Connect with us
Budu─çnost

U Beogradu elektro-autobusi umesto trolejbusa

Prevoz putnika trolejbusima i tramvajima u prestonici, uskoro bi osim GSP mogli da obavljaju i privatni prevoznici.

Pred poslanicima Skup┼ítine Srbije nalazi se Predlog zakona o dopuni Zakona o komunalnim delatnostima, po ─Źijem usvajanju ─çe se omogu─çiti privatnicima da razvijaju ┼íinske sisteme i prevoze Beogra─Ĺane. Naime, Zakon je dosada propisivao da javni linijski prevoz putnika trolejbusima i tramvajima mogu da obavljaju isklju─Źivo javna preduze─ça koja osnivaju jedinice lokalne samouprave, pi┼íu Ve─Źernje novosti.

Trolejbus/ Foto:pixabay.com

„Su┼ítina uvo─Ĺenja privatnog sektora u ove poslove jeste smanjenje fiskalnog pritiska na lokalni bud┼żet, ubrzanje infrastrukturnih ulaganja, pobolj┼íanje usluga“, navodi se u obrazlo┼żenju koje je Ministarstvo gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture dalo poslanicima.

Navodi se da se predla┼że dono┼íenje ovog zakona po hitnom postupku, jer zate─Źene probleme treba ┼íto pre re┼íavati, kao i da ne postoje druge mogu─çnosti za njihovo prevazila┼żenje. Korist ─çe, navodno, prvenstveno osetiti javna preduze─ça od kojih se o─Źekuje da stalno pobolj┼íavaju kvalitet usluge, a koja za to nemaju dovoljno novca. Na dobitku ─çe biti i privatni sektor koji ─çe imati vi┼íe mogu─çnosti za ulaganja i razvoj poslovanja. Kada je u pitanju trolejbuski saobra─çaj, najavljeno je da ─çe ova vozila biti izba─Źena iz upotrebe. Umesto njih, kako je zamenik gradona─Źelnika Goran Vesi─ç rekao, Grad ─çe kupiti 80 elektro-autobusa.

Izvor: ve─Źernje novosti, S.B. Milo┼íevi─ç