Connect with us
Energetska efikasnost

Nacionalna Asocijacija zelenih krovova u Novom Sadu okuplja stru─Źnu javnost

Nacionalna Asocijacija zelenih krovova i terasa je osnovana u Novom Sadu u maju 2018. godine od strane kompanije Erker In┼żenjering, sa ciljem da okupi stru─Źnu javnost i proaktivnouti─Źe na svest i potrebu za zelenom gradnjom u svakom segmentu gra─Ĺevinske industrije. Asocijacija je nacionalna, neprofitna i nevladina organizacija.

CILJEVI ASOCIJACIJE

  • Promovisanje i unapre─Ĺivanje ideje zelene gradnje.
  • Podsticanje promena u na─Źinu urbanog planiranja, projektovanja, izgradnje i obnavljanja objekata, potom na─Źinu njihovog kori┼í─çenja i odr┼żavanja.
  • Podizanje nivoa nacionalne svesti o visoko efikasnim praksama gradnje koje su odr┼żive i isplative.
  • Podr┼íka dijalogu izme─Ĺu javnog i privatnog sektora u vezi promena zakonskih i podzakonskih akata.
  • Podsticanje neophodnih izmena zakonske i podzakonske regulative kao osnove za odr┼żivi razvoj i praksu zelene gradnje.

Zeleni krovovi u urbanim sredinama

ZNA─îAJ ZELENIH KROVOVA

Male oaze na vrhu visokih zgrada u svetu odavno nisu novina, stanari na njima u┼żivaju izolovani od buke i izduvnih gasova milionskih gradova. Pored jedinstvenog pogleda, imate priliku da se sun─Źate na svojoj terasi, sre─Ĺujete vrt, pravite ro┼ítilj, ─Źak imate i svoje povr─çe i vo─çe.

TOPLOTNA IZOLACIJA

Zeleni krov, kao dodatni sloj u funkciji izolacije pru┼ża dodatnu za┼ítitu: leti deluje kao toplotni ┼ítit, a zimi kao dodatna termoizolacija. Zavisno od debljine supstrata smanjuje tro┼íkove grejanja do 20%.

SMANJUJU BUKU

Upijaju zvuk i tako smanjuju uticaj buke. U zavisnosti od debljine i vrste krovnih slojeva, buka se u unutra┼ínjim prostorijama zgrade sa zelenim krovom mo┼że smanjiti i za 40 dB.

PRODU┼ŻAVAJU ┼ŻIVOTNI VEK KROVA

┼átite─çi ga od UV zra─Źenja. Zeleni krovovi su veoma su isplativa investicija jer su istra┼żivanja ra─Ĺena u Evropskoj uniji pokazala da je njihov ┼żivotni vek dvostruko du┼żi nego kod obi─Źnog krova.

PRO─îI┼á─ćAVAJU VAZDUH

Zelenilo filtrira vazduh ─Źime se stvara kvalitetnija mikroklima. ─îestice pra┼íine i zaga─Ĺiva─Źi iz vazduha se vezuju za podlogu a vegetacija ih apsorbuje.

ZADR┼ŻAVAJU KI┼áNICU

Zeleni krovovi zadr┼żavaju atmosferske vode i na taj na─Źin omogu─çavaju isparenja u gradskoj sredini, ─Źime hlade okolinu.

REDUKUJU OTICANJE VODE

Smanjuju se optere─çenja na odvod prilikom jakih pljuskova. Zeleni krov redukuje oticanje tokom jakih pljuskova za 50 do 100% i odla┼że vreme oticanja ki┼ínice u kanalizacioni sistem.

ŠTITE HIDROIZOLACIJU KROVA

Od ekstremnih variranja temperature, UV zra─Źenja, i ostalih atmosferskih uticaja.

www.nazk.org