projekta: Antipod Studio / foto: Relja Ivanić

Mesta okupljanja: Mikro trgovi

Svesni važnosti druÅ”tvenih veza, Tenderly Office strategijski je postavio coffee point-ove na krajevima radnog prostora. Ovi uglovi, poznati kao ā€žmikro trgovi“, služe kao prirodna mesta okupljanja, podstičući neformalne razgovore i razmenu ideja među kolegama. Takođe, lounge zone smeÅ”tene uz ulaze stvaraju opuÅ”tena okruženja za spontane sesije brainstorming-a i opuÅ”tene interakcije, dodatno naglaÅ”avajući inkluzivan i saradnički duh kancelarije.

ā€žU fokusu Antipoda leži ambicija da kreira prostore koji izazivaju intenzivne emocije kod posetilaca. Integracijom elemenata prirode, mreža, biljaka, boja i igre unutar odabranih tema, Tenderly predstavlja jedinstveno novo iskustvo koje nudi duboke osećaje doma, mira, radosti, sigurnosti, udobnosti i ponosa kroz svoj enterijer.ā€

Naziv objekta: Tenderly Office
Lokacija: Beograd
PovrŔina: 3.000 m2
Godina: 2023.
Autorski tim: Branko Nikolić, Milan Stefanović, Petar Savić, KsenijaĀ  Radulović, Dragana Petkov, Aleksandra Dražić, NataÅ”a Mihajlović, Milja Rabrenović
Fotografija: Relja Ivanić