Connect with us
Budu─çnost

Industrija ru┼íenja, dekontaminacije i recikla┼że – u korak sa svetom

Industrija ru┼íenja, dekontaminacije i recikla┼że ima va┼żnu ulogu na putu ka odr┼żivijem svetu, sa novim re┼íenjima i tehnologijama. Tehnolo┼íka revolucija poslednje decenije doti─Źe sva podru─Źja ekonomskih aktivnosti. Gra─Ĺevinska industrija, kao jedan od glavnih pokreta─Źa ekonomije, tako─Ĺe ostvaruje veliki tehnolo┼íki napredak. Uveliko je vidljivo na dizajnu mno┼ítvo specijalizovanih ma┼íina, kao i novih procesa u samom stvaranju novih objekata i materijala koji su ve─ç uveliko u upotrebi.

Sa druge strane, podaci su pristupa─Źniji nego ikad, ali pronala┼żenje pravih informacija i dalje predstavlja problem. Neophodna je obave┼ítenost za svaki uspe┼ían projekat. Prikupljanje i distribucija znanja smanjuje rizike, pove─çava efikasnost i olak┼íava komunikaciju, kako unutar kompanija, tako i u industriji u celini.

U KORAK SA SVETOM ZA DOBRO SVIH NAS

Predvi─Ĺanja i stopa inovacija, sa novim re┼íenjima i tehnologijama koje se neprestano pojavljuju, dokazuju zdravu konkurenciju. To je potvrda za ne┼íto jako va┼żno, ┼íta se de┼íava u ovoj industriji, a to je na┼ía sposobnost da zajedno radimo za ve─çe dobro.

Naravno, za uspešan rad potrebno je napraviti pored povoljne poslovne klime i legislativu koja bi omogućavala navedene aktivnosti.
Postoji ┼íirok spektar zakonskih regulativa. Njih treba doneti i prilagoditi kako bi ova industrija i kod nas postala respektabilna i dobila pa┼żnju koju zaslu┼żuje, ne ovu dosada┼ínju, koja se ogleda kroz oblake pra┼íine, buku, zaga─Ĺenje ┼żivotne sredine, i na kraju kao osnova za divlja smetli┼íta.

Otpad u rukama

Gra─Ĺevinski otpad

Svedoci smo na koji na─Źin se uklanjaju-ru┼íe mnoge vrste konstrukcija, kao ┼íto su:
 • Drvene ku─çe i gra─Ĺevine
 • Zidane zgrade
 • Betonske zgrade i gra─Ĺevine
 • Stambene i poslovne zgrade
 • Industrijske zgrade
 • Mostovi i vijadukti
 • ┼Żelezni─Źka infrastruktura
 • Putna infrastruktura
 • Iskopi raznih tipova tla

Na ove lako uo─Źljive aktivnosti moramo pridodati postupke i aktivnosti koje imamo prilikom rekonstrukcija, adaptacija, renoviranja, odr┼żavanja svih tipova objekata. Posebnan osvrt na poslovne prostore, prostore za kolektivno ili individualno stanovanje. Tokom izvo─Ĺenja ovih poslova, svi u─Źesnici, moraju obratiti pa┼żnju na mogu─çe opasnosti koje se mogu pojaviti i poku┼íati ih izbe─çi na najpodesnije na─Źine.

RAD NA ENERGETSKOJ OBNOVI

Prvi korak je pregled objekta, iz kojeg proizilazi i projekat. On bi pre svega sadr┼żao podatak da li u objektu ima opasnih materijala, od kojih se materijala sastoji, pribli┼żne koli─Źine materijala, na─Źin i tehnologiju izvo─Ĺenja, postupke razdvajanja materijala na licu mesta, na─Źin sakupljanja ili pakovanja, transport na ta─Źno odre─Ĺena mesta, sa odre─Ĺenim obu─Źenim stru─Źnim licem koji bi iz bezbednosnih i operativnih razloga bio potreban na lokaciji izvo─Ĺenja radova.

Postojanje specijalizovanih, obu─Źenih, kompanija je preko potrebno za kvalitetan rad kako bi se izbegle neprijatnosti prilikom izvo─Ĺenja. One bi morale da usvoje protokole bezbednosti i inspekcije, odr┼żavanja, mere za utvr─Ĺivanje potencijalnih opasnosti kao i mere kontrole potrebne za njihovo spre─Źavanje ili smanjenje, upravljanje i nadzor nad opremom i produktima radova, i na kraju skladi┼ítenje i transport razdvojenih materijala.

Napominjem va┼żnost predradnji radi ┼íto manje izlo┼żenosti negativnim posledicama po zdravlje izvr┼íilaca, kao i same ┼żivotne okoline jer je javno zdravlje u svakom slu─Źaju najva┼żniji deo procesa rada.

Iz tog razloga, na poslovima energetske obnove objekata posebnu pa┼żnju treba posvetiti opasnim materijalima, njihovom pronala┼żenju, uklanjanju, transportu i trajnom zbrinjavanju takvog materijala. Na to upu─çuje i EU Direktiva 2009/148/EZ i posebno mi┼íljenje CCMI/166 koje govori o radu na azbestu u energetskoj obnovi. U toku je rad na reviziji Direktive 2009/148 koji upu─çuje na jo┼í rigoroznije mere u smislu uklanjanja opasnih materijala, azbesta i silike iz objekata.

Gra─Ĺevinski radnik sa bu┼íilicom

Gra─Ĺevinski radnik na radnom mestu

ZAŠTITA RADNIKA

U va┼że─çoj Direktivi o energetskim svojstvima zgrada naglasak je na zdravstvenim problemima. Prema ICOH-u u Evropi pribli┼żno ima 88.000 osoba godi┼ínje koje dobiju karcinom plu─ça, ┼íto ─Źini 55-85% ukupno obolelih od ove opake bolesti. Taj broj ─çe i dalje rasti do 2030. godine.
Izlo┼żenost radnika se mora svesti na najmanju mogu─çu meru kao samih u┼żivalaca prostora u kojima se nalaze ove vrste opasnih materijala. Moraju se doneti odgovaraju─çe mere i propisi u regulativi koja postoji kod nas za na─Źine rada energetskoj obnovi objekata. To se pre svega odnosi na edukacije, obuke i trening izvo─Ĺa─Źa radova i drugih aktera u ovom izuzetno opasnoj i va┼żnoj aktivnosti.

Prema Uredbi o gra─Ĺevinskim materijalima EU br.305/2011, ni kod nas nije potrebno izmi┼íljati rupu na saksiji, ve─ç samo urediti i dovesti u red radnje i poslove koji se ve─ç obavljaju i smanjiti uticaje na radno okru┼żenje i ┼żivotnu sredinu. Lokalni parametri koji uklju─Źuju razmeru i obim projekata koji se ve─ç izvode ili su u planu, drasti─Źno uti─Źu na potencijal pravilnog upravljanja otpada koji nastaje ru┼íenjem i gra─Ĺenjem, te je od izuzetne va┼żnosti prepoznati i po┼ítovati njegovu razli─Źitost.

Napušteni objekat za rušenje

Napušteni objekat za rušenje

Sa druge strane treba priznati razliku u potencijalu izme─Ĺu ruralnih i urbanih podru─Źja. Zbog recikliranja ovako dobijenih materijala, u urbanim sredinama recikliranje je na znatno vi┼íem nivou. Treba uzeti u obzir i geografsku razli─Źitost zbog na─Źina gradnje i upotrebe materijala, izme─Ĺu ravni─Źarskih i planinskih predela. Uvo─Ĺenjem digitalizacije se pobolj┼íava statisti─Źka izrada podataka radi ┼íto kvalitetnijih upore─Ĺivanja dobijenih vrsta i koli─Źina materijala. Tako─Ĺe i upore─Ĺivanja podataka izme─Ĺu koli─Źina proizvedenih gra─Ĺevinskih materijala i recikliranih.

Iz svega navedenog, zaklju─Źak je da je ova industrija ve─ç uveliko za┼żivela na na┼íim prostorima, te bi postupke radnji mogli da svedemo na:
 • Identifikacija materijala, njegovo odvajanje na licu mesta i pakovanje
 • Logistika ovako dobijenih materijala
 • Skladi┼ítenje i prerada razdvojenih materijala
 • Upravljanje kvalitetom
 • Politike i zadati uslovi

U okviru rada Srpske asocijacije za ru┼íenje, dekontaminaciju i recikla┼żu je i edukacija kadrova, otvorili smo ┼ákolski centar. Zapo─Źet je rad edukacija, obuka i treninga za rad sa azbestom zajedno sa kolegama iz Holandije i ┼ávedske. Izdali smo i edukativni priru─Źnik, zajedno sa EDA (Europian Demolition Association) sa nazivom Priklju─Źci za ru┼íenje i recikla┼żu, kako bi ┼íto kvalitetnije pripremili doma─çe gra─Ĺevinske kompanije na poslove i na─Źine rada koji ─çe se zahtevati vrlo brzo u narednom periodu.

Autor teksta: Dejan Bojovi─ç, dipl.ing.

Da li znate ┼íta podrazumeva pojam “energetska sanacija objekata“ ? Odgovor mo┼żete prona─çi klikom ovde.