Connect with us
Materijali

Unutrašnje vrednosti za prirodno i zdravo stanovanje

─îak 90 % vremena svog ┼żivota provodimo u zatvorenim prostorima. Zbog toga je kvalitet vazduha u njima od presudnog zna─Źaja za na┼íe zdravlje, kvalitet ┼żivota i ose─çaj udobnosti. Pored temperature vazduha i povr┼íina, vla┼żnosti i strujanja vazduha, na klimu unutra┼ínjih prostora uti─Źu zna─Źajno i gra─Ĺevinski materijali.

Vazduh je naša glavna hrana

─îovek u proseku dnevno potro┼íi 13,5 kg unutra┼ínjeg i 1,5 kg sve┼żeg vazduha. Tako on postaje na┼ía najva┼żnija hrana, a njegov kvalitet bitan za na┼íe zdravlje. Iz tog razloga zdrav i sve┼ż vazduh ne mo┼żemo uzimati zdravo za gotovo.

Vazduh je naša glavna hrana

Da bi se spre─Źili gubici energije, u proteklih deset godina ostvaren je ogroman napredak u oblasti toplotne izolacije i zaptivenosti spoljnih zidova i prozora. Me─Ĺutim, moderne zgrade koje ne propu┼ítaju vazduh imaju svoje prednosti i mane. Sve ─Źe┼í─çe gra─Ĺevine koje ne propu┼ítaju vazduh ne zadr┼żavaju samo toplotu ve─ç i ┼ítetne supstance. Zamena unutra┼ínjeg spoljnim vazduhom (stopa razmene vazduha) i do deset puta je ni┼ża nego kod starih zgrada. Moderni hermeti─Źki omota─Źi zgrada dana┼ínjice postavljaju mnogo ve─çe zahteve na gra─Ĺevinske materijale.

Upravo zato Baumit je razvio liniju proizvoda Klima ÔÇô koja re┼íava ovaj problem omogu─çava zdravo stanovanje.

Adekvatna vla┼żnost vazduha je klju─Źna

Boravak na isuvi┼íe suvom vazduhu dehidrira sluzoko┼żu i dovodi do ose─çaja ÔÇÖÔÇÖsuvog okaÔÇÖÔÇÖ. Suva sluzoko┼ża je lak plen za bakterije koje zapo─Źinju upalne procese, prehlade ili krvarenje iz nosa. Na vla┼żnosti vazduha od 30% i ni┼że, podlo┼żniji smo infekcijama.

Sa druge strane, ni prevelika vla┼żnost vazduha nije dobra. Za vreme uobi─Źajenog boravka u unutra┼ínjim prostorima, ─Źetvoro─Źlana porodica proizvede i do 20 litara vode! Kada vazduh vi┼íe ne mo┼że adekvatno da apsorbuje vlagu koja je rasuta po prostoriji, pa se ona kondenzuje na zidovima i u hladnim uglovima prostorije, stvara se idealna podloga za rast bu─Ĺi. Istra┼żivanja pokazuju da prisustvo bu─Ĺi pove─çava rizik od astme za 50%, a rizik od alergija za 30%.

Adekvatna vla┼żnost vazduha u prostorijama doprinosi ┼żivotnom komforu, spre─Źava rast plesni ili nastanak razli─Źitih bolesti. Zato je va┼żno je odr┼żavati optimalnu vla┼żnost unutra┼ínjeg vazduha koja je izme─Ĺu 40 i 60%.

Ponekad pravilna ventilacija i grejanje nisu dovoljni za odr┼żavanje optimalne vla┼żnosti. Zidovi sa malterima formiraju velike povr┼íine koje, u slu─Źaju dobrog izbora materijala, poma┼żu regulaciji vla┼żnosti u unutra┼ínjosti bez velikih odstupanja. Sve zavisi od sposobnosti materijala da apsorbuje preostalu vla┼żnost i vrati je u slu─Źaju da nije dovoljna.

Malter za unutra┼ínjost prostorija Baumit Klima, znatno poma┼że regulaciju unutra┼ínje vla┼żnosti vazduha i smanjuje stepen pojave organizama ┼ítetnih po na┼íe zdravlje.

Kako kontrolisati vla┼żnost vazduha

Proizvodi Klima pobolj┼íavaju klimu u unutra┼ínjim prostorima. Malter Klima je mineralni malter koji sadr┼żi prirodni kre─Ź. Mo┼że se udisati i deluje kao prirodni regulator vlage. Taj efekat se pove─çava zahvaljuju─çi njegovoj mikroporoznoj strukturi. On upija vi┼íe vlage za kratko vreme od konvencionalnih maltera za unutra┼ínje prostore. U slu─Źajevima kada do─Ĺe do pada vlage, on je polako i ujedna─Źeno otpu┼íta u unutra┼ínji vazduh. Na taj na─Źin Baumit Klima proizvodi odr┼żavaju idealan nivo vla┼żnosti unutra┼ínjeg vazduha.

─îak i idealan unutra┼ínji zid mora biti prekriven slojem maltera. To je jedini na─Źin za optimalnu kontrolu vla┼żnosti. Prema rezultatima Istra┼żiva─Źkog parka Viva, najbolju efikasnost posti┼żete slojem maltera debljine 1,5 cm. Malter optimalno upija vi┼íak vlage, a ukoliko je vazduh suv, vra─ça je u unutra┼ínjost prostora.

Dodatno, kre─Źnja─Źki filer i kre─Źno vezivo ─Źine osnovno svojstvo maltera (pH oko 12), ┼íto maltere Klima ─Źini prirodnim dezinfekcionim sredstvom koje deluje kao za┼ítita protiv ┼ítetnih mikroorganizama i rasta plesni. Kre─Źni malteri su antistati─Źki, te se na njima ne talo┼że ─Źestice prljav┼ítine.

Unutrašnje vrednosti za prirodno i zdravo stanovanje

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs