Connect with us
Energetska efikasnost

Zašto ulagati u energetsku sanaciju objekta!?

Energetska sanacija objekta je od izuzetnog zna─Źaja kada je u pitanju potro┼ínja energije. Svaka ku─ça ili druga vrsta objekta je potro┼ía─Ź energije. Kako bi se potro┼ínja energije svela na minimum, neophodno je preduzeti sve korake u cilju ostvarivanja ┼íto bolje termoizolovanosti objekta.

Potrošnja energije u Srbiji

U Srbiji, potro┼ínja energije prema stanovniku je vi┼ía za oko 40% od evropskog proseka. Ovaj podatak se pobolj┼íava iz dana u dan, prvenstveno zbog zakona o energetskoj efikasnosti, koji je u primeni poslednjih godina, a koji predvi─Ĺa da svi novi objekti moraju ispo┼ítovati mnogo stro┼żije propise po pitanju potro┼ínje energije i ostvariti minimalno energetski razred C. Me─Ĺutim, stariji objekti, a posebno zgrade i individualne ku─çe, su zna─Źajni potro┼ía─Źi energije i potrebno je raditi na njihovoj rekonstrukciji i sanaciji. Energetska sanacija objekta je dugoro─Źna investicija. Drugim re─Źima, jednom ulo┼żen novac u termoizolaciju ili zamenu stolarije, ┼ítedi za Vas tokom decenija eksploatacije objekta.

┼áta sve uti─Źe na energetsku efikasnost objekta?

Na prvom mestu je dobra termoizolovanost omota─Źa objekta, odnosno fasade. Fasada predstavlja najve─çu povr┼íinu, kroz koju se gubi najvi┼íe energije. Na drugom mestu je svakako krov, kroz koji se, ukoliko je izostala adekvatna termoizolacija, gube zna─Źajne koli─Źine energije. Upravo zato se u potkrovljima ─Źesto javlja situacija da je zimi neprijatno hladno, a tokom leta neizdr┼żivo toplo. Tre─ça, ali ne i manje va┼żna stavka jeste povesti ra─Źuna o kriti─Źnim ta─Źkama na objektu. U prvom redu se to odnosi na odabir kvalitetne stolarije, s obzirom da su prozori i vrata tako─Ĺe mesta kroz koja iz objekta velika koli─Źina energije napu┼íta objekat. Pored stolarije va┼żno je obratiti pa┼żnju i na tzv. termo-mostove, koji predstavljaju kriti─Źne ta─Źke za gubitak energije, a naj─Źe┼í─çe se javljaju na spojevima razli─Źitih elemenata tokom gradnje, poput armirano-betonskih stubova.

Energetski razredi objekta

foto: Xella

Do─Źekajte zimu spremni ÔÇô Uradite termoizolaciju na vreme

Obi─Źno o termoizolaciji ozbiljno razmi┼íljamo tek kada do─Ĺu hladniji dani. Me─Ĺutim, leto je idealno vreme za izvo─Ĺenje radova, posebno kada je re─Ź o fasadi. Postavljanje termoizolacije tokom leta vam osigurava topao i prijatan dom u zimskom periodu. Kod nas se za izradu fasade na privatnim ku─çama kao naj─Źe┼í─çe re┼íenje javlja stiropor, dok se za ve─çe objekte upotrebljavaju i drugi termoizolacioni materijali poput mineralne vune ili Multipora. Kao i u mnogim drugim segmentima ÔÇô od izgradnje ili adaptacije objekta do ure─Ĺenja enterijera, prednost uvek treba dati prirodnim materijalima. Danas na tr┼żi┼ítu postoje razne mogu─çnosti za termoizolaciju objekta. Jedna od njih je i Multipor mineralna termoizolaciona plo─Źa koja se sastoji od potpuno prirodnih sirovina, negoriva je i jednostavno primenjiva na svim pozicijama objekta.

Odradite termoiyolaciju u vašem stanu na vreme

foto: Xella

Zahvaljuju─çi svom prirodnom sastavu Multipor plo─Źe obezbe─Ĺuju vrhunsku termoizolaciju, dok istovremeno omogu─çavaju zidovima da ÔÇ×di┼íuÔÇť, obeze─Ĺuju─çi prijatan boravak u prostoru za sve uku─çane. Ukoliko za termoizolaciju odaberete materijal koji nema visoku paropropusnost, mo┼żete do─çi u situaciju da unutar ku─çe izazovete ÔÇ×efekat plasti─Źne keseÔÇť, ┼íto kasnije mo┼że dovesti do problema kao ┼íto su pojava vlage ili kondenza. Mulipor plo─Źe se montiraju na fasadu sa spolja┼ínje strane jednostavnim lepljenjem i tiplovanjem u postoje─çu konstrukciju ku─çe ili nekog drugog objekta. Energetska sanacija objekta je investicija koja ─çe dugoro─Źno ┼ítedeti za vas.

Termoizolacija u stanu

Svi znamo koliko ponekad mo┼że biti te┼íko da se dogovorimo sa kom┼íijama, pogotovo ako je u pitanju ve─ça zgrada. Veoma su retki slu─Źajevi kada se na nivou zgrade izvede termoizolacija celog objekta, ┼íto ujedno iziskuje i zna─Źajna nov─Źana ulaganja po stanu. Me─Ĺutim, ┼íta je ono ┼íto Vi mo┼żete uraditi u svom stanu, nezavisno od kom┼íija? Pored zamene stolarije, koja je na─Źe┼í─çe prvi i najjednostavniji korak, mo┼żete izolovati i spolja┼ínje zidove. Multipor termoizolacione plo─Źe su idealne za termoizolaciju zidova sa unutra┼ínje strane i ugra─Ĺuju se jednostavnim lepljenjem na ravnu povr┼íinu zida. Zbog svog prirodnog sastava i klase A1 negorivosti, mogu se primeniti na apsolutno svim spolja┼ínjim zidovima. Bez obzira da li je re─Ź o dnevnom boravku, trpezariji ili de─Źijoj sobi. Multipor plo─Źe se proizvode u razli─Źitim debljinama. Po─Źev od 5 cm, te zahvaljuju─çi tome ne─çete oduzeti puno od korisne povr┼íine stana. Ukoliko se va┼í stan nalazi u potkrovlju, Multipor mo┼żete postaviti i na plafon, s tim da je u tom slu─Źaju pored lepljenja, neophodno i utiplovati plo─Źe.

Ugradnja termoizolacionih plo─Źa

foto: Xella

Zamena stolarije

Prozori su ÔÇ×o─ŹiÔÇť objekta i oni ku─çu ─Źine domom i udobnim mestom za ┼żivot. Zamena stolarije je u praksi veoma jednostavna bilo da ┼żivite u ku─çi ili u stanu. Odabir stolarije je ne┼íto ┼íira tema.┬á Danas su na tr┼żi┼ítu mogu na─çi prozori sa razli─Źitim brojem komora kao i razli─Źitom toplotnom provodljivo┼í─çu stakla, kao i oni ─Źija je energetska efikasnost dodatno pobolj┼íana punjenjem npr. argonom. Kao i kod svake druge odluke klju─Ź je u istra┼żivanju.

Promenite stolariju u vašem stanu na vreme

foto: Xella

U zavisnosti koji nivo energetske efikasnosti objekta ┼żelite da postignete, najbolje je da najpre istra┼żite i na osnovu toga odlu─Źite koja vrsta stolarije bi Vama najvi┼íe odgovarala. Ra─Źunica je jednostavna ÔÇô investicija u energetsku sanaciju objekta, jedna je od retkih investicija koja samu sebe ispla─çuje i nastavlja da ┼ítedi za Vas, rastere─çuju─çi na taj na─Źin Va┼í ku─çni bud┼żet.

xella logo