Connect with us
Arhitektura

projekat: Synthesis Quatro – Transformacija objekta i davanje novog duha

Jedan od najve─çih objekata izgra─Ĺenih u periodu nakon Drugog svetskog rata je Radni─Źki univerzitet ÔÇ×Radivoj ─ćirpanovÔÇť, koji je izgra─Ĺen 1966. godine. Objekat je sagra─Ĺen u duhu arhitektonskog modernizma iz pravca druge polovine 20. veka, koji se kao pravac poklonio na─Źelima funkcionalizma i konstruktivizma.

U svojim na─Źelima, arhitektonski modernizam koristi beton, ─Źelik i staklo kao osnovne materijale pri izvo─Ĺenju objekta. Arhitektura objekta i vizuelni identitet povezuju funkciju, topologiju, emociju, duh mesta, estetske parametre moderne arhitekture, ekologije i finansijski aspekat. Mla─Ĺe generacije ovaj objekat pamte kao uru┼íenu zgradu iza koje se krije potresna istorija. Put kojim smo se mi usmeravali do transformacije objekta, kojim ─çe se stanovnici na┼íeg grada ponositi, budio je sve ve─çu ┼żelju i stvorio je u nama mnogobrojne ideje i neo─Źekivana inovativna re┼íenja koja smo preneli u sam enterijer.

projekat: Vega IT Radni─Źki univerzitet / autor projekta: Synthesis Quatro d.o.o. / foto: Jovana Rakezi─ç

projekat: Vega IT Radni─Źki univerzitet / autor projekta: Synthesis Quatro d.o.o. / foto: Jovana Rakezi─ç

Zgrada je projektovana i izvedena kao objekat ─Źija je namena predvi─Ĺena da bude poslovnog karaktera. Kao takva, projektovana je sa strogim, pravim linijama, dok je unutra┼ínjost zgrade ostavljena kao otvoreni prostor podlo┼żan da se prilagodi razli─Źitim namenama. Ure─Ĺenje enterijera prvenstveno je diktirala fasada, ┼íto je za nas predstavljalo svojevrsan izazov, kao i integrisati savremeni prostor u objekat izgra─Ĺen 1966. godine. Projektovanje enterijera za IT kompaniju zahtevalo je precizno planiranje i pa┼żljivu selekciju materijala kako bi se postigla harmonija izme─Ĺu funkcionalnosti i estetike. Radni prostor je ogledalo firme i on direktno i indirektno uti─Źe na funkcionisanje zaposlenih, ali i na utisak koji sama kompanija ostavlja na potencijalne klijente.

projekat: Vega IT Radni─Źki univerzitet / autor projekta: Synthesis Quatro d.o.o. / foto: Jovana Rakezi─ç

projekat: Vega IT Radni─Źki univerzitet / autor projekta: Synthesis Quatro d.o.o. / foto: Jovana Rakezi─ç

Sam urbani prostor i prirodno okru┼żenje pove─çavaju efikasnost, kreativnost i koncentraciju, koja pru┼ża balans izme─Ĺu atmosfere koju nam pru┼ża sopstveni dom i kvalitet radne atmosfere. Ideja nam je bila da privu─Źemo posetioce na┼íeg grada u sam objekat, kako bismo promenili na─Źin na koji su se posetioci odnosili prema njemu. Neutralni tonovi koji su nosioci projekta su upotpunjeni akcentima ┼żivotopisnih boja koje odr┼żavaju dinami─Źnost IT industrije. Poluindustrijski dizajn ogleda se kroz delove golog betonskog zida sa vidljivim instalacijama koje se stapaju sa savremenim elementima. Pa┼żljivo odabrani materijali i name┼ítaj odr┼żavaju ideju o inovativnim re┼íenjima IT sektora koji po svoj prirodi treba da predstavljaju savremeni i klasi─Źni svet poslovanja.

projekat: Vega IT Radni─Źki univerzitet / autor projekta: Synthesis Quatro d.o.o. / foto: Jovana Rakezi─ç

projekat: Vega IT Radni─Źki univerzitet / autor projekta: Synthesis Quatro d.o.o. / foto: Jovana Rakezi─ç

Kombinacija hladnih tonova sa toplim drvetom stvara dinami─Źan kontrast, dok tekstilni delovi name┼ítaja kao i upotreba etisona na celom objektu pru┼żaju udobnost i toplinu. Time smo postigli opu┼ítenu i inspirativnu atmosferu zaposlenima. U ovom modernom enterijeru klju─Źnu ulogu imaju kancelarije koje su pregra─Ĺene staklenim zidovima pru┼żaju─çi ujedno transparentnost, ali i privatnost. Prilikom projektovanja enterijera bilo nam je bitno da ispunimo ┼żelje i zahteve, kao i norme IT kompanije, koje se dosta razlikuju od ostalih kompanija. Samim tim, potrudili smo se da uradimo dublju analizu svih zahteva kako bismo ih primenili u sam enterijer.

Jedna od veoma bitnih vodilja bila nam je upotreba boja koja je karakteristi─Źna za ovu kompaniju. Samo prizemlje zahtevalo je da bude ┼íto reprezentativnije i da nagovesti ┼íta nas ─Źeka dalje u objektu. U tom delu, cilj je bio da se zaposlenima i gostima same firme, ve─ç na po─Źetku stvori prijatan ose─çaj topline i dobrodo┼ílice. Taj prostor ispunjen je ulaznim pultom, bibliotekom i malim memorijalnim delom koji nam pru┼ża podsetnik na sam duh mesta i istoriju objekta. Pored toga nalazi se mesto gde zaposleni prave svoje uspomene i ka─Źe fotografije sa razli─Źitih de┼íavanja, kao i ÔÇ×chill zonaÔÇť i zen ba┼íta koja pru┼ża udobnost i povezanost sa okolinom. Izme─Ĺu prizemlja i prvog sprata gde je kantina, sme┼íten je mezanin koji je povezan toboganom, gde zaposleni imaju mogu─çnost opu┼ítanja, dru┼żenja i zabave.

projekat: Vega IT Radni─Źki univerzitet / autor projekta: Synthesis Quatro d.o.o. / foto: Jovana Rakezi─ç

projekat: Vega IT Radni─Źki univerzitet / autor projekta: Synthesis Quatro d.o.o. / foto: Jovana Rakezi─ç

Prvi sprat namenjen je za kantinu koja predstavlja multifunkcionalni prostor, koji smo dobili name┼ítajem koji ima vi┼íenamensku upotrebu, zavisno od svrhe. Tu se odr┼żavaju prezentacije kao i sve vrste edukativnog sadr┼żaja. Od tre─çeg do dvanaestog sprata su tipske eta┼że, koje su posebne jer smo na njima upotrebili boje koje su karakteristi─Źne za ovu firmu. U spektru boja nalazile su se ─Źetiri razli─Źite nijanse sive, od najsvetlije do najtamnije, narand┼żasta i bordo. Glavna vodilja za dizajn ovih eta┼ża bila je da svaka eta┼ża bude razli─Źite boje, kako bi se sagledala iz svih delova grada.

projekat: Vega IT Radni─Źki univerzitet / autor projekta: Synthesis Quatro d.o.o. / foto: Jovana Rakezi─ç

projekat: Vega IT Radni─Źki univerzitet / autor projekta: Synthesis Quatro d.o.o. / foto: Jovana Rakezi─ç

Kada se no─çu upale svetla u objektu, fokus je na harmoniji boja koja se prote┼że kroz ceo objekat. Pored toga, da bi ubla┼żili strogi industrijski stil, koristili smo drveni name┼ítaj i etison na podovima. Na tipskim eta┼żama sme┼ítene su kancelarije za zaposlene koje su od staklenih pregrada, kako bi prostor u─Źinile prostranim i ugodnim za rad. Svaka tipska eta┼ża, pored mezanina, kantine i krova, ima malu ÔÇ×cill zonuÔÇť kako bi se zaposleni mogli dru┼żiti i zabaviti.

Na trinaestoj eta┼żi sme┼ítene su konferencijske sale ura─Ĺene prema konceptu ÔÇ×open spaceÔÇť koji vizuelno komunicira sa okolnim vizurama koje se pru┼żaju iz prostora ka spolja┼ínjosti. Krov je ispunjen zelenom oazom koja predstavlja zen ba┼ítu i pru┼ża potpun mir i ugo─Ĺaj samim korisnicima. Pogled sa nje pru┼ża panoramsku razglednicu samog grada. Prilikom projektovanja enterijera cilj nam je bio da postignemo ne samo estetsku promenu i transformaciju, ve─ç da se ova promena duboko integri┼íe sa funkcionalnim aspektima prostora stvaraju─çi okru┼żenje koje inspiri┼íe inovacije i podr┼żava produktivnost u savremenom tehnolo┼íkom sektoru.

  • Autor projekta: Synthesis Quatro d.o.o.
  • Naziv projekta: Vega IT Radni─Źki univerzitet
  • Lokacija: Novi Sad, Vojvo─Ĺanskih Brigada 7┬á
  • Godina projektovanja: 2021 god.
  • Godina realizacije: 2022-2024 god.
  • Povr┼íina: 5.581,55 m2
  • Fotografija: Jovana Rakezi─ç

Autor teksta: Jovana Osei-Lartey M.Sc.E.M., Synthesis Quatro d.o.o.