Connect with us
Gra─Ĺevina

Top 8 materijala u modernoj gradnji

Gra─Ĺevina i materijali koji se u istoj koriste do┼żivljavale su proteklih decenija, ─Źini se vi┼íe nego u godinama pre toga, odre─Ĺene promene. Tako danas materijali koji su imali neke manjkavosti zadovoljavaju sva pravila novogradnje i koriste se u svojim najboljim performansama. I ne samo to – energetska efikasnost kao glavni pokazatelj kvaliteta doveo je do toga da materijali za gradnju nikada nisu bili bolji, efikasniji i dizajnerski prijem─Źiviji.┬á

Predstavljamo vam TOP 8 materijala u gra─Ĺevini bez kojih danas ne bismo mogli da gradimo i bez kojih sve te gra─Ĺevine ne bi imale svoju pravu potvrdu kvaliteta.

1. ALUMINIJUM

Aluminijum kao element ima veliki afinitet prema kiseoniku

Materijal koji predstavlja ki─Źmu savremene gradnje, ─Źiji su kvalitet i pouzdanost u proteklih petnaestak godina kroz upotrebu nebrojeno puta dokazani i dovedeni do savr┼íenstva je upravo aluminijum. Kao metal on je vrlo pogodan za preradu zbog mehani─Źkih karakteristika koje ga ─Źine po┼żeljnim u gra─Ĺevinskoj industriji, ali je i odli─Źan provodnik toplote. Zbog ovoga je na konstrukcijama starije generacije tokom zime i jeseni, hladno─ça prolazila kroz prozorski ram i stvarala neprijatnu atmosferu u unutra┼ínjosti objekta ujedno naru┼íavaju─çi njegovu efikasnost. Sli─Źno se de┼íavalo tokom toplih dana.

Danas to vi┼íe nije slu─Źaj, pa su aluminijumski prozori i vrata nakon pojave profila sa materijalima kojima se prekida termi─Źki most postali odli─Źan izbor i za stambene zgrade na mestima na kojima je PVC bio naj─Źe┼í─çi odabir. Najva┼żnija razlika je pove─çanje stepena izolacije koji je automatski doveo do toga da aluminijum odgovara energetskoj efikasnosti.

2. PVC STOLARIJA

PVC stolarija

PVC-U stolarija

PVC stolarija se kroz svoju istoriju razvijala i pro┼íla brojne faze do oblika koje ima danas. Od jednostavnih otvora kakvi su bili u po─Źetku, s vremenom su se razvijali prozorski okviri, a stakla su od jednostrukih, koja su donedavno bila u upotrebi, unapre─Ĺena u vi┼íestruka, niskoemisijska i razna druga naprednih karakteristika.

Iako se svi PVC okviri izra─Ĺuju iz plasti─Źne mase, razli─Źiti prizvo─Ĺa─Źi dodaju im razli─Źite aditive, koji slu┼że za pobo┼íljavanje karakteristika materijala. Mogu ─Źiniti PVC stolariju otpornu na UV zra─Źenje, pobolj┼íati njenu mehani─Źku otpornost, elasti─Źnost i brojna druga svojstva. Upravo zbog konstantnih pobolj┼íanja karakteristika ove stolarije, dolazi do dodatnih pitanja o tome ┼íta je najbolje za nas kada biramo i o ─Źemu bi smo trebali da vodimo ra─Źuna.

3. DRVO

drvo

Razvoj nauke i tehnologije otkrio je nove na─Źine za unapre─Ĺenje drveta u korist izrade podova

Za potrebe gra─Ĺevinarstva drvo se mo┼że prera─Ĺivati na razli─Źite na─Źine i jeste materijal koji nikada ne gubi na va┼żnosti. Prema stepenu prerade razlikujemo obi─Źnu drvenu gra─Ĺu, materijale od drveta koji se dobijaju primenom naro─Źitih industrijskih postupaka i sinteti─Źke materijale na bazi drveta. Obi─Źna drvena gra─Ĺa dobija se mehani─Źkom obradom prirodnog drveta i dobijeni materijal zadr┼żava manje vi┼íe sva svojstva drveta, onakva kakva jesu.

Industrijskim postupcima dobijaju se furniri, ┼íper plo─Źe, panel plo─Źe, lamelirana drvena gra─Ĺa i dr, dok se dubokom preradom drveta dobijaju sinteti─Źki materijali. Pri takvom postupku koriste se svi elementi prirodnog drveta jer se uz razli─Źita veziva, koja mogu biti mineralna ili sinteti─Źka dobijaju razni oblici celuloze. Razvoj nauke i tehnologije otkrio je nove na─Źine za unapre─Ĺenje ovog materijala u korist izrade podova.

4. STAKLO

staklo

Staklo je materijal koji je promenio svet

Staklo je materijal koji je kroz istoriju svog postojanja pre┼íao put od sirovine za izradu dekorativnih predmeta, preko sredstva za ostakljivanje palata, crkava i ne┼íto kasnije privatnih ku─ça da bi danas bio jedna od glavnih komponenti savremenih fasada koja diktira energetsku efikasnost objekta. Na tom putu osim uloge menjao se njegov oblik, debljina, na─Źin obrade, procenat povr┼íine koju zauzima, kao i broj staklenih panela koji ulaze u sastav jednog prozorskog elementa. Promenila se, tako─Ĺe, vrsta materijala od kog se ti elementi prave, pa tako pored drvenih sada imamo PVC i aluminijumske prozore i vrata koji krase na┼íe domove i poslovni prostor. O staklu kao takvom moglo bi se mnogo toga re─çi, ali u oblasti gra─Ĺevinarstva pri─Źa o materijalu koji je promenio svet neodvojiva je od pri─Źe o fasadnim profilima i profilima za stolariju, sa kojima ─Źini skladnu vizuelnu i estetsku celinu.

5. BETON

beton

Beton je materijal ─Źija popularnost ne jenjava

Vreme kada je u svetu podova beton isklju─Źivo va┼żio za pomo─çni materijal, podlogu koja se izliva kao osnova za odabranu zavr┼ínu podnu oblogu, odavno je stvar pro┼ílosti. Nakon preduge i, slobodno mo┼żemo re─çi, mukotrpne borbe, beton je na┼íao svoje mesto na spisku dekorativnih podova i tako postao ÔÇ×glavni glumacÔÇť na mnogim scenama, a ÔÇ×betoniranjeÔÇť je prestao da bude izraz koji se odnosi na neku nu┼żnu prate─çu, tehni─Źku radnju. Zapravo, aktuelni trend poimanja betona kao izlo┼żene podne povr┼íine i njegove primene u enterijeru podjednako kao i u eksterijeru, ispravnije je nazvati njegovom renesansom. I ne samo to. Glavni problem u proizvodnji betona je velika emisija ugljen dioksida koji ┼íteti okolini, ┼íto je u suprotnosti sa tendencijom svetskog poku┼íaja da se stavi akcenat na o─Źuvanje planete i radi ÔÇ×u zelenomÔÇť u najve─çoj mogu─çoj meri. Zbog svega pomenutog tehnologija je napredovala upravo u tom smislu i prona─Ĺene su metode koje imaju za cilj, najpre da smanje, a onda i potpuno anuliraju emitovanje CO2 u atmosferu. Imaju─çi ovo u vidu, beton ─çe nastaviti da napreduje i njegova popularnost sasvim sigurno ne─çe jenjavati ni u godinama koje dolaze.

6. OPEKA

Poslovni objekat u Beogradu Ziegel House ÔÇô Fasadna cigla Roeben listele - model Adelaide, izvo─Ĺa─Ź kompanija ARTERRACOTTA

Poslovni objekat u Beogradu Ziegel House ÔÇô Fasadna cigla Roeben listele – model Adelaide, izvo─Ĺa─Ź kompanija ARTERRACOTTA

Jedna od njih svakako je opeka odnosno cigla, najmasovniji proizvod kerami─Źke industrije koji se izra─Ĺuje formiranjem, su┼íenjem i pe─Źenjem plasti─Źne smese gline, peska i vode. Opeka je ujedno i najstariji proizvedeni gra─Ĺevinski materijal koji se jo┼í u dalekoj pro┼ílosti koristio najpre za zidanje i poplo─Źavanje, a potom i za spoljno oblaganje objekata kao zavr┼ína dekoracija. Po tom kriterijumu, osnovnoj nameni, upravo se i vr┼íi gruba podela na zidnu i fasadnu opeku, a prema izgledu habaju─çe povr┼íine i konkretnoj vrsti radova za koje slu┼żi, dodatna podela na punu i ┼íuplju opeku, zidne blokove, radijalnu opeku (za ozidavanje dimnjaka i sli─Źno) i specijalnu opeku. O vanvremenskom karakteru fasadne opeke najbolje govori ─Źinjenica da cigle razli─Źitog izgleda i boja uo─Źavamo kako na istorijskim gra─Ĺevinama, tako i u savremenoj arhitekturi gde se koristi za postizanje impresivnih estetskih efekata.

7. KERAMIKA

kerami─Źke plo─Źice

Prve dekorativne glinene plo─Źice napravljene su u Egiptu u doba faraona, oko 4000. pne

Kada govorimo o istorijatu i evoluciji kerami─Źkih plo─Źica kao gra─Ĺevinskog i dekorativnog materijala, potragu treba da zapo─Źnemo u kolevci sveta ÔÇô na Starom istoku. Prve dekorativne glinene plo─Źice napravljene su u Egiptu u doba faraona, oko 4000. pne, a nakon toga ih nalazimo u arhitekturi Asirije, Vavilona i Mesopotamije. Slu┼żile su za poplo─Źavanje prilaza hramovima, predvorja carskih palata i faraonskih grobnica. Danas, kerami─Źke plo─Źice su napravila ÔÇ×iskorakÔÇť iz kuhinja i kupatila gde su bazi─Źno bile predvi─Ĺene, u bukvalno sve prostorije u objektu. Sve to zahvaljuju─çi proizvodnji, ali i dezenima koji se danas, i kod doma─çih proizvo─Ĺa─Źa, ne razlikuju od italijanskih plo─Źica koje su uvek i bile mera kvaliteta i trenda u svetu ovog materijala.

8. STIROPOR

stiropor

Stiroporu voda i vlaga iz okru┼żenja ne smetaju

U ve─çini sistema toplotne izolacije, zbog svojih izuzetnih svojstava stiropor je nezamenjiv. Koristimo ga svuda gde je potrebno uraditi toplotnu i zvu─Źnu izolaciju zidova, krovova, podova i u drugim delovima gra─Ĺevinskih konstrukcija. Investicija u toplotnu izolaciju od stiropora (EPS-a) sa energetskog stanovi┼íta u relativno kratkom roku se vra─ça. Stiroporu voda i vlaga iz okru┼żenja ne smetaju, jer su ─çelije ÔÇ×zavareneÔÇť pod pritiskom vrele pare i iz tog razloga nisu potrebna dodatna (┼ítetna) veziva. Naziv ÔÇ×stiroporÔÇť postao je sinonim za izolacione plo─Źe od ekspandiranog polistirena, sa kratkom oznakom EPS. Svojstva EPS sirovine su takva, da granule kod visokih temperatura pove─çaju volumen do 60 puta.

U procesu proizvodnje, pri ekspandiranju u kalupu se stvaraju visoki pritisci. Iz tog razloga kao i zbog prisutnosti visoke temperature i vodene pare materijal se me─Ĺusobno zavari (spoji) bez ┼ítetnih veziva za zdravlje ljudi. Me─Ĺuprostor izme─Ĺu ÔÇ×zavarenihÔÇŁ ─çelija omogu─çuje plo─Źama izuzetnu paropropusnost i nisku toplotnu provodljivost zbog vazduha koji miruje, koji je kao takav odli─Źan izolator. Osim toga, prijatan je za okolinu i jedini je toplotno izolacioni materijal koji se mo┼że 100% reciklirati, jer sadr┼żi samo jedan polimer i nema dodatnih veziva i impregnacija.