Connect with us
Energetska efikasnost

Savet zelene gradnje- Kako da vaš dom bude zeleniji?

Savet zelene gradnje Srbije, kao nacionalni ─Źlan Svetskog saveta zelene gradnje (WorldGBC) i deo regionalne mre┼że Evrope (ERN) obele┼żio je Svetsku nedelju zelene gradnje 2018 (WorldGBWeek 2018), ─Źija je tema ove godine #HomeGreenHome (Dom, zeleni dome).

┼áira javnost, posetioci TC U┼í─çe, imali su prilike u subotu 29. septembra da se upoznaju sa koracima koje mogu preduzeti kako bi njihov dom bio zeleniji. Doga─Ĺaj je bio u organizaciji Saveta zelene gradnje Srbije sa ciljem podizanju svesti na┼íih gra─Ĺana o neophodnosti zelene gradnje kao nerazdvojnog dela odr┼żivog razvoja. Koliko je to bitno vidi se iz podr┼íke Ministarstva rudarstva i energetike RS i Ministarstva za┼ítite ┼żivotne sredine RS

Gra─Ĺani su imali priliku da se putem flajera, grafi─Źkog prikaza zelenog doma na baneru i putem video priloga primera dobre prakse, kao i odr┼żivih proizvoda ─Źlanova Saveta, informi┼íu o tome ┼íta sve mo┼że jedan dom u─Źiniti zelenim. Da saznaju vi┼íe o tome za┼íto je to za njih same va┼żno, ali i za┼íto je to korak koji je podjednako va┼żan i za dru┼ítvo, pomogli su im prisutni ─Źlanovi Saveta, kao i volonteri. Tako─Ĺe, imali su priliku da ─Źuju koje su to prednosti zelenog doma, po─Źev od zdravstvenog, ekolo┼íkog i nama svima uvek bitnog ekonomskog. Stru─Źnom osvrtu na zelenu gradnju vizuelno je doprinela izlo┼żba studentskih radova, ─Źlana Saveta Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu – SPECIJALISTI─îKE STUDIJE / Energetska efikasnost i zelena arhitektura.

Flajer saveta zelene gradnje u uštedi energije

Ministar g. Goran Trivan je i li─Źno dao podr┼íku svojim prisustvom. On je rekao da vidi Savet zelene gradnje Srbije i gra─Ĺevinski sektor, jednim od bitnijih elemenata u promenama koje bi omogu─çile pozicioniranje Srbije kao lidera politike ┼żivotne sredine u regionu. Naglasio je da koliko je pomenuto va┼żno, va┼żnije od toga je da te promene sprovedemo zbog nas samih.

Savet zelene gradnje

Savet zelene gradnje, flajer

ÔÇ×Ovakve organizacije, kao i mediji koji su uklju─Źeni u ja─Źanje svesti javnosti o pitanjima za┼ítite ┼żivotne sredine, vode dru┼ítvo napred, i Ministarstvo ─çe i u narednoj godini, i sa duplo vi┼íe sredstava, podr┼żavati ovakve ideje i aktivnostiÔÇť, istakao je ministar za za┼ítitu ┼żivotne sredine g. Trivan.

Ministarstvo rudarstva i energetike smatra da Savet svojom aktivno┼í─çu upoznaje javnost sa prednostima zelene gradnje, odnosno sa koristima primene energetski efikasnih tehnologija i kori┼í─çenja obnovljivih izvora energije u stambenom i uop┼íte gra─Ĺevinskom sektoru, ┼íto je doprinos dostizanju ciljeva politike efikasnog kori┼í─çenja energije koju Ministarstvo sprovodi.

Uspe┼ínost doga─Ĺaja, kome je cilj bio da uka┼że na to da svako mo┼że u─Źiniti mali pomak kako bi njegov dom bio zeleniji, vidi se i u spremnosti posetioca da budu akteri zelene gradnje. One koji su tokom doga─Ĺaja dali svoja ZELENA OBE─ćANJA: ÔÇťkoje zelene korake su spremni da preuzmu u narednoj godiniÔÇŁ, ─Źlanovi Saveta ─çe nakon sakupljenih ÔÇ×lajkovaÔÇť (do 8. oktobra) na na┼íoj Facebook stranici podr┼żati sa 4 svoja zelena proizvoda (vi┼íe o tome na Facebook stranici Saveta zelene gradnje Srbije).

MPC Properties i kompaniji Confluence koja upravlja TC U┼í─çem (zgradom sa Leed sertifikatom zelene gradnje) je podr┼żala ovaj doga─Ĺaj ustupanjem svog prostora i opreme.

Izvor: serbiagbc.rs