Connect with us
Arhitektura

Otvoren Poziv Za Konkurs: 44. Salon Arhitekture #ZAOKRET

Salon arhitekture je najzna─Źajnija nacionalna godi┼ínja smotra iz oblasti savremene arhitekture koju od 1974. godine u kontinuitetu organizuje Muzej primenjene umetnosti. Salon pru┼ża sveobuhvatni presek arhitektonske produkcije na nacionalnom nivou uz gostuju─çe u─Źe┼í─çe autora sa me─Ĺunarodne scene i iz regiona. U okviru takmi─Źarskog dela programa dodeljuju se nagrade, priznanja i pohvale u okviru predvi─Ĺenih kategorija, kao i glavna nagrada Salona ÔÇô Grand Prix.

TEMA 44. SALONA ARHITEKTURE: ZAOKRET

Pod ovogodišnjim sloganom ZAOKRET, 44. Salon arhitekture je posvećen saradnji i aktivnom odnosu prema savremenim tokovima arhitektonskog oblikovanja i delovanja u kontekstu aktuelnih društvenih, ekonomskih i klimatskih izazova.

U cilju uklju─Źivanja razli─Źitih perspektiva i ┼íireg promi┼íljanja o ulozi i poziciji struke danas, koncept ovogodi┼ínjeg izdanja Salona arhitekture osmi┼íljen je kroz razmenu javnog i civilnog sektora i blisku saradnju timova Muzeja primenjene umetnosti, ┼Żenskog arhitektonskog dru┼ítva i projekta PreSalona, posve─çenog umre┼żavanju i razmeni iskustava u nastavnom procesu ─Źetiri fakulteta arhitekture i dizajna.

Kustoski tim ─çe ove godine te┼żiti unapre─Ĺenju Salona arhitekture, ne samo kao zna─Źajnog preseka savremene nacionalne produkcije, ve─ç i kao platforme za intenzivnu razmenu misli, ideja i praksi ┼íirokog kruga aktera oko centralne problemske teme Salona ZAOKRET.

Kroz istoimeno istra┼żivanje, zajedno sa u─Źesnicima Salona, ali i ┼íirom arhitektonskom zajednicom, traga─çe se za odgovorima na pitanja: kakva bi trebalo da bude, a koja je aktuelna dru┼ítvena uloga arhitektonske i urbanisti─Źke struke u Srbiji; kako se arhitekti odnose prema ─Źinjenici da je dugoro─Źno strate┼íko promi┼íljanje izgradnje dru┼ítva kroz prizmu zajedni─Źkog interesa i dobrobiti izgubilo primat u korist tr┼żi┼íno orijentisane arhitekture; prepoznaje li se potreba za zaokretom ka vrednovanju stru─Źnih doprinosa u domenima odr┼żivosti, cirkularnosti, dru┼ítvene inkluzivnosti i odgovornosti ili je percepcija uspeha struke zasnovana isklju─Źivo na komercijalnoj vrednosti arhitektonskog proizvoda; koliko struka veruje u svoju emancipatorsku, obrazovnu i vizionarsku ulogu i li─Źnu odgovornost arhitekte; da li je i koliko va┼żna konsolidacija struke i uspostavljanje konsenzusa oko elementarnih vrednosti: dru┼ítvena, ekolo┼íka i kulturolo┼íka odr┼żivost, rodna ravnopravnost i dru┼ítvena inkluzivnost, participacija i transparentnost procesa, multidisciplinarnost, otvorenost i dostupnost, zdravlje i dobrobit, tehnolo┼íke inovacije u slu┼żbi ─Źoveka.

Fokusiraju─çi se na kontinuitet arhitektonske misli i prakse kroz vreme, Muzej primenjene umetnosti godinama neguje ovu zna─Źajnu manifestaciju i gradi most izme─Ĺu tradicije i savremenosti. Uspostavljanjem intenzivnijeg me─Ĺugeneracijskog, me─Ĺusektorskog i me─Ĺunarodnog dijaloga kroz kuriranu izlo┼żbu, istra┼żivanje i prate─çi program, 44. Salon ima za cilj da pru┼żi bolje razumevanje evolucije uloge arhitekture kroz vreme i razli─Źite dru┼ítvene kontekste, i osna┼żi struku za izazove koji su pred njom.

ZAOKRET U PROPOZICIJAMA SALONA

U kontekstu ÔÇťzaokretaÔÇŁ koji polivalentne struke poput arhitekture neminovno ─Źine pred dru┼ítvenim, ekonomskim i ekolo┼íkim izazovima, ┼żiri ovogodi┼ínjeg Salona arhitekture ─çe pristigle radove vrednovati kroz njihovu arhitektoni─Źnost i oblikovanje, odnos prema kontekstu, materijalizaciju (sa posebnim osvrtom na odr┼żivost, cirkularnost i inovativnost materijala), programske inovacije, uticaj projekta na korisnike, neposredno okru┼żenje, ┼íiri kontekst (sliku grada) i dru┼ítvo u celini, kao i posebno vrednovati aspekte radova koji direktno odgovaraju na temu Salona, u domenu humanizacije prostora i odgovornosti prema ┼żivotnoj sredini i izgradnji zajednice.

Pored do sada zastupljenih kategorija: Arhitektura, Urbanizam, Enterijer, Eksperiment i istra┼żivanje, Arhitektonska kritika, Arhitektonska fotografija, Konkursni projekti i Studentski radovi, 44. Salon otvara prostor za nova polja promi┼íljanja uvode─çi kategorije Za┼ítita graditeljskog nasle─Ĺa i Virtuelna arhitektura.

Kao dodatni stimulans kriti─Źkoj misli u arhitekturi i kao podstrek mladim autorima i novim i eksperimentalnim praksama, kustoski tim Salona je odlu─Źio da ukine kotizacije za kategorije: Eksperiment i istra┼żivanje, Konkursni projekti, Fotografija i Studentski radovi.

ORGANIZACIONI I KREATIVNI TIM 44. SALONA
Autori koncepta: MPU
┼Żensko arhitektonsko dru┼ítvo ┼ŻAD
Projekat PreSalona

Dizajn prostorne postavke izlo┼żbe: Moderni u Beogradu

Sve dodatne informacije o 44. Salonu arhitekture bi─çe blagovremeno istaknute na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs.

Kontakt: Mioljub Kušić, kustos
Salon arhitekture
Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karad┼żi─ça 18, Beograd
tel: 011 2626 841; 011 2626 494
email: salonarh@mpu.rs
www.mpu.rs
www.salonarhitekture.rs