Connect with us
Materijali

Unutrašnje vrednosti za prirodno i zdravo stanovanje

Objavljeno

:

Unutrašnje vrednosti za prirodno i zdravo stanovanje

Čak 90 % vremena svog života provodimo u zatvorenim prostorima. Zbog toga je kvalitet vazduha u njima od presudnog značaja za naše zdravlje, kvalitet života i osećaj udobnosti. Pored temperature vazduha i površina, vlažnosti i strujanja vazduha, na klimu unutrašnjih prostora utiču značajno i građevinski materijali.

Vazduh je naša glavna hrana

Čovek u proseku dnevno potroši 13,5 kg unutrašnjeg i 1,5 kg svežeg vazduha. Tako on postaje naša najvažnija hrana, a njegov kvalitet bitan za naše zdravlje. Iz tog razloga zdrav i svež vazduh ne možemo uzimati zdravo za gotovo.

Vazduh je naša glavna hrana

Da bi se sprečili gubici energije, u proteklih deset godina ostvaren je ogroman napredak u oblasti toplotne izolacije i zaptivenosti spoljnih zidova i prozora. Međutim, moderne zgrade koje ne propuštaju vazduh imaju svoje prednosti i mane. Sve češće građevine koje ne propuštaju vazduh ne zadržavaju samo toplotu već i štetne supstance. Zamena unutrašnjeg spoljnim vazduhom (stopa razmene vazduha) i do deset puta je niža nego kod starih zgrada. Moderni hermetički omotači zgrada današnjice postavljaju mnogo veće zahteve na građevinske materijale.

Upravo zato Baumit je razvio liniju proizvoda Klima – koja rešava ovaj problem omogućava zdravo stanovanje.

Adekvatna vlažnost vazduha je ključna

Boravak na isuviše suvom vazduhu dehidrira sluzokožu i dovodi do osećaja ’’suvog oka’’. Suva sluzokoža je lak plen za bakterije koje započinju upalne procese, prehlade ili krvarenje iz nosa. Na vlažnosti vazduha od 30% i niže, podložniji smo infekcijama.

Sa druge strane, ni prevelika vlažnost vazduha nije dobra. Za vreme uobičajenog boravka u unutrašnjim prostorima, četvoročlana porodica proizvede i do 20 litara vode! Kada vazduh više ne može adekvatno da apsorbuje vlagu koja je rasuta po prostoriji, pa se ona kondenzuje na zidovima i u hladnim uglovima prostorije, stvara se idealna podloga za rast buđi. Istraživanja pokazuju da prisustvo buđi povećava rizik od astme za 50%, a rizik od alergija za 30%.

Adekvatna vlažnost vazduha u prostorijama doprinosi životnom komforu, sprečava rast plesni ili nastanak različitih bolesti. Zato je važno je održavati optimalnu vlažnost unutrašnjeg vazduha koja je između 40 i 60%.

Ponekad pravilna ventilacija i grejanje nisu dovoljni za održavanje optimalne vlažnosti. Zidovi sa malterima formiraju velike površine koje, u slučaju dobrog izbora materijala, pomažu regulaciji vlažnosti u unutrašnjosti bez velikih odstupanja. Sve zavisi od sposobnosti materijala da apsorbuje preostalu vlažnost i vrati je u slučaju da nije dovoljna.

Malter za unutrašnjost prostorija Baumit Klima, znatno pomaže regulaciju unutrašnje vlažnosti vazduha i smanjuje stepen pojave organizama štetnih po naše zdravlje.

Kako kontrolisati vlažnost vazduha

Proizvodi Klima poboljšavaju klimu u unutrašnjim prostorima. Malter Klima je mineralni malter koji sadrži prirodni kreč. Može se udisati i deluje kao prirodni regulator vlage. Taj efekat se povećava zahvaljujući njegovoj mikroporoznoj strukturi. On upija više vlage za kratko vreme od konvencionalnih maltera za unutrašnje prostore. U slučajevima kada dođe do pada vlage, on je polako i ujednačeno otpušta u unutrašnji vazduh. Na taj način Baumit Klima proizvodi održavaju idealan nivo vlažnosti unutrašnjeg vazduha.

Čak i idealan unutrašnji zid mora biti prekriven slojem maltera. To je jedini način za optimalnu kontrolu vlažnosti. Prema rezultatima Istraživačkog parka Viva, najbolju efikasnost postižete slojem maltera debljine 1,5 cm. Malter optimalno upija višak vlage, a ukoliko je vazduh suv, vraća je u unutrašnjost prostora.

Dodatno, krečnjački filer i krečno vezivo čine osnovno svojstvo maltera (pH oko 12), što maltere Klima čini prirodnim dezinfekcionim sredstvom koje deluje kao zaštita protiv štetnih mikroorganizama i rasta plesni. Krečni malteri su antistatički, te se na njima ne talože čestice prljavštine.

Unutrašnje vrednosti za prirodno i zdravo stanovanje

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno